Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Košuma ducis uz viena šķēpa. Liepājas Latviešu biedrības namā atklāta gladiolu izstāde

Viens pats kandavnieks Laimonis Zaķis atvedis 137 dažādu šķirņu gladiolas – lielākoties paša selekcionētās, tostarp arī nākotnes šķirnes jeb perspektīvos hibrīdus, kuriem vēl nav šķirnes vārda.

Košuma ducis uz viena šķēpa. Liepājas Latviešu biedrības namā atklāta gladiolu izstāde
Pavasarī un vasaras sākumā – īrisi, rudens pusē – gladiolas ir selekcionāra Laimoņa Zaķa prieka bērni. Jaunu šķirņu atlasē to radītājs ir ļoti prasīgs. (Foto: Egons Zīverts)
27.08.2021 06:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Līdzās viņa radītajām arī ziedi no selekcionāra Jura Bāzes dārza un no Ineses Brizgas kolekcijas. Izstādi Liepājas Latviešu biedrības namā atklāja ceturtdien, 26. augustā, un tā būs apskatāma līdz sestdienai.

Izvēloties no sēkliņām izaudzētās gladiolas, selekcionārs tās ļoti rūpīgi izvērtē. “Pirmajā ziedēšanas gadā jānovērtē krāsa un kruzuļojums. Bet galvenais, ka labai šķirnei ir jābūt vismaz 20 pumpuriem, vismaz astoņiem ziediem vienlaikus jāturas vaļā. Ir arī daudzas šķirnes, kurām turas desmit, divpadsmit, man ir bijis rekords – sešpadsmit ziedu vaļā vienlaikus. Vēl skatās, cik stipri zieds turas pie kāta. Lai nav tā, ka mazliet pakrata un uzreiz krīt nost ziedi. Svarīgi arī, lai būtu labs ziedu sakārtojums, lai tie nav atvērti katrs uz savu pusi.”

Kolekcijā L. Zaķim ir gladiolas no dažādām valstīm, bet visvairāk pašam savējo. Ir arī krievu, ukraiņu, amerikāņu selekcionētās. “Gladiolas tādas pašas, kādas jau ir, neiespējami radīt, nevar prognozēt, no kā kas izdīgs un uzziedēs.

Man ir gadījies, ka sakrusto zilu ar zaļu un iznāk skaisti rozā, tas nav tā, kā sajaukt ūdenskrāsas. Selekcionējot ir ļoti lielas iespējas izaudzēt kaut ko pilnīgi jaunu un oriģinālu.

Piemēram, tādu kā šķirne ‘Zaļā sala’ ļoti reti var izaudzēt. Deficītas ir ļoti labas zaļās un ļoti labas zilās šķirnes gladiolas īstā tonī ar skaistu ziedvārpu. Čehiem bija vesela sērija lāsumainu gladiolu, zieds marmorēts viscaur, bet mani tās pēc pāris gadiem bija nokaitinājušas. Tievi kātiņi, plāns ziediņš. Izmantoju kolēģa Jura Bāzes un čehu šķirni, un man sāka nākt tādas lāsumainas kā šķirne “Kurzemes eksotika”. Man pašam ļoti patīk rozīgās, sārtās ar spēcīgu kruzuļojumu. Un ir tādas, kuras nemetu laukā tāpēc, ka tās patīk citiem, nevis man pašam.”

Izstādi ceturtdien interesentiem papildināja Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas speciālista Oskara Vanaga lekcija par eksotiskajiem augļaugiem, kurus var audzēt mājās.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz