Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Notiks Vannu mājas attīstības ideju jeb metu konkurss

Arhitekti un citi speciālisti aicināti piedalīties konkursā par labāko metu, lai īpašnieks rastu kvalitatīvākos risinājumus vēsturiskās peldiestādes pārbūvei par spa centru Jūrmalas parkā, Miķeļa Valtera ielā 13.

Notiks Vannu mājas attīstības ideju jeb metu konkurss
Foto: Egons Zīverts
25.01.2022 10:29

Nora Driķe

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Konkursu izsludinājusi Liepājas būvvalde kopā ar ēkas jauno īpašnieku, Latvijā reģistrēto Lietuvas pavalstnieku uzņēmumu ”Liepojos kopos”.

Metu idejas jāiesniedz līdz 28. martam pulksten 16. Dalībniekiem jāpiedāvā ilgtspējīgi būvniecības un vides pieejamības risinājumi, kas ir veiksmīgi gan pilsētbūvnieciski, gan arhitektoniski, gan funkcionāli.

Īpašnieks iecerējis bijušo peldiestādi, sauktu arī par vannu māju, kas reiz bijusi arī sanatoriju, pārbūvēt un uzbūvēt jaunu daudzfunkcionālu ēku.

”Šodienas priekšstatiem un prasībām ar veco vien nepietiek. Kā savienot jaunās vajadzības ar vecajām vērtībām, atrast labāko funkcionālo, kompozicionālo un arhitektonisko risinājumu principu, kas iederīgi iekļaujas Jūrmalas parka vidē? Ttam nepieciešams šis ideju konkurss,” komentē pilsētas arhitekts Uģis Kaugurs.

Atklātā ideju konkursa uzdevumi ir: kvalitatīvā arhitektūrā ietilpināt plānotajai saimnieciskajai darbībai – spa viesnīcai nepieciešamo telpu programmu; piedāvāt pieņemamas kompozicionālās attiecības starp jaunajiem un vēsturiski vērtīgās peldiestādes ēkas apjomiem; organiski iekļauties Jūrmalas parka vidē, nepārslogojot to ar spa centra radīto ietekmi; obligāti saglabājams un restzurējams vēsturiskās peldiestādes galvenais korpuss ar tā centrālo daļu; spa centra kompleksa un teritorijas plānojumam jābūt pēc iespējas atvērtam pret Jūrmalas parka vidi; teritorijai jābūt pieejamai arī tiem parka apmeklētājiem, kuri nav tieši spa centra apmeklētāji.

Metu konkursā piedalīties var ikviens projektēšanas speciālists vai Latvijā reģistrēts būvkomersants, kurš iesniedz savu priekšlikumu, atbilstošu konkursa nolikumam un darba uzdevumam, un kuram ir pieredze viesnīcu vai plašu baseinu projektēšānā. Konkursa rezultāti būs jāņem vērā spa kompleksa būvprojekta izstrādē un būvniecībā. Balvu fonds – 10 tūkstoši eiro.

Konkursun finansēs un žūriju vadīs SIA ”Liepojos kopos” direktors Virgīnijs Brundza vai cits uzņēmuma pārstāvis, žūrijā iesaistīts arī Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Juris Poga un citi valstī respektabli nozares pārstāvji, būs arī pārstāvis no Lietuvas Arhitektu savienības.

Uzziņai

Pasūtītāja vēlme – telpu programma Liepājas nākotnes peldiestādē un ar to saistītajā zemesgabalā Jūrmalas parkā

  • Vēsturiskajā ēkā – spa centrs.
  • Jaunbūvē – viesnīca ar 125 istabām, divas konferenču zāles, restorāns, fitnesa zāle un citas telpas.
  • Peldbaseni – āra un/vai iekštelpu, kopā 600 kvadrātmetru.

Avots – metu konkursa dokumentācija

No Peldiestādes vēstures

  • Kultūrvēsturiski un arhitektoniski vērtīgā ēka atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa, Liepājas vēsturiskā centra teritorijā, būvēta 1900. gadā pēc Paula Maksa Berči projekta.
  • Fasāde risināta romiešu villu stilistikā, ar atvērtu doriskā stila kolonādi un nedaudz izvirzītu centrālo rizalītu ar četru kolonu portiku.
  • Peldiestādē bija 30 greznas istabas ar siltām jūras ūdens vannām, ūdens dziedniecības nodaļa, romiešu, tvaika un īru pirtis.
  • 20. gadsimta 20. – 30. gados iekārtota mehanizēta dūņu vannu un komprešu nodaļa, ogļskābes vanna, bija sēra vannu nodaļas.
  • Pēc Otrā pasaules kara iestādi nosauca par sanatoriju, tā darbojās līdz 1994. gadam.
  • Kopš tā laika nams neizmantots.

Avots – metu konkursa dokumentācija

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz