Trešdiena, 8. maijs Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nešmorē, bet zina gardu saldo no ķirbjiem

Nešmorē, bet zina gardu saldo no ķirbjiem
21.08.2010 14:12

Atslēgvārdi

Ilze Būde ir viena no Klaipēdas Universitātes aktierkursa studentiem, kuri šajā sezonā pilntiesīgi pievienojas jau esošajiem Liepājas teātra aktieriem. Kādas ir viņas attiecības ar ēst gatavošanu, lasiet turpinājumā.

“Kad dzīvoju Lietuvā, mana dzīve ritēja trauksmaini – te bija jābūt augstskolā, te jāskrien uz kopmītnēm, te atkal jābūt kur citur, un pa vidu vēl vajadzēja paēst,” atminas jauniete. “Tagad, kad saprotu, ka koju dzīve ir beigusies un sākusies parasta cilvēka dzīve, pievēršu uzmanību tam, ko un kā gatavo mana mamma vai vecmamma. Pat pierakstu!” neslēpj jaunā aktrise, jo līdz šim pusdienās galvenokārt bijis tas, ko var uztaisīt uz ātru roku – makaroni, pelmeņi, ātrās zupiņas.

Ilzes dzimtā puse ir Latvijas otrā galā – Ainažos. Kopš vidusskolas laikiem viņa ir dzīvojusies pa Rīgu, tad Klaipēdā, bet tagad pārcēlusies uz Liepāju. “Man šeit ļoti patīk – gan pati pilsēta, gan cilvēki,” atzīst jauniete. Dzīvesvietu viņa atradusi netālu no tirgus, un mazliet piktojas, ka nesanāk tajā biežāk iegriezties. “Man ļoti patīk iepirkties tirgū! Tur varu bez steigas pastaigāt, paskatīties kur un kas ir lētāks, pakaulēties,” uzskaita Ilze. “Ceru, ka beidzot pienāks brīdis, kad varēšu atvilkt elpu un ko foršu pagatavot.”

Lai gan ēst gatavošanas noslēpumus Ilze apgūst pamazām, ir kas tāds, ko jaunā aktrise iesaka uztaisīt – saldo no ķirbjiem. “Man ļoti garšo! Un tā ir vecvecvecmāmiņas recepte”” smaidot piebilst Ilze.

Saldais no ķirbjiem

Nepieciešams: 1 kg sagriezta iztīrīta ķirbja bez mizas, sviests, ½ litrs piena, cukurs, sāls, naža gals vanilīna (tīra, ja vaniļas cukurs, tad tējkarote), 4 tējkarotes kartupeļu ciete

Pagatavošana: Ķirbi nomizo. Sagriež iespējami mazos gabaliņos Katlā uz lēnas uguns izkausē paciņu lauku sviesta un tad ieber visu sagriezto ķirbi, viegli apcep, visu laiku apmaisot. Bet tad, kad jau sāk piedegt, katlā ielej tik daudz piena, lai būtu knapi apsegti gabaliņi – ne par daudz, ne par maz. Gaida, kamēr piens ar ķirbi uzvārās, tad noregulē ļoti mazu liesmiņu, lai ķirbis lēni sautējas sviestā un pienā. Procesu uzrauga. Sautēšanu pārstāj, kad ķirbja gabaliņi pašķīduši. Tad karsto virumu sablenderē, izveidojot viendabīgu masu.

Liek atkal ķirbi vārīt, pievieno šķipsniņu sāls, cukuru pēc garšas, nedaudz vanilīna (apmēram naža galu uz 1 kg ķirbja) un apmēram puslitra piena. Kad masa vārās, sāls un cukurs jau klāt, uzsāk parasto pietumēšanu. Pusglāzē auksta ūdens izkausē 3 – 4 tējkarotes kartupeļa cietes. Kad tā ir pilnībā izķīdināta, tad lēni pielej vārošajai masai, visu laiku strauji maisot. Vēlamā konsistence, kas būtu jāiegūst, ir tāda pati, kā parastam biezam ķīselim. Pasniedz atdzesētu ar dzērveņu mērci.

Ilzes piebilde: Vispār negaršo pēc ķirbja! Garša līdzīga kā bubertam, ļoti garšīgs un skaists. Galvenais – arī veselīgs.

Labu apetīti!

_________________

Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz