Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mājiniece Tomase triumfē Liepājas turnīrā

Mājiniece Tomase triumfē Liepājas turnīrā
Par Liepājas pirmā ITF turnīra lielākā pārsteiguma autori kļuva mājiniece Elza Tomase, kura sacensībās iekļuva ar rīkotāju īpašo ielūgumu wild card, bet finālā pārspēja sacensību otro raketi. (Foto: Mārtiņš Vējš)
26.01.2020 13:24

Andris Sudmalis

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Pagājušajā nedēļā Liepājā norisinājās ITF W15 kategorijas starptautisks sieviešu tenisa turnīrs, kura finālā pārsteidzoši iekļuva 18 gadus vecā liepājniece Elza Tomase. Par vēl lielāku pārsteigumu kļuva viņas uzvara sacensību izšķirošajā mačā pret Nīderlandes tenisisti Kvirīni Lemuānu, kura savulaik ir ieņēmusi augsto 137. vietu WTA vienspēļu rangā. Liepājas turnīra finālā E. Tomase 100 minūšu laikā bija pārāka ar 0-6, 6-3, 6-1.

Elza Tomase pirmajā kārtā ar 7-5, 6-3 apspēlēja krievieti Poļinu Bahmutkinu, bet divos nākamajos mačos bija pārāka trīs setu cīņās. Ļoti spraigā mačā mūsējā otrajā kārtā ar 3-6, 7-6 (7:3), 6-3 pieveica citu Latvijas tenisisti Margaritu Ignatjevu. Liepājniece šajā cīņā izcēlās ar ļoti jaudīgu servi un kopumā izpildīja 9 eisus. Liepājas Tenisa sporta skolas direktors Elans Zīverts Elzas spēles stilu raksturo kā nestabilu: “Ir brīži, kad viņai ir iespēja viegli nobeigt spēli bez lieka stresa sev un skatītājiem, taču sanāk radīt pašai sev grūtības. Turklāt nevis mazas, bet lielas grūtības. Šī nebija pirmā reize, kad viņai izdevās sev sagādāt nevajadzīgas galvassāpes.”

Trešajā setā mūsējā bija vadībā ar 4-1 un tuvojās pārliecinošai uzvarai, bet tā tik viegli rokās nedevās, un otrajā setā pēc relatīvi droša pārsvara par uzvaru vēl nācās paspēkoties taibreikā. Elanam šķitis, ka Elza taiberikā vienubrīd jau pilnībā padevusies: “Izskatījās, ka emocionāli šī spēle jau ir zaudēta, bet Elza vienā brīdī ar vienu uzvarētu svarīgu izspēli spēja sevi motivēt, atgriezt cīņā un novadīt spēli veiksmīgi. Viņas sniegums iet kā pa kalniem un lejām. Viņa gūst aizvien lielāku pārliecību ar punktiem, kas izcīnīti ar tiešām stipriem sitieniem, tajā pašā laikā pēc mazām neveiksmēm viņa nodur degunu un nolaiž rokas. Šo lietu ir jācenšas labot.”

Trešajā kārtā Elza vēl vienā spraigā cīņā ar 6-4, 4-6, 7-6 (7:3) uzvarēja igaunieti Katrīnu Sāru, kura Liepājas ITF sacensībās pārvarēja kvalifikācijas turnīru.

Pusfinālā pret turnīra septīto raketi Viktoriju Morvajovu no Slovākijas liepājniece pirmajā setā bija pārāka taibreikā, bet otro setu uzvarēja relatīvi droši un visā mačā triumfēja ar 7-6 (7:3), 6-2, kas Tomasei nodrošināja vietu turnīra finālā, kur bija jāspēkojas ar 28 gadus veco holandieti Kvirīni Lemuānu, kas WTA rangā ieņem 437. pozīciju, bet 2017. gada vasarā sasniedza 137. vietu pasaulē.

Pirmais sets aizritēja atbilstoši nominālajam spēku samēram – holandiete pārdesmit minūšu laikā neatstāja Elzai nekādas cerības un uzvarēja sausā. Taču otrajā setā liepājniece beidzot izjuta spēles garšu, lauza cīņas gaitu un panāca neizšķirtu pa setiem. Trešajā setā laukumā jau dominēja mūsējā, kura šoreiz nepieļāva vaļības un izcīnīja savu lielāko panākumu līdzšinējā karjerā. Pēc mača K. Lemuāna apsveica liepājnieci ar panākumu un prognozēja Elzai lielu nākotni tenisā. Tāpat fināliste atklāja, ka pagājušajā nedēļā netrenējās slimības dēļ.

Ar wild card Liepājas turnīrā startēja arī liepājniece Patrīcija Špaka, kurai sacensības beidzās jau pirmajā kārtā pēc neveiksmes ar 3-6, 4-6 pret ukrainieti Annu Parhomenko. Vēl viena mūsējā Alise Vindiga kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā ar 2-6, 0-6 zaudēja zviedrietei Melisai Jasarai.

Dubultspēļu turnīrā Patrīcija Špaka un Elza Tomase pirmajā kārtā ar 7-6 (7:5), 6-2 uzvarēja igaunietes Sofiju Čehļistovu un Helēnu Narmontu, bet otrajā kārtā ar 2-6, 3-6 zaudēja polietēm Veronikai Falkovskai un Martinai Kubkai, kuras turnīrā bija izliktas ar 1. numuru.

Elans Zīverts uzskata, ka Elzas Tomases panākumi apliecina – bija vērts organizēt Liepājā šādas sacensības. “Meitenēm tas ir liels sasniegums, ka viņas var spēlēt savā laukumā un iegūt pirmos reitinga punktus, izcīnīt pirmās uzvaras vienspēlēs un dubultspēlēs.”

Tāpat skolas vadītājs uzskata, ka turnīrs aizritējis izcili un bez aizķeršanās vai nepatīkamiem pārsteigumiem. “Tiesneši ir apmierināti, bet varbūt tikpat apmierinātas nav zaudējušās spēlētājas. Taču kopumā dalībnieki bija noskaņoti pozitīvi. Tāpat kā iepriekš starptautiskajā junioru turnīrā, arī šoreiz dzirdam labas atsauksmes. Visi dalībnieki grib atgriezties Liepājā. Spēlētāji augstu novērtē šejienes kompleksu. Dzirdēju komentārus, ka pirms turnīra sportistes domājušas – gan jau, ka sacensības notiks kaut kādā zālē. Kad ieraudzīja mūsu halli, mute palika vaļā. Tie dalībnieki, kuri braukā pa dažādiem turnīriem, sacīja, ka no organizatoriskā viedokļa šeit viss tiešām atbilst nolikumam. Reti kur organizatori nodrošina visu, kam jābūt. Spēlētājām ir atpūtas telpas un iesildīšanās telpas, viss ir ļoti labi.”

Turnīra rīkošana Liepājā gan nozīmē to, ka pagājušās nedēļas laikā bija iepauzēts Tenisa sporta skolas darbs. Elans Zīverts atzīst: “Šīs nedēļas laikā mūsu audzēkņi netrenējās, bet treneriem nācās ņemt atvaļinājumu, tādēļ, ka šajā laikā nevarējām nodrošināt treniņprocesu. Tomēr mūsu audzēkņi iegūst no tā, ka var vērot augstas raudzes tenisu, smelties motivāciju un mācīties no spēcīgākiem sportistiem.”

KOMENTĀRS

Elza Tomase:

– Es pašlaik nesaprotu, kas notiek. Man tas ir kaut kas neticams, jo šis ir mans pats pirmais profesionālais turnīrs. Pirmajam setam es nebiju sagatavojusies. Biju iespringusi. Otrajā setā sapratu, ka nav ko zaudēt, ka jāspēlē sava spēle un jāspēlē priekš skatītājiem.

Pretiniecei bija ļoti labs ātrums un precizitāte sitienos no kreisās puses. Es sākumā netiku tam līdzi, bet otrajā setā iegāju spēlē, un viss aizgāja.

Kas ir manas stiprās puses? Stabils kreisais sitiens. Ar to varu izdarīt jebko. Labais man vairāk ir aizsardzības sitiens, bet, ja es varu saņemties psiholoģiski, tad man tas padodas tāpat kā kreisais. Piekrītu, ka man raksturīgs ir viļņveidīgs sniegums. Teniss kā sporta veids ir ļoti psiholoģiska spēle. Ja nav galvas, tad nav arī spēles. Tāpēc tajā laikā, kad spēle nevedas, ir jāpaspēj ātri atgūties. Ja to neizdarīsi, tad būs grūti. Es esmu gājusi cauri daudzām savām spēlēm, zinu, kā to pievarēt.

Mani nākamie turnīri trīs nedēļas pēc kārtas būs Moldovā, Vācijā un Lietuvā. Tie būs Eiropas jauniešu turnīri, bet par pieaugušo turnīriem vēl tiek kalti plāni, taču es noteikti spēlēšu vēl.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz