Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aleksandrs Bobko un Vadims Gerasimovs, glābjot dzīvību, kļuva par varoņiem

2. oktobra pēcpusdiena liepājniekiem Aleksandram Bobko un Vadimam Gerasimovam paliks atmiņā visu mūžu. Kad Sakņu ielā esošās piecstāvu mājas pirmā stāva dzīvoklī izcēlās ugunsgrēks, abi vīrieši no liesmām izglāba savu kaimiņu. Par pašaizliedzīgu un drosmīgu rīcību, glābjot cilvēka dzīvību, liepājnieki saņēma Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīmi “Par pašaizliedzību”.

Aleksandrs Bobko un Vadims Gerasimovs, glābjot dzīvību, kļuva par varoņiem
Liepājnieki AleksandrsBobko (no kreisās) un Vadims Gerasimovs par cilvēka dzīvības glābšanu saņēmuši Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīmi "Par pašaizliedzību". Taču, kā saka viņi paši, viss ir labs, kas labi beidzas, un galvenais, ka cilvēks ir dzīvs. (Foto: Egons Zīverts)
30.11.2020 06:00

Miks Kuncītis

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Vārgi palīgā saucieni

“Sieva pirmā sajuta dzīvoklī dūmu smaku. Sākumā pārbaudīju, vai kaut kas nav atgadījies pašu mājoklī, taču drīz sapratu, ka dūmi nāk no kāpņu telpas un pirmā stāva dzīvokļa. Durvis tam bija slēgtas, izdzirdēju vārgus palīgā saucienus. Labi, ka talkā nāca kaimiņš V. Gerasimovs, kuram mājās bija kārtīgs lauznis.

Durvis izdevās uzlauzt tikai ar lielām grūtībām, turklāt ar to viss nebeidzās, jo cietušais ar savu ķermeni bija atspiedies pret otrām durvīm. Kad tās atvērām, kāpņu telpā izvēlās pamatīgi dūmu mutuļi, turklāt, dzīvoklī ieplūstot skābeklim, viss uzliesmoja – aizdegās aizkari, mēbeles un citas mantas. Dūmu mutulī neko nevarēja redzēt, elpot bija grūti, taču vīrieti, kurš jau bija zaudējis samaņu, izdevās izvilkt no dzīvokļa. Sākumā tikai līdz kāpņu telpai, bet pēc tam jau ārpus mājas,” laikrakstam baisos notikumus pastāsta A. Babko.

V. Gerasimovs saka, ka pat ar lauzni, kas, par laimi, bija mājās, durvis atvērt bijis grūti. “Zinājām, ka katra sekunde var būt izšķiroša. Pūlējāmies, cik spējām. Šoreiz viss beidzās laimīgi – cilvēks izdzīvoja, un arī paši necietām. Vienīgais – dūmus gan saelpojāmies,” teic V. Gerasimovs

Kamēr pirmajā stāvā norisinājās cilvēka glābšana, A. Bobko sieva jau bija izsaukusi ugunsdzēsējus, kas, tāpat kā mediķi, ieradušies ļoti ātri. “Tādos brīžos pazūd laika izjūta. Man ar kaimiņu likās, ka glābēji ierādās vēlu, taču pēc tam sieva izstāstīja, ka tā gluži nebija – operatīvie dienesti noreaģējuši ātri,” atceras A. Bobko. 

Izglābtais vīrietis, kurš pats bija izraisījis ugunsgrēku, aizmiegot uz dīvāna smēķēšanas laikā, tika nodots mediķu rokās, un, par laimi, viņu izdevās atdzīvināt. Vīrietis gan bija guvis rokas apdegumu. Savukārt ugunsdzēsēji no piedūmotās ēkas evakuējuši vēl vairākus cilvēkus.

Ar pieredzi glābšanā

A. Bobko pastāsta, ka šī viņam nav pirmā reize, kad nonācis ekstremālā situācijā: “Šo varētu nosaukt jau par trešo reizi. Vienā gadījumā vienkārši nebija iespējams palīdzēt, tikai noskatījos, kā cilvēki iet bojā. Tas vēl bija padomju laiks, notika militārās mācības, no desanta kuģa uz sauszemes nogādāja tankus, viens no tiem iegāzās ūdenī un nogrima. Tā pirmo reizi dzīvē redzēju, kā miera laikā mirst jauni cilvēki.

Otrajā reizē izdevās nelaimē nonākušu cilvēku izglābt. Tas bija pirms 20 gadiem, kad kopā ar dēlu uz Ječu grants karjeru bijām aizbraukuši peldēties. Redzēju peldamies kādu vīrieti, bet pēkšņi viņš vienkārši pazuda. Apkārtējie palīdzēja viņu izvilkt krastā, taču neviens īsti nezināja, ko darīt, kā palīdzēt.

Šajā gadījumā lieti noderēja pirmās palīdzības kursi, kurus iepriekš biju izgājis.

Pagāja kādas desmit minūtes, kamēr cilvēku izdevās atdzīvināt. Viņš ir liepājnieks, vēl nesen pilsētā viņu redzēju sveiku un veselu.”

V. Gerasimovam gan šādas pieredzes dzīvē nav. “Kaut ko tādu piedzīvoju pirmo reizi un ceru, ka pēdējo.”

A. Bobko ir pensijā, taču naktīs piestrādājot par apsargu. “Neesmu no tiem, kam patīk sēdēt mājās. Arī papildu naudiņa pie pensijas lieti noder. Agrāk strādāju apsardzes firmā “Spīdola”, biju kinologs un apmācīju 12 suņus. Ģimene man ir liela – trīs bērni un seši mazbērni.”

V. Gerasimovs pašlaik ir bezdarbnieks. “Kamēr vēl nebija sākusies Covid-19 pandēmija, biju taksists, bet klientu kritums piespieda kļūt par bezdarbnieku. Tagad meklēju ko citu, jo pensijas gadi vēl nav sasniegti, bet rēķini arī krīzes laikā nekur nepazūd. Neesmu tik bagāts kā Aleksandrs, bet arī man ir divi bērni un divi mazbērni,” viņš pastāsta.

Būs, ko atcerēties

“Vecumdienās esam kļuvuši par varoņiem,” sarunā ar “Kurzemes Vārdu” smaidot saka abi vīrieši, taču uzreiz arī piebilst: “Nezin kādam jābūt cilvēkam, lai nepalīdzētu šādā situācijā, kad runa ir par dzīvības glābšanu. Protams, ir patīkami saņemt atzinību, taču tas noteikti nav galvenais. Krīzes situācijā par to nav laika domāt. Taču jebkurā gadījumā būs gan ko atcerēties, gan ko pastāstīt mazbērniem.”

Abi pašaizliedzīgie vīrieši Iekšlietu ministrijas apbalvojumus nolikuši mājās redzamā vietā. “Vēl labu laiku pēc ugunsgrēka nemaz nezināju, ka mēs varētu saņemt šādu atzinību. Pie manis uz mājām atnāca Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieks. Izskaidroja, kas par lietu, un palūdza vēlreiz izstāstīt tās dienas notikumus. Kad pierakstīja personas datus, pateicu viņam, ka viens es to nebūtu paveicis – bija arī Vadims. Tad, lūk, esam novērtēti. Apsveikumus esam saņēmuši ne tikai no ģimenes, bet arī no kaimiņiem. Sievai arī darbā izteikti apsveikumi,” pastāsta A. Bobko.   

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes komandieris pulkvežleitnants Vilnis Bents saka: “Apbalvoto Liepājas iedzīvotāju rīcība ir ļoti varonīga, un esam lepni, ka starp mums ir drosmīgi un varonīgi cilvēki. Tomēr aicinu atcerēties, ka ugunsgrēki ir ļoti bīstami – glābējs var saelpoties dūmus, gūt apdegumus vai pat aiziet bojā.

Aicinu atcerēties, ka, pamanot ugunsgrēku, vispirms nekavējoties jāzvana uz 112 un jāinformē par notikumu, lai ugunsdzēsēji glābēji tūliņ var steigties palīgā, un tikai pēc tam jāizvērtē situācija – iespējamais apdraudējums paša drošībai un iespējas palīdzēt cilvēkiem. Vēlreiz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vārdā vēlos izteikt lielu pateicību varonīgajiem iedzīvotājiem par izrādīto drosmi, glābjot cilvēka dzīvību!”

Pērn par pašaizliedzīgu un profesionālu rīcību, glābjot cilvēku, Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīmi “Par pašaizliedzību” saņēma vēl viens liepājnieks Aleksandrs Kameņevs, kurš 2019. gada 7. jūlijā O. Kalpaka ielā pamanīja, ka no dzīvojamās mājas nāk melni dūmi, un steidzās glābt cilvēkus. Viņš izsita loga stiklu, iekļuva dzīvoklī un izglāba trīs bērnus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz