Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Konservēšanas “dullums”

Konservēšanas “dullums”
26.09.2010 12:01

“Kulinārija nav tā sfēra, kurā izpaužas mans radošais lidojums,” – tā par savām attiecībām ar kulināriju izsakās Daiga Lutere, laikraksta “Kurzemes Vārds” žurnāliste. Tomēr šogad atvaļinājuma laikā viņa piedzīvojusi īstu konservēšanas un ziemas krājumu gatavošanas dullumu.

“Tās laikam bija līdz šim uzkrātās informācijas sekas – ausījos, kā paziņas gatavo krājumus ziemai, arī cilvēki, kurus esmu intervējusi ar sajūsmu stāstījuši, kā konservē, cik tas ir interesanti, dāmas mainās savā starpā ar receptēm. Kādu rītu atvaļinājumā pamodos un nolēmu, ka vajadzētu pamēģināt,” stāsta Daiga.

Žurnālistes vēlme sagatavot krājumus ziemai sakrita ar laiku, kad tirgū dārzeņiem bija īpaši zemas cenas, piemēram, kabači maksāja vien desmit santīmu kilogramā, gurķi piecpadsmit un tomāti – piecdesmit santīmu. Pirmā recepte, kurai Daiga ķērās klāt, bija sinepju gurķīši. “Tirgū sapirku nepieciešamo, bet grūtāk gāja ar sinepju pulveri. Apstaigāju veikalus, nevarēju atrast, beigās dabūju sinepju graudiņus un samalu tos kafijas dzirnaviņās,” savu radošo pieeju izklāsta Daiga (sinepju pulveri var nopirkt aptiekā – aut. piez.).

“Ja vien sievietei atliek laika ārpus ikdienas darba, vajag izmantot brīvdienas un pagatavot kaut ko ziemai. Tā ir lētāk, nekā pirkt veikalā. Un, ejot ciemos, kādu burciņu var uzdāvināt arī draudzenei,” spriež Daiga. Viņas kambarītī pēc konservēšanas un ievārījuma vārīšanas dulluma ir 80 burciņas dažādu gardumu.

Sinepju gurķīši

4 kg gurķu, ēdamkarote sasmalcinātu ķiploku, 3 ēdamkarotes sāls, glāze cukura, glāze galda etiķa, 150 g eļļas, 2 tējkarotes sinepju pulvera, tējkarote melno piparu (maltu).

Gurķus nomizo, sagriež ripiņās, ieliek katlā. Pievieno sāli, cukuru, galda etiķi, eļļu, piparus, ķiplokus, sinepju pulveri. Samaisa, ļauj ievilkties četras stundas, ik pa brīdim apmaisot. Masu liek puslitra burciņās, burciņas ievieto katlā ar aukstu ūdeni, pasterizē 15 minūtes 70 grādu temperatūrā. Temperatūru kontrolē ar speciāli šim nolūkam paredzētu lielu termometru, nepieciešama lēna uguns. Liek burkām vāku, apgriež un atstāj tā uz nakti.

Daigas piebilde: “Ķiplokus es liku vairāk, jo man tie ļoti garšo.”

Kabaču konservi

Kabači, tomāti, sīpoli, burkāni, eļļa, cukurs, sāls, glāze galda etiķa.

Kabačus sagriež kubiciņos, sīpolus un burkānus sasmalcina smalcinātājā (sīpolus var arī sagriezt un burkānus sarīvēt), pievieno galda etiķi un pēc izjūtas sāli, cukuru, eļļu. Vāra pusstundu un pilda burkās.

Plūmju un ābolu ievārījums

2 kg mizotu plūmju, 2 kg mizotu ābolu, 2 kg dāņu ievārījuma cukura (var arī parasto).

Sagrieztām plūmēm un āboliem pievieno cukuru un nedaudz ūdeni. Vāra uz lēnas uguns pusstundu, liek izkarsētās burkās un aizvāko.

Daigas piebilde (smejoties): “Lai dabūtu nost miziņas diviem kilogramiem plūmju, ir ko noņemties, bet rezultāts to attaisno!”

Laura Drēziņa

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz