Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nekas no jauna nav jāizgudro. Tikai jāpiemēro savai gaumei

Nekas no jauna nav jāizgudro. Tikai jāpiemēro savai gaumei
29.11.2008 07:04

Atslēgvārdi

Vija Udarska ir profesionāla ēdināšanas speciāliste, beigusi Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju, iegūstot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma inženieres tehnoloģes specialitāti. Viņa strādā Izglītības pārvaldē par uztura speciālisti. Un ar pilnu pārliecību teic, ka ēdināšanas jomā nav divritenis no jauna jāizgudro, ka viss jau ir bijis, tikai viss jāpiemēro savai, savu tuvinieku gaumei un garšas izjūtai.

V.Udarskai ir vairāki ēšanas pamatpostulāti. Pirmkārt, labāk ēst bieži, bet mazas porcijas, jo pārēšanās pārslogo gremošanas sistēmu, un tad ceļas dažādas nebūšanas. Otrkārt, censties paēst līdz pulksten septiņiem, astoņiem vakarā. Protams, ja nav jāiet viesos vai uz kādu saviesīgu sarīkojumu, kur paredzēts cienasts. Treškārt, dzert daudz ūdens – līdz apmēram diviem litriem dienā, neskaitot to, kas pievienots tējai vai kafijai. Ceturtkārt, uzturā lietot dārzeņus un augļus salātu veidā un svaigus.

Kā jau namamāte, kuru skāris mūsdienu steidzīgais dzīves ritms, arī Vija Udarska ikdienā cenšas savai ģimenei – vīram un dēlam – sagādāt tādu maltīti, kas neprasa ilgu gatavošanas laiku. Bet vismaz reizi nedēļā viņa vāra arī zupu. Taču brīvdienas un svētku dienas pieder ģimenes palutināšanai. Tad V.Udarska liek lietā gan grāmatās un televīzijas kulinārijas raidījumos noskatītas receptes, gan parakņājas savas mammas un vecmāmiņas krājumos. Interesantas idejas var pasmelties arī citu tautu ēšanas kultūrā. Piemēram, šovasar Vija Udarska kopā ar ģimeni ceļoja pa Tunisiju. Protams, viņi bija visai piesardzīgi, nomēģinot vietējo virtuvi. Taču viena lieta gan palikusi atmiņā. Tas ir tunisiešu nacionālais ēdiens šamarvā – interesants tādā ziņā, ka līdzīgs tādai kā sausai pankūkai, kurai vidū ir cepti kartupeļi, svaigi dārzeņi un gaļa. Vietējie to vēl saspiež kopā. “Tas bija tik garšīgi, ka mēs pat atgriezāmies atpakaļ tajā pašā vietā, lai otrreiz baudītu šo ēdienu,” atcerējās Vija.

Kad ciemos atnāk meita un znots ar savu meitiņu Patrīciju, tad vecmāmiņai raisās izdoma. Mazā Patrīcija allaž ar interesi vēro, ko vecmāmiņa virtuvē dara un ir gatava palīdzēt. Meitai vislabāk patīk Vijas vecmāmiņas rolmopši. Tos tagad prot pagatavot visas dzimtas sievietes. Meitas vīrs atkal vienmēr palūdz, lai sievasmāte pagatavo kādu interesantu saldo ēdienu.

Ģimene un tās viesi vēl mēdz jokot, ka jāskatās, ko Vija atkal būs izdomājusi. Viņa pati atjoko, ka mēdz eksperimentēt uz ciemiņiem – ja viņiem galdā celtais garšo, tad nākamreiz zinās, ka to vērts atkal pagatavot, ja paliek uz šķīvja tikai tā mazliet apskrubināts, citreiz vairs priekšā necels.

Svētku mielastā, īpaši gadumijas un Ziemassvētku laikā,  Udarsku saimē populārs ir pīles cepetis. Arī sautēti kāposti, kuriem gan Vija laiku netaupa – tiem jābūt brūniem, mīkstiem un gardiem. Bet mazā Patrīcija jau tagad sāk taujāt, kad kopā ar vecmāmiņu ceps piparkūkas.

No Vijas Udarskas recepšu krājuma

Vistas filejas salāti ar šampinjoniem
Vistas filejas (divas) vāra ūdenī ar garšvielām līdz gatavībai, izņem, atdzesē, sagriež salmiņos;
kartupeļus (5– 6) izvāra ar visu mizu, atdzesē, nomizo, sagriež salmiņos;
konservētus šampinjonus (mazā burciņa) sagriež gabaliņos.

Traukā liek sagrieztās sastāvdaļas, pievieno konservētus zaļos zirnīšus, majonēzi, sinepes (vienu tējkaroti), piparus un garšvielas. Samaisa, patur kādu pusstundu, lai sajaucas. Dekorē un pasniedz.

Viltotā karbonāde
Ņem cūkas malto gaļu (0,8 kg), pievieno sāli, piparus, kārtīgi samīca. Veido astoņas vai deviņas bumbiņas. Apviļā miltos un ar pirkstiem izspiež plakanu, apaļu plāceni. Iemērc no viena puses sakultā olā, tad liek pannā sakarsētā eļļā ar olas pusi uz leju, apcep, apgriež otrādi, apcep zeltainu garoziņu, noņem ar olas pusi uz leju. Pārlej ar mērci, kas pagatavota no rīvēta siera, ķiplokiem, dillēm, pipariem (baltiem), majonēzes.

Lieliskais deserts
Kārto kārtās: zefīra ripiņas (krējuma, zemeņu, vaniļas u.c.) pārsmērē ar putukrējumu (saldo krējumu sakuļ ar vaniļas cukuru), tad liek banāna ripiņas, tad atkal zefīra kārtu un putukrējumu, tad kivi (ripiņās sagrieztus), variants – zemenes, virsū liek putukrējumu, kuram pārkaisa sasmalcinātus riekstus.

Uz vismaz trim stundām ievieto ledusskapī.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Vijai Udarskai ir gan saldo ēdienu, gan salātu receptes, kuriem pēc pagatavošanas vairākas stundas jāpastāv ledusskapī, lai ievilktos garšas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz