Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Emocionāls brīdis. Liepājas mediķi saņem pirmās vakcīnas pret Covid-19

”Esmu priecīgi satraukta,” gaidot savu kārtu uz vakcinēšanos pret Covid-19, emocijas pauž Liepājas Reģionālās slimnīcas (LRS) Iekšķīgo slimību nodaļas infektoloģe Guna Retere. Pirmdien 10 slimnīcu vakcinācijas punktos Latvijā uzsāka vakcināciju pret Covid-19.

Emocionāls brīdis. Liepājas mediķi saņem pirmās vakcīnas pret Covid-19
Kā pirmā pie Covid-19 vakcīnas tika Ingrīda Strika, kura pauda patīkamu satraukumu. “Tas ir ļoti gaidīts brīdis. Esam pārguruši no šiem apstākļiem un slimnieku plūsmas, no darba apjoma. Tagad esmu laimīga”. (Foto: Egons Zīverts)
28.12.2020 14:20

Agnese Kuplēna

"Kurzemes Vārds"

Pirmie vakcīnas saņēma veselības aprūpes darbinieki, kuri ārstē pacientus ar Covid-19, un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki, ziņo Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

”Nezinājām, cikos tieši vakcīnas atvedīs, tāpēc pirmajā dienā sastādījām grafiku tikai 20 mediķiem uz vakcinēšanos, rīt un parīt jau būs lielāks skaits mediķu, kurus vakcinēs pret Covid-19,” ziņo LRS Epidemioloģiskā dienesta vadītāja, bērnu infektoloģe Mārīte Kūla. Starp pirmajiem 20 medicīnas darbiniekiem 15 ir no nodaļas, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, un pieci mediķi no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta. 

Viena cilvēka vakcinēšana aizņem aptuveni 15 minūtes, jo pirms procedūras nepieciešams aizpildīt dokumentāciju, kā arī pēc vakcīnas ievadīšanas cilvēks vēl nedaudz ir jānovēro. ”Nekādu sajūtu vismaz pagaidām nav. Jūtos labi, galva nereibst, arī pati vakcīna nesāpēja,” uzreiz pēc procedūras stāstīja pirmā vakcinētā Liepājas mediķe, LRS Iekšķīgo slimību nodaļas infektoloģe Ingrīda Strika.

”Vakcinēšanās ir brīvprātīga. Darbinieki ir uzrakstījuši pieprasījumu vakcinēties, un pēc prioritārā saraksta mēs sastādām grafiku,” pastāsta M. Kūla. Uzreiz pēc Covid-19 nodaļas mediķu vakcinēšanās nākamie pēc grafika ir Intensīvās terapijas un anestezioloģijas nodaļas darbinieki un Uzņemšanas nodaļas mediķi. 

”Šajās darba dienās vakcinēsim vēl vairāk nekā 50 darbinieku, pēc jaunā gada turpināsim. Pagaidām ir atvestas 75 devas vakcīnu, gaidām nākamo pievedumu, jo kopā pirmajai potei mums uz slimnīcu vedīs 225 vakcīnas.” Vakcīnai ir nepieciešama atkārtotā deva pēc 21 dienas pauzes. M. Kūla stāsta, ka janvāra vidū gaidāms papildu vakcīnu pievedums.

M. Kūla atzīst, ka pagaidām vakcīnu gan pietrūkst, jo visi mediķi uzreiz pie vakcinēšanās netiek, taču janvāra vidū, kad paredzēta jauna vakcīnas devu piegāde, būšot tāda iespēja. ”Es pati vēlētos būt pirmās dienas sarakstā, bet ceru, ka nākamnedēļ pie vakcīnas tikšu.”

Atsaucība mediķu vidū esot ļoti liela. ”Jau pirmajā pieteikšanās dienā atsaucās daudz darbinieku. Vēlme pēc iespējas ātrāk atsākt normālu dzīvi ir liela. Kaut arī vakcīna ir izstrādāta ātri, mēs ticam, ka tā tiešām spēs mūs pasargāt. Šajā gadījumā ātrums vakcīnas izstrādāšanai bija nepieciešams.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz