Ar bungu vālītēm pie plīts
Liepājā pazīstamās grupas “Coming Soon” bundzinieks Ēriks Hanzovskis savas pavārmākslas iemaņas sācis attīstīt, mitinoties Ventspils Augstskolas kopmītnē. Puisis atradies tālu no mājām, taču tas nemainīja viņa ēšanas ieradumus. Ēriks jau bija apguvis ēdiena gatavošanas pamatus, tomēr, mammas apmācīts, savas prasmes papildināja tieši augstskolas laikā.
Četras dienas nedēļā, kā atceras Ēriks, viņš savas maltītes bijis spiests gatavot pats. Kā jau koju dzīvē pierasts, ēdienu recepšu pamatā visbiežāk bijuši kartupeļi visdažādākajā izpildījumā – krāsnī cepti, vārīti, cepti uz pannas, pievienojot arī visa veida mērces. Bundzinieks pastāstīja, ka reizēm pacienājis arī savu istabas biedru vai arī gatavojis kopā ar viņu. “Pamatā ēdienreizes bija vairāk individuāls process, tomēr, ja mielastā mēs paredzējām kaut ko speciāli, tad parasti kauliņus metām kopā,” pastāsta puisis.
Jautāts, vai labprātāk izbauda latviešu, vai citu tautu ēdienus, viņš pastāstīja, ka, kā jau vairumam jauniešu, tuvi un iecienīti esot amerikāņu ēdieni, sevišķi dažādi burgeri. “Mans iecienītākais ēdiens rissoto gan ir vairāk meksikānisks, bet es nekad neaizrautos ar suši un tamlīdzīgām lietām,” par savu gastronomisko gaumi pastāstīja buņģieris. Izvēloties pusdienot Liepājā, Ēriks priekšroku dodot kafejnīcām “Doka pica” un “Čili pica”. Viņš gan atzina, ka “Doka picā” nekad nepasūtot picas, jo “Čili picā” ceptās viņam garšojot daudz labāk. Bet tad, kad pie picas nevarot tikt, izlīdzoties ar siera pankūkām, kuru recepti Ēriks piedāvā arī “Brīvbrīža” lasītājiem.
Ja, dzīvojot kopmītnē, puisis parasti pie plīts rosījies vismaz vienu reizi dienā, tad mājās, ja vien iespējams, Ēriks labprātāk ēdienu negatavo, ļaujoties savas mammas maltīšu degustācijai. Viņa ģimene iecienījusi dažādas zupas, arī jau minēto risoto. Tā “Coming Soon” bundziniekam jāpagatavo pēc īpašas receptes, neaizmirstot pievienot kukurūzu. “Es to uzskatu par neatņemamu šā ēdiena sastāvdaļu, bet pārējie ģimenes locekļi pret to iebilst, tāpēc parasti mums mājās ir ne mazums cīniņu, kā pareizāk pagatavot risoto,” smejoties stāsta puisis.
Ērika ģimenei pieder privātmāja, tāpēc vasarā vairums pārtikā izmantojamo dārzeņu ir pašu izaudzēti, bet, ja kaut kā pietrūkst, tad nepieciešamās sastāvdaļas visbiežāk iegādājas tirgū. Bundzinieks sola, ka augustā, festivāla “Be2gether” laikā Lietuvā, kur šogad uzstāsies arī grupa “Coming Soon”, viņš noteikti pagatavos kopēju maltīti visiem saviem grupas biedriem. “Iepriekš neko tādu nav iznācis darīt, bet tagad būs iemesls, lai kaut ko uzmeistarotu,” saka Ēriks.
Receptes
Siera pankūkas
Nepieciešamās sastāvdaļas šā ēdiena pagatavošanai ir piens, olas, milti un siers. Uz divām olām jāņem aptuveni 20 karotes miltu. Tad klāt lej pienu un visu maisa tik ilgi, kamēr iegūst viendabīgu masu. Pa to laiku uzkarsē pannā eļļu un lej uz tās pankūku mīklu plānā kārtā. Tad sarīvē sieru un uzber to pankūkas virspusē. Mīklu sarullē un apcep – siera pankūkas ir gatavas.
Risoto
Svarīgākās sastāvdaļas ir maltā gaļa, sīpoli un rīsi. Vispirms ņem 300 gramu maltās gaļas un pannā apcep, pievieno sīpolus un to visu sutina kopā. Tad ēdienam klāt liek vārītus rīsus un turpina sutināt. Ēriks iesaka pievienot tam visam vēl pupiņas tomātu mērcē, kuras var nopirkt ikvienā lielveikalā. Ēdiens labāk garšo arī, ja tam papildus klāt liek saldētus dārzeņus, un, protams, pēc Ērika domām, neiztikt bez kukurūzas.
Ilze Grunska,
“Kurzemes Vārds”