Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dažādas zupas katru dienu

Dažādas zupas katru dienu
29.04.2009 07:04

Atslēgvārdi

Uzņēmējas Veltas Radčenko aizraušanās ir ļoti daudzveidīgas, sākot ar dziedniecību un ezotēriku un beidzot ar raftingu (braukšanu ar laivām vai plostu pa krāčainām kalnu upēm). Viņu interesē arī neparastu ēdienu pagatavošana un baudīšana draugu pulkā, kurā Velta uzskata sevi par gardēdi.

Veltas princips ēdiena gatavošanā ir daudziem labi zināms un populārs sauklis: “Ēdam, lai dzīvotu. Nevis dzīvojam, lai ēstu.” Arī iepērkoties viņa izvairās no rafinētiem, konservētiem, ķīmiski vai ar konservantiem apstrādātiem produktiem. Arī no ēdieniem, kas uzlaboti ar sintētiskiem vitamīniem un dažādām pārtikas piedevām. “Jo greznāks ir produkta iesaiņojums, jo piesardzīgāka es kļūstu,” viņa piebilst. Un turpina: “Diezgan ilgi nepratu gatavot tā, kā to varēja mana vecuma sievietes. Padomju gados dzīvojām pārtikuši un, tā kā man patīk aktīva dzīve, tad diezgan bieži rīkojām mājas ballītes un cienastu gatavošanai pieaicināju pavāri.”

Taču Radčenko saime bija visai kupla – Velta starp vīru un trīs dēliem vienīgā sieviete, kurai savi četri vīrieši bija jāpaēdina katru dienu! Tā reizi pa reizei, ņemot palīgā pavāru grāmatas, receptes dažādos žurnālos, iemācījās arī. Un gatavots tika daudz – dažādas zupas un noteikti katru dienu! Kartupeļi ar piedevām. Jāatzīmē, ka kartupelis ir ļoti pateicīgs produkts, jo gatavošanas procesā to iespējams dažādot un daudz ko izdomāt.

“Vistrakāk bija tad, kad mēģināju tievēt un apmeklēju “Svara vērotāju” kursus,” stāsta V. Radčenko. “Jaunākais dēls tobrīd intensīvi nodarbojās ar pauerliftingu un iegalvoja man, ka no rīta jāapēd desmit olas. Sportists ieguva bronzas medaļu Eiropas čempionātā, bet es zibens cienīgā ātrumā atguvu nomestos kilogramus.” Tagad ēdiena gatavošanai netiek veltīts daudz laika, jo bērni izauguši un sevi var atļauties palutināt, nevis stundām ilgi noņemties pa virtuvi.

Protams, tika klāti arī viesību galdi, un svētki ir īpašs process, par kuru ēdienkarti rūpīgi tiek piedomāts arī tagad. Ēdieniem jābūt vispusīgiem un noteikti jāatbilst svētku tematikai. Lieldienām – savi cienasti un tradīcijas, Ziemassvētkiem – savi utt. Tad der arī nošpikota pieredze. Un tādas Veltai netrūkst, jo viņai patīk bieži pusdienot kādā no kafejnīcām. Tādās reizēs viņa cenšas pasūtīt ko neikdienišķu. Savulaik kafejnīcā “Ilze” ļoti iecienīta bijusi liellopu gaļa riekstos, taču tagad viņa ar prieku apmeklē “Čilli picu”, kur iespējams baudīt Lolitas Neimanes ieteiktos ēdienus.

Bet pavisam ierasta lieta kādā saviesīgā reizē ir iepriekš sagatavota gaļa, vistu šķiņķīši vai zivs, ko grilēt. Un pilnīgi pietiekami, ja to tikai apslaka ar citrona vai apelsīna sulu un pārkaisa ar garšvielām, kādas nu kuram patīk. Pirms grilēšanas kādu pusstundu patur šajā marinādē. Īpaši garšīgi izdodas, ja izmanto melnalkšņu malciņu.

Kaut arī mana sarunas biedre uzskata sevi par gardummīli, viņai no bērnības vienmēr ir garšojusi skābeņzupa, cepti kartupeļi, ābolrauši, bērzu sulas un baravikas. Un šo sēņu bijis tik daudz, ka augušas gandrīz turpat pagalmā. Viņa atceras: “Es uzaugu laukos, varētu teikt, ļoti trūcīgā ģimenē. Vecvecāki bija atgriezušies no izsūtījuma uz Sibīriju, un visa iedzīve bija atņemta. Iztikām no tā, kas bija pašu audzēts un gādāts. Bet nekad nezināju, kā ir, ja nav ko ēst. Tāpēc tagad neloloju īpašas simpātijas pret vaimanātājiem. Cilvēks daudz var izdarīt un izaudzēt pats. Arī tagad lielāko daļu dārzeņu, augļu un ogu ņemu no sava dārza, tāpēc varu atļauties katru dienu lietot svaigi spiestas sulas.”

Receptes

Ļoti sātīga zupa ar pelmeņiem un frikadelēm

Apcepšanai 100 g speķa (var izmantot sviestu), 2 sīpoli, 2–3 tomāti vai 1 ēdamkarote tomātu pastas, 2 kartupeļi. 500 g gaļas mīkstuma malšanai, 2–3 sīpoli, 1 olbaltums, ½ tējkarote sāls, pipari (labāk sarkanie asie).

Mīklai 500 g miltu, 1 ola, 1 glāze ūdens, ½ tējkarote sāls.

Iejauc mīklu, izrullē plānā kārtā, sadala 2 daļās. No vienas daļas ar nazi veido makaronus, otra daļa pelmeņiem. Gaļu samaļ, pieliek smalki sagrieztus sīpolus, olas baltumu un sāli. Kārtīgi izmaisa. Arī gaļas masu sadala 2 daļās. Ar vienu pilda pelmeņus, no otras veido frikadeles.

Katliņā sakarsētā eļļā apcep sīpolus, tomātus vai tomātu pastu, kubiciņos sagrieztus kartupeļus. Tad pārlej ar ūdeni un ļauj uzvārīties. Vispirms liek pelmeņus, tad frikadeles. Kad pelmeņi uzpeldējuši, pievieno pašdarinātos makaronus. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

Lielie pelēkie zirņi ar dārzeņiem

Produkti 4 porcijām: lielie pelēkie zirņi 300 g, burkāni 120 g, selerijas sakne 120 g, sīkie sīpoliņi 100 g, sāls, žāvēta krūtiņa 120 g, sviests 80 g, zaļumi.

Labi izmērcētus zirņus, burkānu ripiņas, seleriju kubiciņus un apceptas krūtiņas šķēlītes ar sīko sīpolu pusītēm liek sautējamā katliņā, pielej nedaudz ūdens. Tad katliņu nosedz ar vāku, liek cepeškrāsnī un 160–170 grādos sautē līdz gatavībai apm. 1–1,5 stundas. Sautēšanas beigās pārkaisa nedaudz sāls un katliņu sakrata. Zirņus pasniedz, pārlietus ar kausētu sviestu. Labi garšo ar alu vai kefīru.

Ķiršu deserts

100 g saldētu ķiršu bez kauliņiem, ½ tējkarote kartupeļu cietes, šķipsniņa kanēļa, ½ tējkarote vanilīncukura, 1 ēdamkarote cukura, 25 g šokolādes, 1 ēdamkarote saldā krējuma, 2 cepumi “Dāmu pirkstiņi”.

Ķiršus un cukuru liek katliņā, pievieno vanilīncukuru un kanēli, maisot uzvāra. Kartupeļu cieti sajauc ar nelielu daudzumu ūdens, pievieno ķiršiem katliņā, uzkarsējot ļauj sabiezēt. Atdzesē. Sarīvētu šokolādi ieber saldajā krējumā un ūdens peldē izkausē. Labi samaisa. Cepumus pieliek ķiršiem trauciņā un pārlej ar karsto šokolādi.

Gunita Boka,
“Kurzemes Vārds”

Klājot svētku galdu ēdieniem jābūt vispusīgiem un noteikti jāatbilst svētku tematikai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz