Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Atmodas Dārza” svētkos mostas visa Karosta

Karostā visas dienas garumā norisinās jaunās kultūrvietas ”Atmodas Dārzs” atklāšanas svētki ”Mosties”. Kultūrvieta Atmodas bulvārī 6a tapusi teju divus gadus, beidzot verot durvis saviem visiem. Tur mājos ”Kūp BBQ” brīvdabas kafejnīca un visas vasaras garumā apmeklētājiem būs iespēja baudīt plašu, žanrā neierobežotu kultūras notikumu piedāvājumu.

04.06.2022 16:01

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Viss pasākums ir par un ap atmošanos, kā arī pašas vietas atdzimšanu no jauna. Dienas gaitā pieejamas bezmaksas radošās norises ģimenēm, modinot vietu un aicinot uz patīkamu kopā sanākšanu.

Pasākuma apmeklētāji piedalījās dārza veidošanā, iestādot savu saulespuķi, kā arī vēlāk kopā ar mākslinieci Solvitu Bruži būs iespēja visiem apgleznot akmens dārza akmeņus. Tika modināts vējš un viesi ņēma savu dalību radošajā puķu podu atdzimšanas notikumā. Muzikālo akcentu piešķīra vasarīgā stīgu trio ”Madara” uzstāšanās,  pasākuma laikā var vērot un piedalīties grafiti mākslinieka Elementton vides objekta ”Mosties, māksla” tapšanā un safrizēties atraktīvajā ”Windcut Barber Bus” busā.

”Tas stāsts sākās ar to, ka mani viens labs draugs 2019. gadā aiz rokas atvilka uz šeit redzamo uzkalniņu un teica: ”Madar, ko tu domā?” Pirmais, ko es uz to atbildēju ”Baigi traki, ko tu par to domā, kas te varētu būt?”

Sanāca tā, ka tajā gadā izsolē no Liepājas pašvaldības iegādājāmies šo īpašumu. Es, ja kaut ko daru, tad daru to pēc labākās sirdsapziņas. Sapratu, ka nevēlos šo vietu tā vienkārši atstāt bez satura, ņemot vērā to, ka mans uzņēmums nodarbojas ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, tad 2020. gadā ienāca doma, ka mēs varētu veidot šeit izbraukuma kafejnīcu un uz šiem pamatiem uzbūvēt āra terasi.

No sākuma tā doma bija simboliska, bet, pateicoties Lindai Markusai-Narvilai, tapa projekts, kas tika iesniegts domē, kur arī ieguvām maksimālo līdzfinansējumu šī projekta īstenošanai. Tas deva lielu iedrošinājumu izveidot šo vietu tādu, kādu to redzam šodien,” smaidot saka ”Atmodas Dārza” idejas un koncepta autors Madars Markus-Narvils.

”Kad Madars atbrauca atpakaļ uz dzīvi Liepājā, tad jau man likās, ka bez mākslas jau neiztiks un te tas ir redzams. Liels paldies par to, ko viņš dara – nesot prieku gan sev, gan pilsētai un Karostai,” saka Liepājas mērs Gunārs Ansiņš.

Mazā skrējienā un aktīvi organizējot pasākuma norisi, sastopam arī ”Atmodas Dārza” vadītāju Agnesi Kuplēnu. ”Jūtos pozitīvi satraukta, visu laiku skatos, vai viss ir kārtībā. Kopumā šīs dienas pasākumam gatavojāmies aptuveni vienu mēnesi, kas notika intensīvi katru dienu.

Koncepts ”Mosties” ir ar domu, lai cilvēki visas dienas garumā pakāpeniski pamostos caur ēterisku, ar dabas skaņām sasaucošu mūziku un arī ar dažādu meistarklašu palīdzību. Un, pienākot vakaram, šī vieta tiks atmodināta ar vēl lielāku jaudu.

Šobrīd gandrīz visas nedēļas nogales jau ir aizpildītas ar pasākumiem. Piektdienas tiks veltītas disko mūzikai ar dīdžejiem, sestdienas dzīvajai mūzikai, bet svētdienās paredzēti pasākumi bērniem. Iesaistījos šajā projektā, jo man patīk traki cilvēki un Madars tāds noteikti ir,” priecīgi saka Agnese.

Netālu no skatuves ieraugam šuvēju Zinaidu Ķevišu ar bērnu ratiņiem, kura uz svinībām ieradusies kopā ar savu mazdēlu Ričardu. ”Pati dzīvoju Karostā, tepat aiz nākamās mājas. Tā arī es uzzināju par šo pasākumu un jauno vietu, staigājot vienkārši garām.

Man ļoti patīk šī vieta un vispār tas, ka Karostā kaut kas notiek. Karosta pati par sevi ir skaista vieta. Visvairāk uzrunā šī brīnišķīgā mozaīka un arī tas, ka cilvēkiem ļauj šeit kaut ko iestādīt un pēc tam katrs var atnākt un paskatīties – lūk, tā puķīte ir manis stādīta,” no sirds saka vecmāmiņa.

Uzrunājam arī divas smaidīgas grobiņnieces – Lolitu Čižausku un Ilgu Veizbergu, kuras tikko iestādījušas saulespuķes: ”Noskaņojums ir ļoti jauks un svinīgs, laikapstākļi arī tādi kā uz pasūtījumu. Perfekti. Uzzinājām par pasākumu laikrakstā ”Kurzemes Vārds”. Vieta ir ļoti skaista, kaut vairāk tādas būtu. Visas šīs ēkas vajadzētu atjaunot. Visvairāk uzrunāja āra terase un atjaunotā ēkas fasāde. Vēlamies novēlēt idejas autoriem, lai nepietrūkst iedvesmas un lai neapstājas, bet tikai turpina attīstīties”.

Vakara programmā uz “Atmodas dārza” skatuves kāpa grupa “Very Cool People” un jaunā talantīgā dziedātāja Paula Saija. Apmeklētāji ieradās kuplā skaitā, nebija viegli atrast brīvu galdiņu.

“Kaut nu Madaram izdotos šo vietu noturēt un attīstīt!” sarunās sprieda atklāšanas viesi, tai skaitā karostnieki, kuri vēlas kultūrvietu arī savā rajonā.

Ar īpašu modināšanas dziesmu un Mārtiņa Feldmaņa gaismas šovu pasākums izskanēja pusnaktī.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz