Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Oranžā, saldā, garšīgā!

Oranžā, saldā, garšīgā!
26.01.2010 07:01

Protams, pašu spēkiem spiestās dārzeņu vai ogu sulas, ko tūlīt arī izdzer, satur nesalīdzināmi vairāk vērtīgo vielu, nekā rūpnieciski ražotās, pakās vai pudelēs pildītās.

Lai iegūtu kvalitatīvu sulu, ir vajadzīga elektriskā sulu spiede. Ļoti garšīga ir burkānu sula. Ko par to izdevās uzzināt?

Garšo arī rūķiem!

Kāda leģenda vēsta, ka sensenos laikos, kad vēl uz zemes dzīvojuši rūķi, tiem ļoti garšojuši burkāni. Ne viens vien ticējis, ka vajag tikai uz mežu aiznest bļodiņu ar sautētiem burkāniem, un no rīta rūķis cienasta vietā būs atstājis brangu pateicības dāvanu.

Burkānus esot pazinuši senie ēģiptieši, grieķi un romieši. Tolaik burkāni lietoti kā ārstniecības līdzeklis, jo cilvēki ievērojuši, ka tie uzlabo slimnieku stāvokli, veicina gremošanu, nāk par labu redzei utt. Runājot tieši par burkānu sulu, tā savu uzvaras gājienu sākusi tikai pagājušajā gadsimtā.

Izpētīts, ka burkānus var dēvēt par tiešām vērtīgiem dārzeņiem, jo tajos ir līdz 16 procentiem sausnas, 1,23 procenti olbaltumvielu, 6,5–10,7 procenti cukura, minerālvielas – kālijs, magnijs, nātrijs, kalcijs, dzelzs, fosfors u.c. Burkānos visvairāk ir karotīna – 6,25–10 mg, kā arī C, E, B1 un citu vitamīnu. Izrādās, ka pietiek apēst tikai 100 gramu burkānu un organisms būs nodrošināts ar diennaktī nepieciešamo karotīna devu. Tā visvairāk ir burkānu ārējā kārtā, nevis serdē. 

Pietiek ar 200 gramiem dienā

Ieteicamā dienas deva cilvēkam ir 200 gramu burkānu sulas. Internetā atrodamā informācija rāda, ka burkānu sulu iesaka lietot sirds un asinsvadu slimniekiem, nierakmeņu gadījumos, tā šķīdinot čūlas, uzlabojot redzi. Ārstējoties ar burkānu sulu, no uztura pilnīgi jāizslēdz jebkuri produkti, kas satur cukuru, cieti un jebkāda veida miltus.

Iesnu gadījumā dažus pilienus burkānu sulas var pilināt degunā 3–4 reizes dienā, ar to var skalot kaklu. Dienā notiesājot divus vidēji lielus burkānus, esot izredzes pazemināt holesterīna līmeni asinīs pat par 20 procentiem. Tā kā burkānu sulā daudz retinola jeb A vitamīna, kas stimulē olbaltumvielu sintēzi un veicina augšanu, tā nāks par labu bērniem, it sevišķi fiziski atpalikušiem. Burkānu sulā esošais selēns stiprinās imūnsistēmu. Parasti sulu lieto neatšķaidītu, bet to var arī atšķaidīt ar ūdeni.

Burkānu sulu bieži dzer, to samaisot ar citām sulām – spinātu, pētersīļu, seleriju, rutku, citronu u.c. Burkānu, seleriju un pētersīļu sulas maisījums attiecībās 6:1:1 aktivizē nieru darbību un veicina atkritumvielu izvadīšanu no organisma. Tukliem cilvēkiem atbrīvoties no liekā svara palīdz burkānu un brūkleņu sulas maisījums attiecībā 1:1.

Ar burkānu sulu mēdz atšķaidīt citas ne pārāk garšīgas sulas, tā uzlabojot to garšu un izskatu. Nokļūstot kuņģī, sula uzsūcas ātri, apmēram 20 minūšu laikā, tādēļ ieteicams dzert lēni, maziem malciņiem 30 minūtes pirms ēšanas.

Inga Kalniņa – divu bērnu mamma: – Elektrisko sulu spiedi nopirku tikai burkānu dēļ, tas ir, lai spiestu no tiem sulu sev un bērniem. Biju lasījusi, ka tā ir ļoti veselīga un garšīga. Tiešām garšīga, jo salda! Burkānus pērku tirgū. Bieži vien izvēlos lielus, garus burkānus, kas maksā daudz lētāk par mazajiem, smukajiem, bet arī ir sulīgi. No diviem kilogramiem burkānu atkarībā no to sulīguma iznāk apmēram 700–800 gramu sulas. Katrā sulas glāzē pirms lietošanas iepilinu 5 pilienus pirmā spieduma olīveļlas, lai visas labās vielas ātrāk uzsūktos organismā. Bērniem šī sula ļoti garšo!

Reizēm kopā ar burkāniem izspiežu arī gabaliņu ķirbja vai nomizotas selerijas saknes, lai sanāktu vitamīnu kokteilis, taču burkānu sulai jābūt vairāk – vismaz trīs ceturtdaļām. Ļoti interesantu garšu un aromātu var iegūt, ja spiešanas laikā burkāniem pievieno vienu vai divas daiviņas ķiploka. Esmu mēģinājusi arī sīpolu, bet tas man tā negaršo.

Sulu izdzeram tūlīt, neglabājot to stundām, jo tā, manuprāt, dzērienā pazūd visi vitamīni un citas labās lietas. Esmu gan par slinku, lai sulu spiedi darbinātu katru dienu, to daru tikai sestdienās. Tas ir mans sestdienas rīta rituāls. Pēc glāzes burkānu sulas kafiju vairs negribas. Tad tas šķiet pārāk mākslīgs dzēriens.

Daiga Lutere,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz