Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Siļķu brāķa noslēpums atklāj vecās Liepājas stāstus

Siļķu brāķa noslēpums atklāj vecās Liepājas stāstus
Foto: Ruslans Šuļga
17.07.2020 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Pa šaurām un nelīdzenām koka kāpnēm, sargājot galvu un nepacietīgi gaidot, kas atklāsies senajās telpās, vakar pirmie apmeklētāji devās noskaidrot, kas tad ir “Siļķu brāķa noslēpums”. Jau šodien vecā zivju noliktava Zivju ielā 2 ir atvērta visiem interesentiem. Tur dzirdamais un skatāmais stāsts ir par laikiem, kad kuģi ienāca Liepājā pa Līvas upi, kad slavenais Konrāda cirks reklāmas nolūkos pa ielām vadāja ziloņus un prasmīgi sasiets mezgls, iespējams, izglāba hercogu Jēkabu no bojāejas, ielūstot ledū.

Uzņēmuma “Rozīņu rezidence” īpašniece, liepājniece Ieva Lāce, kas strādā par producenti koncertzālē “Lielais dzintars”, ir interaktīvā tūrisma objekta idejas autore. “Projekts ir izsapņots un radīts kādā marta pievakarē, runājot pie tējas ar savu tēti Andi Lāci par to, kas Liepājā notiek un kas ir noticis senatnē. Reiz Liepājā esot bijis siļķu brāķis un cirks ar divdesmit dresētiem zirgiem, bet kāds ir taisījis ziloņādas kurpes. Sāku raukt pieri un teicu: “Tēt, tām muļķībām gan ir limits.” Uz ko viņš pasmaidīja un teica, ka tā ir bijis,” viņa stāsta.

Ideja izauklēta un piedāvāta Liepājas pašvaldības rīkotajā konkursā mazo un vidējo uzņēmēju atbalstam tūrisma un viesmīlības nozarē. “Siļķu brāķa noslēpums” ir pirmais īstenotais no atbalstītajiem deviņiem projektiem.

Liepājas reģiona Tūrisma informācijas biroja vadītāja Inta Šoriņa atzīmē, ka konkurss ticis rīkots absolūti dīvainos apstākļos, kad pasaule jūk prātā un tūrisma joma faktiski izšķīst. “Bija gan bažas par to, kas un ar kādu jaudu pieteiksies, gan sajūta, ka liepājniekos noteikti ir kāds slēptais faktors X, kas saslēgsies kopā. Jūs esat uztvēruši Liepājas stāstu kopumu, izpratni par vēsturi un pārvērtuši baudāmā rezultātā,” viņa uzslavē.

Vecā noliktava ir 1690. gadā celta ēka ar skaistiem metāla rotājumiem uz durvīm, kas liecināja par turīgumu, un koka detaļām. Augstais cokolstāvs kalpojis par puspagrabu, ēkā iebūvētas lūkas, pa kurām piegādāt preces. Siļķu brāķēšana nebūt nenozīmē tās izbrāķēt, bet gan sadalīt trīs daļās. Autentiskus siļķu brāķa piederumus šeit velti meklēt, jo īstā vēsturiskā ēka atradusies Vecajā ostmalā, norāda objekta gidi. Taču šis ir viens no vecākajiem zivju spīķeriem Liepājā, nozīmīga vieta, jo senais zivju tirgus atradās Zivju un Peldu ielas krustojumā.

Lai arī zivju noliktavā acis skrien uz visām pusēm un ausis kāri tver stāstu par siļķu šķirotāja Vilhelma un Elizabetes mīlestību, viņas vīra Teodora biznesu un domāšanu “pa gaisiem”, atverot savu cirku, šeit ir arī daudz iespēju praktiski darboties un vienlaikus nepiespiesti izzināt vēsturi. Kas to būtu domājis, ka abas ziepju fabrikas Liepājā gatavoja itin labas un derīgas ziepes no notecējušiem siļķu taukiem! Pašas siļķes lika un uzskaitīja pa buntēm – katrā 13 zivis. Siļķu brāķēšanu katrs var izmēģināt. Kad pieņemts lēmums, vai zivs ir izcilā kroņa siļķe, daudzmaz pieņemamais brāķis vai uz laukiem mēslojumam kaisāmais dubultbrāķis, pareizību var pārbaudīt pavisam mūsdienīgi – ar skeneri. Un tā no telpas uz telpu, arvien dziļāk pagātnē, uz Annas tirgu, cirku, ostu un pludmali. Ekskursija noslēdzas ar SIA “Borrofish” īpašo cepto siļķi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz