Lietišķās pusdienas viņus nesamulsinās
Restorāna “Oskars” viesmīļi Grobiņas ģimnāzijas audzēkņus sagaidīja ar gardu bezalkoholisku aperitīvu. Pēc tam viņus aicināja pie skaisti klātiem galdiem, kur citu pēc cita pusdienotājiem priekšā cēla sešus ēdienus. Jaunieši šajā reizē nebija ieradušies, lai gardi paēstu, bet lai praktiskā veidā apgūtu lietišķo etiķeti.
Ekonomikas skolotāja Ginta Balcere pastāstīja, ka Grobiņas ģimnāzijā pirmo gadu darbojas Mazā biznesa skola, kas notiek sestdienās. Tās ir papildu nodarbības ekonomikas mācībai, kuras apmeklē 7. līdz 12. klašu skolēni. “Ar proģimnāzistiem, 7. līdz 9. klašu skolēniem, strādā skolotāja Ilze Kāle, kura ar audzēkņiem spēlē dažādas spēles, kas māca ekonomikas pamatlikumus. Skolēni gatavojas un piedalās konkursos, ko piedāvā organizācija “Junior Achievement – Latvija”. Savukārt vidusskolas posmā vairāk strādājam pie tā, lai skolēni varētu izveidot mācību uzņēmumus, lai iegūtu biznesa plāna rakstīšanas prasmes un iemācītos aizpildīt gada ienākuma deklarāciju. Papildus gatavojamies eksāmeniem,” uzskaita pedagoģe.
G. Balcere, kuras pamatdarbs ir bankā, no pieredzes teic, ka cilvēkam, kas ir saistīts ar uzņēmējdarbību, ir ļoti svarīgi zināt lietišķās etiķetes rakstītus un nerakstītus likumus. Ar tiem viņus iepazīstināja viesnīcas “Europa City Amrita” restorāna “Oskars” menedžere Gunta Hūna.
Skolotāja pieļauj, ka pēc šīs lekcijas jaunieši mudinās savus vecākus svētku reizēs vai brīvdienās doties uz kādu restorānu, kas, pēc G. Hūnas teiktā, nebūt neiznāk dārgāk kā apmeklēt picēriju.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 9.aprīļa numurā.
#kvards-20110409-13#
Ģirta Gertsona foto
Jauniešiem priekšā cēla dažādus ēdienus, lai viņi uzzinātu, kam tieši paredzēti daudzie galda piederumi.