Ceturtdiena, 5. augusts Osvalds, Arvils
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Maizītes un rauši svētku kafijas galdam

Maizītes un rauši svētku kafijas galdam
20.12.2010 07:12

Atslēgvārdi

Ziemassvētki ir tas, laiks, kad ziemas krājumi lielākā apmērā tiek izlietoti dažādu raušu un maizīšu cepšanai. Portālam ar garšīgu raušu receptēm dalījās mājsaimniece Mārīte (50), konditore Olga (41), Liepājas Jaunatnes centra sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Jankovska (24) un šmorētāja Santa Lūse.

Ābolu rausis

Nepieciešams:  10 vidēja lieluma āboli (sagriezti pusmēness formas šķēlītēs), cukurs, 300 g saldā krējuma, 2 olas, kanēlis, 0,5 kg rauga mīklas, eļļa, milti.

Pagatavošana. Mīklu uz paplātes, kas ieziesta ar eļļu un apputina ar miltiem, ar rokām izveltnē. Uz mīklas izkārto ābolu šķēlītes. Atsevišķā traukā sakuļ olas, krējumu un cukuru. Pārlej pāri āboliem un pēc tam pārkaisa ar cukuru un kanēli. Liek cepeškrāsnī un cep 200 grādos aptuveni pusstundu, kamēr rausim apakšdaļa un virsdaļa apcepusies brūna un krējums sarecējis.

Mārītes ieteikums: Nepārspīlēt ar kanēli, citādi rausis būs rūgts. Ābolus var pārbērt ar biezpienu, var pievienot arī dzērvenes, brūklenes vai rozīnes.


Burkānu rausis

Nepieciešams: 10 vārīti samalti vai sarīvēti burkāni, 300 g saldā krējuma, 2 olas, 0,5 kg rauga mīklas, eļļa, milti.

Pagatavo līdzīgi kā ābolu rausi. Sasmalcinātos burkānus sajauc ar krējumu, olām un cukuru un visu kārtīgi izmaisa. Iegūto masu lej uz izveltnētās mīklas vienmērīgā kārtā. Cep cepeškrāsnī 200 grādos. Pa virsu rausim var uzbērt ķimenes.


Piparkūku rausis

Mīklai nepieciešams: 2 olas, 350g cukura (bet var likt arī medu, būs garšīgāk), 300g kefīra vai paniņas, 360g kviešu miltu, ~10 g sodas (lai ir pufīgs), 100g kausēta sviesta vai margarīna, ~100g brūkleņu ievārījuma (der arī dzērveņu) vai blenderētas ogas, piparkūku maisījums (var nopirkts arī veikalā).

Piparkūku garšvielu maisījumam nepieciešams: kanēlis, kardamons, krustnagliņas, ingvers, citrona vai apelsīna miziņa. Var likt arī vēl vaniļas cukuru, maltu koriandru, muskatriekstu, ķimenes, piparus. Un visu samaļ. Uzmanību! Kā rausis beigu beigās garšos, atkarīgs no tā, kāda būs maisījumā dominējošā garšviela. Nevajag pārspīlēt!

Virskārtas masai nepieciešams: 200 g Filadelfijas sieru (var izmantot arī kādu citu mīksto sieru, piemēram, ”Creme Bonjour” vai citu), ~ 120g pūdercukura (cukurs var neizkust), vaniļa vai vaniļas cukurs aromātam.

Pagatavošana: Olas ar cukuru saputo stingrās putās. Pielej paniņas vai kefīru. Sausās sastāvdaļas samaisa kopā, iecilā piparkūku maisījumu, kam piemaisa sviestu un brūkleņu ievārījumu. Tad mīklu lej uz ietaukotas plāts, kas izklāta ar cepampapīru un pārbērta ar rīvmaizi vai miltiem. Plāti ievieto krāsns vidusdaļā 175 grādos apmēram 25 minūtes. Tad rausi izgāž otrādi uz pergamenta papīra un ļauj atdzist.

Kad tas atdzisis, smērē virsū virskārtas masu un dekorē ar dzērveņu vai brūkleņu ogām (var izmantotas arī sasaldētas).


Biezpienmaize

Nepieciešams: 0,5 kg biezpiena, 300 g saldā krējuma, 2 olas, 0,5 kg rauga mīklas, eļļa, milti, kanēlis.

Pagatavošana: līdzīga kā burkānu rausim. Biezpienu sajauc ar krējumu, olām un cukuru un visu kārtīgi izmaisa, kamēr iegūta viendabīga masa.

Olgas ieteikums: Pie biezpiena masas var pievienot rozīnes, augļu gabaliņus vai sasmalcinātus riekstus, vai pierīvēt klāt citrona vai apelsīna miziņu.


Kafijas maizītes

Nepieciešams: 0,5 kg rauga mīklas, cukurs, kanēlis, sviests.

Pagatavošana: Mīklu izrullē pa visu galdu garenā plācenī. Visu virsmu nosmērē ar sviestu, tad to pārkaisa ar cukuru un kanēli. Tad mīklu sarullē garenā desā un sagriež ripiņās. No ripiņām var veidot formas, kādas pašam labāk patīk. Tad ripiņas pārsmērē ar sakultu olu un šauj cepties cepeškrāsnī, līdz maizītes ir brūnganas.

Lienes piezīme: “Jo vairāk sviesta un cukura, jo garšīgāk!”

__________________

Padalies arī tu ar kādu gardu recepti, ko parasti gatavo Ziemassvētkos! Tie var būt speķa pīrādziņi ar interesantu pildījumu, rauši, piparkūkas, salāti utt.  Savas receptes sūti uz ligita@liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz