Ar ēdienu patīk eksperimentēt
Daudzi nemaz nezina, ka šās sezonas basketbola kluba “Liepājas lauvas” otrais treneris Kaspars Mājenieks ir ļoti labs pavārs. “Mans vectēvs bija liels makšķernieks un mednieks. Un visu noķerto taisīja viņš pats. Arī mana mamma ir laba pavāre,” pastāsta Kaspars.
Un tieši šie abi cilvēki Kasparu pieradināja pie ēst gatavošanas tik ļoti, ka darbošanās virtuvē viņam joprojām sagādā prieku. Draugi pat Kasparam ir teikuši, ka jātaisa vaļā kāda ēstuvīte, taču pagaidām viņa dzīvē nozīmīgāka vieta ir atvēlēta basketbolam.
Trenerim ar ēdienu patīk eksperimentēt. “Vienu gaļas gabalu varu uztaisīt vismaz piecos dažādos veidos,” viņš sevi paslavē. Idejas Kaspars smeļas visur kur: internetā, televīzijas raidījumos, no citiem cilvēkiem. “Dažkārt mājās nevis skatos sporta raidījumus, kā varētu padomāt, bet gan uzslēdzu kanālu, kur gatavo ēst,” smaidot atklāj Kaspars. Viņa mīļākais pavārs ir Mārtiņš Sirmais, no kā arī tiek pašpikots kā un ko labāk darīt.
Lai gan Kaspara firmas ēdiens ir biezpiena torte, šoreiz viņš padalījās receptē ar dārzeņu zupu, kurā tika izmantotas sastāvdaļa no iepriekšējām ēdiena izvirtībām – fritētiem dārzeņiem, kas tika apviļāti alus mīklā un cepti eļļā.
Dārzeņu zupa
Sastāvdaļas: 1 neliels kabacis, baklažāns, paprika, 4 – 5 lielie šampinjoni, 2 sīpoli (var arī iztikt), 2 daiviņas ķiploki, pāris jaunie kartupeļi, vistas gaļas buljons.
Pagatavošana: Visas sastāvdaļas ne pārāk lielos gabalos sagriež un mazliet uz pannas apcep. Pēc tam tos liek kaltā ar vistas gaļas buljonu, kā arī kartupeļus, kas iepriekš vārīti (bet ne līdz galam!) atsevišķi. Kad viss ir katlā, zupu mazliet pavāra un beigās pieliek klāt krējuma-ķiploka mērci, mārrutku mērci, mazliet kečupa, kā arī pāris garšvielas.
Labu apetīti!
______________
Lasītājas Valijas Grenēvicas iesūtīta sēņu mērces recepte
Apšu kundziņi lauku omītes gaumē
Vispirms jāsalasa labi daudz apšu beciņu – vislabāk tādas mazas un resnas. Sēnes jāiztīra, jānomazgā un jāsagriež palielos gabalos. Smalki jāsagriež sīpols.
Uzkarsē pannu, uzliek sviestu, derēs arī eļļa. Pagaida, līdz uzkarst taukvielas. Liek cepties sīpolus, līdz tie iegūst zeltainu krāsu. Pēc tam uz pannas uzber sagrieztās apšu beciņas. Pannai uzliek vāku. Ik pa laikam sēnes kopā ar sīpoliem apmaisa. Cep un sautē, līdz sēņu cepurītes baltas un kātiņi mīksti. Pievieno sāli un nedaudz pirparus, smalki sagrieztas dilles. Var pievienot arī krējumu. Ēd ar vārītiem kartupeļiem vai rupjmaizi.
Piebilde: Cepot sīpolus, var apcept arī kubiciņos sagrieztu cauraugušu gaļu. Sacepumu var uzgabāt arī ziemai, tikai nedrīkst likt klāt sīpolu, citādi sēnes sabojāsies. Sīpols un gaļa jāpievieno pirms ēšanas, kad sēnes uzsilda.
_______________
Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.