Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Džūkste jeb “Vārdi ir pielādētas pistoles” ( Ž.P. Sartrs)

Džūkste jeb “Vārdi ir pielādētas pistoles” ( Ž.P. Sartrs)
05.01.2010 16:02

Atslēgvārdi

Staigāju pa Džūkstes kļavu un ozolu alejām. Vēlāk vāru cidoniju ievārījumu “Brātiņu” mājās. Te dzimis Latvijas Valsts otrais prezidents Gustavs Zemgals, toreiz mājas sauca ”Odiņi”. Šķiet, radu mājīgumu, cepot kanēļmaizītes “Brātiņu” maizes krāsnī.

Iziet no mājām pastaigā ir viegli, pat ieteicami un vēlami – uzlabo asinsriti un atsvaidzina sejas ādu. Būtiski ir tas, ka zinu – atgriezīšos. Mani gaida iekurta krāsns, kanēļkliņģerīši, kūpošas kafijas aromāts un malciņš dzērveņu liķiera. Daudzkārt šāda vai līdzīga aina tēlota reklāmās, tādā veidā modelējot cilvēku dzīves. Latviešu literatūra, manuprāt, arī ir kāda modeļa atspiedums. Literatūra sevī glabā viedus padomus, atklāsmes, brīdinājumus, mierinājumu, jautrus momentus, kā arī kara sakropļotu dvēseļu stāstus. Laiks un profesionāļi darbus sakārto pēc labuma un vērtīguma mēra. Arvien vairāk gan pārliecinos, ka labu un vērtīgu parādību, tai skaitā, literāru darbu, salīdzinoši ir maz. Ar ko salīdzinoši? Nav ne jausmas. 1899. gadā Rūdolfs Blaumanis uzraksta satīrisku feļetonu ”Vai un kā latvietis var izsargāties no dzejošanas?” Izrādās, ”tikai ārkārtēji stipri raksturi no tās var atturēties”.

Mani kaitina dzejnieces Māras Zālītes sacītais – sveika, bāreņu tauta! Iepretim Vairas Vīķes-Freibergas – mēs esam stipri, mēs esam vareni. Mēs neesam ne kalpi, ne liktens pabērni, bet izredzēta tauta.

Daudz jaunu vīriešu nogūlās praulos vārdu un ložu dzirnavās starp Džūkstes ceļu putekļiem.

Bieži vien dzirdu zākāšanos, ka viss ir ”sūds” un nevajag ne kultūras izpausmes, ne izglītību, ne zinātni, ne medicīnu. Ja patiešām tā domājam, tad jau barikādes bija izlikšanās un tie, kas dzied Dziesmu svētkos tādi āksti vien. Vai dēļ šādas attieksmes mums par nāciju vajadzēja veidoties un pēc neatkarības un brīvības kaukt? Sveika, pekstiņtaisītāju tauta, – apēsto vistu stilbiņu un maizes daudzumu apkopo statistika.

Vai Džūkstes zeme ko stāsta? Nē, prāts ir informēts par to, kas gulst uz šiem laukiem, šai augsnē. Lauki klusē salnas kristālos.

Agnese Matisone

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz