Lai nodrošinātu ērtu vietnes izmantošanu un uzlabotu šīs vietnes veiktspēju un funkcionalitāti, mēs izmantojam sīkdatnes. Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā. Turpināt Vairāk informācijas

Trešdiena, 22. augusts

+17°C
Vējš: ZA 2.1 m/s
Laika ziņas Liepājā

Vārdadiena: Everts, Rudīte

Oranžā, saldā, garšīgā!  (1)

Atslēgvārdi burkāni | sula

Protams, pašu spēkiem spiestās dārzeņu vai ogu sulas, ko tūlīt arī izdzer, satur nesalīdzināmi vairāk vērtīgo vielu, nekā rūpnieciski ražotās, pakās vai pudelēs pildītās.

Lai iegūtu kvalitatīvu sulu, ir vajadzīga elektriskā sulu spiede. Ļoti garšīga ir burkānu sula. Ko par to izdevās uzzināt?

Garšo arī rūķiem!

Kāda leģenda vēsta, ka sensenos laikos, kad vēl uz zemes dzīvojuši rūķi, tiem ļoti garšojuši burkāni. Ne viens vien ticējis, ka vajag tikai uz mežu aiznest bļodiņu ar sautētiem burkāniem, un no rīta rūķis cienasta vietā būs atstājis brangu pateicības dāvanu.

Burkānus esot pazinuši senie ēģiptieši, grieķi un romieši. Tolaik burkāni lietoti kā ārstniecības līdzeklis, jo cilvēki ievērojuši, ka tie uzlabo slimnieku stāvokli, veicina gremošanu, nāk par labu redzei utt. Runājot tieši par burkānu sulu, tā savu uzvaras gājienu sākusi tikai pagājušajā gadsimtā.

Izpētīts, ka burkānus var dēvēt par tiešām vērtīgiem dārzeņiem, jo tajos ir līdz 16 procentiem sausnas, 1,23 procenti olbaltumvielu, 6,5–10,7 procenti cukura, minerālvielas – kālijs, magnijs, nātrijs, kalcijs, dzelzs, fosfors u.c. Burkānos visvairāk ir karotīna – 6,25–10 mg, kā arī C, E, B1 un citu vitamīnu. Izrādās, ka pietiek apēst tikai 100 gramu burkānu un organisms būs nodrošināts ar diennaktī nepieciešamo karotīna devu. Tā visvairāk ir burkānu ārējā kārtā, nevis serdē. 

Pietiek ar 200 gramiem dienā

Ieteicamā dienas deva cilvēkam ir 200 gramu burkānu sulas. Internetā atrodamā informācija rāda, ka burkānu sulu iesaka lietot sirds un asinsvadu slimniekiem, nierakmeņu gadījumos, tā šķīdinot čūlas, uzlabojot redzi. Ārstējoties ar burkānu sulu, no uztura pilnīgi jāizslēdz jebkuri produkti, kas satur cukuru, cieti un jebkāda veida miltus.

Iesnu gadījumā dažus pilienus burkānu sulas var pilināt degunā 3–4 reizes dienā, ar to var skalot kaklu. Dienā notiesājot divus vidēji lielus burkānus, esot izredzes pazemināt holesterīna līmeni asinīs pat par 20 procentiem. Tā kā burkānu sulā daudz retinola jeb A vitamīna, kas stimulē olbaltumvielu sintēzi un veicina augšanu, tā nāks par labu bērniem, it sevišķi fiziski atpalikušiem. Burkānu sulā esošais selēns stiprinās imūnsistēmu. Parasti sulu lieto neatšķaidītu, bet to var arī atšķaidīt ar ūdeni.

Burkānu sulu bieži dzer, to samaisot ar citām sulām – spinātu, pētersīļu, seleriju, rutku, citronu u.c. Burkānu, seleriju un pētersīļu sulas maisījums attiecībās 6:1:1 aktivizē nieru darbību un veicina atkritumvielu izvadīšanu no organisma. Tukliem cilvēkiem atbrīvoties no liekā svara palīdz burkānu un brūkleņu sulas maisījums attiecībā 1:1.

Ar burkānu sulu mēdz atšķaidīt citas ne pārāk garšīgas sulas, tā uzlabojot to garšu un izskatu. Nokļūstot kuņģī, sula uzsūcas ātri, apmēram 20 minūšu laikā, tādēļ ieteicams dzert lēni, maziem malciņiem 30 minūtes pirms ēšanas.

Inga Kalniņa – divu bērnu mamma: – Elektrisko sulu spiedi nopirku tikai burkānu dēļ, tas ir, lai spiestu no tiem sulu sev un bērniem. Biju lasījusi, ka tā ir ļoti veselīga un garšīga. Tiešām garšīga, jo salda! Burkānus pērku tirgū. Bieži vien izvēlos lielus, garus burkānus, kas maksā daudz lētāk par mazajiem, smukajiem, bet arī ir sulīgi. No diviem kilogramiem burkānu atkarībā no to sulīguma iznāk apmēram 700–800 gramu sulas. Katrā sulas glāzē pirms lietošanas iepilinu 5 pilienus pirmā spieduma olīveļlas, lai visas labās vielas ātrāk uzsūktos organismā. Bērniem šī sula ļoti garšo!

Reizēm kopā ar burkāniem izspiežu arī gabaliņu ķirbja vai nomizotas selerijas saknes, lai sanāktu vitamīnu kokteilis, taču burkānu sulai jābūt vairāk – vismaz trīs ceturtdaļām. Ļoti interesantu garšu un aromātu var iegūt, ja spiešanas laikā burkāniem pievieno vienu vai divas daiviņas ķiploka. Esmu mēģinājusi arī sīpolu, bet tas man tā negaršo.

Sulu izdzeram tūlīt, neglabājot to stundām, jo tā, manuprāt, dzērienā pazūd visi vitamīni un citas labās lietas. Esmu gan par slinku, lai sulu spiedi darbinātu katru dienu, to daru tikai sestdienās. Tas ir mans sestdienas rīta rituāls. Pēc glāzes burkānu sulas kafiju vairs negribas. Tad tas šķiet pārāk mākslīgs dzēriens.

Daiga Lutere,
"Kurzemes Vārds"

  • Komentāri (1)
  • 0
+ skatīt visus Atlikušie simboli: 500

Pievieno komentāru

liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Portālā aizliegts ievietot:
- personas godu un cieņu aizskarošu, draudošu, apmelojošu informāciju;
-musināt uz rasu vai etnisko neiecietību;
-komentārus, kas neatbilst Latvijas Republikas likumdošanai;
- komerciāla rakstura informāciju vai jebkāda veida reklāmu un aģitāciju.

Noteikumu neievērošanas gadījumā, liepajniekiem.lv patur tiesības komentārus dzēst, slēgt iespēju komentēt un ziņot tiesībsargājošām iestādēm.

Uzmanību!!!
Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Aktīvā zona

Saistītās ziņas

Pamanīji neatbilstošu saturu? Būsim pateicīgi, ka par to informēsi mūs!