Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Skolu pasākumi mainās līdzi laikam

Skolu pasākumi mainās līdzi laikam
09.02.2011 10:05

Liene Andersone

Atslēgvārdi

Nereti skolēniem vispatīkamākās atmiņas par mācību laiku saistās ar skolas pasākumiem. Mainoties laikam, mainās skolēni un mainās arī tradīcijas. Kādus pasākumus piedāvā skolas saviem skolēniem tagad?

”Popielu” bums ir beidzies

Agrāk kā brīnišķīga tradīcija, kas visā skolas kolektīvā radīja svētku sajūtu, bija skolēnu pasākums ”Popiela”, kurā varēja atdarināt dažādus slavenus dziedātājus, mūzikas grupas. Pasākumā ikviens varēja justies kā starptautiskā šovā. Taču diemžēl vai ”paldies Dievam” šim pasākumam vairs nav tāda aktualitāte kā agrāk.

Jāpiebilst gan, ka joprojām dažās Liepājas skolās šāds pasākums notiek, piemēram, Draudzīgā Aicinājuma Liepājas 5.vidusskolā. Ineta Bumbiere, kura šajā skolā ir atbildīga par skolēnu pasākumu organizēšanu, pastāstīja, ka šis pasākums vairāk patīkot pamatskolēniem, un atsaucība esot laba. ”Vidusskolniekus uz to nespiežam. Agrāk, kad pilsētā notika ”Lielā Popiela”, kurā piedalījās labākie priekšnesumi no visām skolām, tad vidusskolnieki labprāt iesaistījās, bija azarts,” saka skolas pārstāve. Lielā pilsētas ”Popiela” pēdējo reizi notika 2008.gadā, ko organizēja Liepājas Skolēnu dome, bet to nomainīja citi pasākumi, kas vairāk bija balstīti uz talantu izrādīšanu.

Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas ārpusklases pasākumu organizatore Signe Berga portālam pastāstīja, ka tagad skolu pasākumos daudz vairāk tiekot domāts par kvalitāti. ”Nu jau kādus piecus gadus tādi pasākumi kā ”Popielas” vairs nav aktuālas,” tā Signe. Viņa atzīst, ka kādreiz tajās priekšnesumi bijuši skaisti, pārdomāti un kvalitatīvi sagatavoti. ”Taču diemžēl interese un vēlēšanās tām gatavoties zuda,” atceras skolēnu pasākumu organizatore. Viņa domā, ka šāds krass pavērsiens noticis, jo apnicis atdarināt un kopēt. ”Paši esam personas – radošas un varošas! Viss ir likumsakarīgi,” uzsver Signe. Tādēļ skolā aizsākta jauna tradīcija  – ”Koru kari” vidusskolas klasēm, bet 7.– 9. klašu bērniem notiek konkurss ”Tīrās dejas”. Atsaucība esot.

Liepājas Speciālās internātskolas skolotāji pastāstīja, ka skolēniem tiek rīkoti dažādi pasākumi, kur radoši jāizpaužas – esot gan dzejoļu lasīšanas konkursi, gan arī ”Popiela”, diskotēkas. ”Mūsu bērniem tādas izdarības patīk, kur īpaši jāgatavojas, jāiestudē kustības, jāmeklē tērpi. Tas viņiem sagādā prieku,” saka skolotāji, kuri bērniem palīdz sagatavoties.

Arī Liepājas 15.vidusskolā notiek ”Popielas”. ”Iesaistās visu klašu grupu skolēni. Atsaucība bijusi vienmēr,” saka skolas pārstāve Dina Vilciņa. Viņa atzīst, ka ”Popielas” vairs nav tik aktuālas kā agrāk. ”Lielais bums ir pārgājis,” tā novērojusi D.Vilciņa.  A.Puškina Liepājas  2.vidusskolas direktore Edīte Plamše teica, ka ar šādiem pasākumiem, kā ”Popielas” un diskotēkas, īpaši neaizraujoties, izklaides pasākumi skolēniem notiek – ir slēgtie vakari. ”Mēs vairāk esam tendēti uz dažādiem kultūrizglītības un radošajiem pasākumiem,” tā skolas direktore.

Jauni pasākumi un nezūdošas tradīcijas

Bet tagad skolēniem tiek organizēti dažādi citi atraktīvi pasākumi. Piemēram,  Liepājas 5. vidusskolā Valentīndienā notiek pasākumi klašu pāriem, tiek rīkoti dažādi konkursi, sacensības,” uzskaita skolas pārstāve.  ”Skolēniem patīk tādi mazāki pasākumi, intīmāki,” novērojusi I.Bumbiere.

D.Vilciņa un E.Plamše atzīst, ka skolās ir ļoti aktīvas skolēnu līdzpārvaldes.  Ļoti daudz skolēnu piedalās pasākumos, konkursos, kas norisinās arī ārpus skolas. ”Uz Ziemassvētkiem mazajiem bērniem ir diskotēka, bet vidusskolnieki ļoti pozitīvi vienmēr novērtē balles ar dzīvo mūziku. ”Rudenī rīkojam pārgājienu, kurā piedalās visa skola, notiek fukši, gadatirgi, konkurss ”Gada klase”,” uzskaita pedagoģe. ”Parastās disenes gan netaisām – parasti pirms tām notiek kāds cits pasākums, un tā ir kā turpinājums,” piebilst D.Vilciņa. E.Plamše saka, ka skolā atsaucība uz dažādiem pasākumiem vienmēr esot bijusi liela. ”Mēs no pasākumiem nevaram atkauties – piedalāmies olimpiādes, konkursos pilsētas mērogā, skolēni apmeklē ģeogrāfu un ķīmiķu skolas, veidojam stendus, bukletus un avīzi. Uz svētkiem notiek deju vakari, bet tie ir slēgtie vakari. Mums ļoti svarīgs ir radošais moments, pasākumi, kas paplašina redzesloku un paaugstina skolas kvalitāti. Notiek arī dažādi ar karjeras izvēli saistīti pasākumi,” uzskaita skolas direktore.

Ir arī saglabājušās vecās tradīcijas – tiek rīkoti pasākumi, kas notiek skolās jau no seniem laikiem – Žetonvakari, tematiskās un svētku balles, arī diskotēkas pirms brīvlaikiem.

Visvairāk skolu pedagogi priecājas, ja izdodas noorganizēt tādus pasākumus, ja skolēniem rodas patiesa interese, azarts un atsaucība. Un pedagogi par atsaucību nevarot sūdzēties – vairāk vai mazāk skolēniem patīk iesaistīties un būt notikumu centrā.

Liepājas 5.vidusskolas 10. klases skolniece Anna (16) uzskata, ka skolas pasākumi palīdzējuši iegūt kontaktus un sadraudzēties ar citiem vienaudžiem. ”Dažādās aktivitātēs, pasākumos valda mazliet savādāka atmosfēra kā ikdienā, tādēļ tā ir iespēja cilvēkus iepazīt labāk,” saka skolniece.

8. klases skolniece Agnese neslēpj savu prieku tieši par ”Popielu” – tas ir pasākums, kas ļaujot pasmaidīt gan pašam par sevi, gan citiem, bet izklaidēties daudz labprātāk jauniete kopā ar draudzenēm ejot piektdienas vakarā – uz ledushalli vai kino, dažkārt aizejot uz citu skolu pasākumiem vai pastaigā gar jūru. ”Skolu pasākumi ir interesanti, pārdomāti, bet ar tiem vien nepietiek, vajag izklaidēties dažādi,” domā jauniete.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz