Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Turpmāk uz pasākumiem varēs nākt tikai ar poti vai maksas testu

No 1. augusta pieaugušajiem Covid-19 testus pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai varēs veikt tikai par maksu, ceturtdien paziņoja Nacionālais veselības dienests.

Turpmāk uz pasākumiem varēs nākt tikai ar poti vai maksas testu
Ģirts Gertsons (Foto: Šovasar ļoti daudziem bijuši nepieciešami kovida testi, gan lai dotos uz bērnu nometnēm, gan lai varētu strādāt un ceļot. Daudzi arī izmantojuši bezmaksas testa iespēju, lai dotos uz kultūras pasākumiem.)
30.07.2021 06:00

"Kurzemes Vārds"

Savukārt slimības simptomu gadījumā laboratorisko testēšanu tāpat kā līdz šim apmaksās valsts. Ārpus ģimenes ārsta darba laika pacienti ar Covid-19 infekcijai raksturīgiem simptomiem to varēs veikt bez ārsta nosūtījuma. Taču turpmāk pēc šādos gadījumos veikta testa nevarēs izveidot digitālo Covid-19 sertifikātu, kāds nepieciešams, piemēram, lai aizietu uz koncertu, bet iedzīvotājs saņems tikai laboratorijas izrakstu par rezultātu. Šāda kārtība izveidota tāpēc, lai kāds nemānītos, minot iemeslu, kāpēc jāveic tests. Ja nevakcinētam cilvēkam testa iemesls ir doties uz pasākumu, tad par pārbaudi jāmaksā pašam, nevis valstij, “Kurzemes Vārdam” skaidroja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Nepilngadīgajiem līdz 18 gadu vecumam testus pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai no valsts budžeta līdzekļiem apmaksās līdz 1. septembrim.

Pašlaik nav iespējams pateikt, cik lielai daļai iedzīvotāju, kuri veic testu, tas būs bez maksas arī turpmāk un cik daudziem – par maksu. Centrālā laboratorija Liepājā veic apmēram 100 Covid-19 testu dienā, skaidroja uzņēmuma vadītājas vietniece Linda Raciņa. Līdz šim par maksu lielākoties testējušies cilvēki, kuri gatavojas doties ceļojumā, savukārt ļoti daudzi veikuši bezmaksas testus, lai dotos uz pasākumiem.

“Kurzemes Vārds” novērojis, ka visai aktīvi tiek apmeklēts E. Gulbja laboratorijas Covid-19 siekalu testu nodošanas punkts blakus Peldu ielai 5.

Tur tikko testu nodevusi kāda medicīnas darbiniece, kurai tas nepieciešams, lai varētu strādāt bērnu vasaras nometnē. “Ja tas būs par maksu, tad man tas nebūs iespējams. Tad būs izvēle – vai nu potēties, vai iet no darba prom. Alga ir tik maza, ka to nevar nomaksāt. Pagaidām man nav pārliecības, vai potēšana tiešām pasargās. Ja darbavieta spiedīs, tad droši vien būs tomēr jāpotējas,” viņa pastāsta savas domas anonīmi.

Tādā gadījumā, kā satiktās medicīnas darbinieces minētais, kad tests nepieciešams darbam, vēl pagaidām testi būs bez maksas, bet, iespējams, tas varētu mainīties pēc 1. oktobra, ja Saeima atbalstīs valdību un noteiks obligāto potēšanos atsevišķās nozarēs, skaidro Veselības ministrijas pārstāvis O. Šneiders. “Medicīnas darbiniekam vajadzētu testēties jebkurā gadījumā, lai varētu droši sniegt pakalpojumus ārstniecības iestādē, bērnu nometnē. Skaidrs, ka nepieciešamība pēc vakcinēšanās ir ļoti liela, jo saslimstība aug,” sacīja O. Šneiders, aicinādams ikvienu izvērtēt nepieciešamību vakcinēties, “lai jau līdz augusta beigām atkal nebūtu pilnas slimnīcas ar kovidpacientiem”.

Covid-19 testu cenas ir atšķirīgas atkarībā no testu veidiem, taču iedzīvotājam viens tests var izmaksāt pat 37 eiro.

Uzziņai

Digitālā Covid-19 sertifikāta izveide un izmantošana būs iespējama, ja iedzīvotājs ir:

  • vakcinējies pret Covid-19;
  • pārslimojis Covid-19;
  • veicis maksas laboratorisko testēšanu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz