Mājās cepta maize
Pārlapojot pagājušā gadsimta latviešu autoru grāmatas par Ziemassvētku gaidīšanu, vienmēr lasāms, ka galdā tiek celta mājās cepta maize. Izrādās, ka arī mūsdienās, lai arī reti kurās mājās, tiek cepts šis gardums.
Maizes cepšana – ilgs process
Dzejniece Daiga Kadeģe ir viena no tiem, kas piekopj maizes cepšanas tradīcijas. ”Maizes cepšana ir vienkārša,” viņa saka un mudina ikvienam pamēģināt uz svētkiem pagatavot garšīgu, smaržojošu mājās ceptu kukulīti.
Sastāvs: 1,5 kg rupjo rudzu miltu, augstākā labuma balto kviešu miltu, 1 paciņa rauga (vēlams Latvijā ražotais), ūdens, 0,5 kg cukura, sauja sāls un ķimenes.
Pagatavošana: Ar verdošu ūdeni applucina rudzu rupjos miltus un ļauj atdzist. Tad ūdenī izšķīdina raugu un liek klāt pie miltiem un visu kārtīgi samaisa. Tad liek uz krāsns mūrīša siltumā un uz kādām 6 stundām. Tad pieliek klāt cukuru, ķimenes un sāli. Visu masu samaisa un liek atpakaļ sildīties uz pāris stundām. Pēc tam ber klāt kviešu miltus un mīca, līdz mīkla vairs nelīp klāt pie rokām. Process ilgst apmēram 45 minūtes. Tad mīklu liek siltumā un gaida, kad tā uzrūgs. Tad izveido klaipiņu un tūlīt liek krāsniņā un cep 150 līdz 190 grādu temperatūrā apmēram 2 stundas.
Daigas ieteikums: ”Neiesaku to darīt pilsētas apstākļos, kur nav silta mūrīša. Ja mīkla labi neizsilst, nekas labs nesanāk!”
Ziemassvētku abrkasīša klaipiņš
Tā kā tuvojas svētki, Daiga iesaka Ziemassvētku abrkasīša klaipiņu. ”Tad, kad visa maize sacepta, bet paliek pāri kāds bišķīts pēc abras izkasīšanas, mīklu nedaudz izrullē, pa vidu liek skābētus kāpostus, kūpinātas gaļas gabaliņus un saldo ābolu šķēlītes, tad vienu malu loka pāri un veido kukulīti. Cep līdzīgi kā maizi,” Daiga skaidro.
Lai Jums izdodas!
__________________
Padalies arī tu ar kādu gardu recepti, ko parasti gatavo Ziemassvētkos! Tie var būt speķa pīrādziņi ar interesantu pildījumu, rauši, piparkūkas, salāti utt. Savas receptes sūti uz [email protected].