Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dažas no bijušās rūpnīcas ”Liepājas metalurgs” detaļām kļuvušas par sastāvdaļu instalācijai Zirgu salā

Dažas no bijušās rūpnīcas ”Liepājas metalurgs” detaļām kļuvušas par sastāvdaļu āra instalācijai Zirgu salā, kas izglītos bērnus par ūdens spēku. Savukārt dažādu kukaiņu slepeno dzīvi tuvāk ļaus iepazīt īpaši veidota mājiņa no kokiem, niedrēm, smilšmāla u.c. dabas materiāliem.

Dažas no bijušās rūpnīcas ”Liepājas metalurgs” detaļām kļuvušas par sastāvdaļu instalācijai Zirgu salā
Instalācijas autors mākslinieks Reinis Kuncītis demonstrē, kā tai vajadzētu darboties un izglītot bērnus par ūdens spēku. (Foto: Ģirts Gertsons)
30.12.2021 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Abas instalācijas ir Dabas mājas ekspozīcijas, tikai – ārpusē, un papildina iepriekš izstrādātās interešu izglītības nodarbības.

”Liepājas metalurga” instalācijas autors ir mākslinieks Reinis Kuncītis. Zinātnes un izglītības inovāciju centra vadītāja Kristīne Pujāte instalāciju atklāšanas dienā norādīja, ka Zirgu sala ir cieši saistīta ar metalurģijas uzņēmumu, starp tiem vienmēr notikusi mijiedarbība.

”Mums bija iespēja būt Metalurga teritorijā un kopīgi ar ekspertiem tikt pie dažādiem priekšmetiem, kuri tur vēl bija saglabājušies un palikuši. Un tā konkrēti šajā ekspozīcijā no uzņēmuma ir divas lietas, bet būs arī vēl iekšā, Dabas mājā, kā arī vēlamies šeit ārā papildināt esošo ekspozīciju. Ar Reini jau runājām, ko un kā varētu darīt. Tā ka ideju mums vēl ir daudz un dažādu, ko likt klāt, attīstot ūdens tēmu,” pastāstīja K. Pujāte, atklājot, ka arī abas vāzes, kas krāšņo Dabas māju, nāk no bijušā ”Liepājas metalurga” teritorijas, kuru gaida jauna nākotne – zaļais industriālais parks.

R. Kuncītis ierādīja, kā ekspozīcija darbojas praktiski: ”Apakšā, lielajā vannā, ir ieliets ūdens. Cilvēks uzkāpj pa kāpnēm, uzsūknē ūdeni augšā no vannas uz tvertni. Tad nokāpj lejā un attaisa vaļā krānu. Šādā veidā, piemēram, maziem bērniem tiek parādīts, ar kādu tehniku varam dabūt ūdeni uz augšu, un pēc tam, ko var izdarīt ar ūdens spēku – iedarbināt dzirnavas vai ko citu.”

Pagaidām gan milzu izmēra vanna, kurā varētu satilpt pusotra kuba ūdens, ir tukša, to piepildīs, kad ļaus laikapstākļi. Uz jautājumu, ar ko vēl šo instalāciju var papildināt, mākslinieks atbild, ka idejas var smelties vēsturē:

”Senie ēģiptieši, piemēram, ūdeni cēlu uz augšu pa vītni. Tas ir foršākais – ka var mēģināt sakombinēt kaut ko senu ar mūsdienām.”

Dabas mājas rīkotajās darbnīcās, pedagogu izglītošanā un interešu izglītības programmu nodarbību īstenošanā izmantos arī Kukaiņu māju – mākslīgi radītu ekosistēmu, kas veidota, lai nodrošinātu kukaiņiem piemērotus dzīves apstākļus un dotu iespēju iepazīt to slepeno dzīvi tuvāk.

Māja kalpos kukaiņiem par vietu, kur izmitināt savus kāpurus, kur baroties, patverties un ziemot. Galvenie mājas apdzīvotāji varētu būt dažādas vientuļās bites, plēsīgas lapsenes, zirnekļi, vaboles, skudras utt. To, vai kukaiņi māju atzīs un tajā iemitināsies, iespējams, varēs redzēt jau pavasarī.

Arī Dabas mājas vides eksperte Sniedze Više atzīst, ka gaida šo brīdi, jo radīt ekosistēmu, kurā kāds arī iemitinātos, nav nemaz tik vienkārši. Ir ņemti vērā entomologu padomi par nepieciešamajiem vides apstākļiem kukaiņu māju izveidē, kā arī balstījušies uz veiksmīgiem un ne tik veiksmīgiem piemēriem citviet Latvijā. Ja, kukaiņi, kā, piemēram, vientuļās bites, māju atzīs par sev tīkamu, tad varēs redzēt, ka mājā esošie niedru gali ir ”aizkorķēti” ar baltu masu, aiz kuras atradīsies bišu kāpuri.

Āra instalācijas tapušas Norvēģijas grantu projekta ”Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” ietvaros.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz