Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pastāsti, ko un kā gatavo tu!

Pastāsti, ko un kā gatavo tu!
12.08.2010 12:00

Atslēgvārdi

Ne velti latviešu tautasdziesmā teikts, ka rudentiņis ir bagāts vīrs. Palēnāk tuvojas gada ražīgākais laiks, un jau šobrīd uz nebēdu varam baudīt dažādus garšīgus dārzeņus, augļus un zaļumus, ko mums dāvā mamma Daba.

Ar piebildi, ja vien nav noslinkots un pavasarī zemītē savā dārziņā vai lauciņā ir sadēstītas to sēkliņas.

Jāsaka, ka šis ir pateicīgs laiks arī ēdienu gatavotājiem, jo izvēlēties, no kā to taisīt, ir! Un izrādās arī Liepājā ir daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri labprāt rosās virtuvē un stāv plīts otrā pusē. Taču ceram, ka arī jūs, portāla lasītāji, ar mums padalīsieties kādās interesantās receptēs, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt. Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.

 

Šķīvī – dārzeņu salsa

Kad ar mūziķi un pavāru Jāni Daugali runājam par visādām garšīgām lietām no kā var pagatavot ēdienu, mums abiem siekalas saskrien mutē. Parasti viņš ēdienu taisa uz aci, īpašu uzmanību nepievēršot proporcijām, kādās būtu jāliek sastāvdaļas. “Cik cilvēku, tik arī taisu,” viņš saka. Bet garšvielas Jānis ēdienam pievieno pēc garšas. Un viņam nereti gadās, un pieļauju arī citiem, ka vēders jau ir pilns ēdiena gatavošanas procesa laikā. “Ir taču jāpagaršo!” smejas Jānis.

Mūziķis, kurš nesen ieguvis pavāra diplomu, nav no tiem, kas parasti stundām rosās pa virtuvi un eksperimentē, un galu galā cienā ar pilnīgi oriģinālu, paša veidotu recepti. Viņam simpatizē arī tie ēdieni, kas ir citu taisīti un izlasīti internetā vai kādā žurnālā.

Bieži vien Jānis salātiem neizmato ne eļļu, ne krējumu, ne majonēzi. Viņam garšo, ja dārzeņi vienkārši samaisīti savā sulā. Un tieši tā Jānis visbiežāk ēdienu gatavo tieši vasarā.

Kopā ar mūziķi, piedāvājam dažādu dārzeņu salātus no produktiem, kas, rudenim tuvojoties, šobrīd atrodami dārzos. “Šos ēdienus var pagatavot, gandrīz neko neieguldot,” piebilst Jānis.


Svaigu kāpostu gurķu salāti (4 porcijas)

Nepieciešams: kāposts (500 g), gurķi (300 g), loki (100 g), ābols (divi vidēja lieluma), olīveļļa vai augu eļļa, sāls, nedaudz citrona sula.
Pagatavošana: kāpostus smalki sagriež, samaisa ar eļļu un trīs līdz piecas minūtes stampā, lai sasulojas. Pēc tam pievieno klāt sagrieztu visu pārējo un garšvielas, samaisa.


Dārzeņu salsa

Nepieciešams: tomāti, kabači vai cukini, svaigi gurķi, citrona sula, cukurs, sāls, pipari, zaļumi pēc izvēles – pētersīļus, dilles, lokus, eļļu.
Pagatavošana: Visu smalki sagriež un samaisa.

Jāņa piebilde: Kas vairāk no šiem dārzeņiem garšo, tos var ņemt un likt vairāk. Var dārzeņus likt arī vienādās proporcijās. Pats liku vairāk tomātus. Šie salāti man ļoti garšo!


Lapu salāti

Nepieciešams: lapu salāti, loki, kefīrs, krējums, sāls.
Pagatavošana: Visu sagriež un samaisa. Pievieno garšvielas.

Jāņa piebilde: Proporcijas salātiem tīri uz garšu. Dažkārt lieku klāt arī svaigus gurķus un tomātus. Var izmantot arī redīsus.


Vidusjūras salāti (1 porcijai)

Nepieciešams: lapu salāti (30 g), svaigi gurķi (20 g), tomāti (20 g), paprika (15 g), citrona sula, garneles (35 g), krabju nūjiņas (35 g), sāls, cukurs, vīna etiķis, franču sinepes, zaļumi, eļļa.
Pagatavošana: uz saplucinātām salātu lapām kārto sagrieztus gurķus, tomātus, papriku. Pāri liek garneles, krabju nūjiņas sagrieztas parupjās šķēlēs. Sakuļ sāli, cukuru, etiķi, sinepes, eļļu un pārlej salātiem. Noformē ar zaļumiem.

Jāņa piebilde: Var likt tikai garneles vai tikai krabju nūjiņas.

Labu apetīti!

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz