Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Slinkā krēmzupa, gurķi maisiņā, kabaču ikri, viltotā karbonāde…

Slinkā krēmzupa, gurķi maisiņā, kabaču ikri, viltotā karbonāde…
31.08.2010 15:37

Atslēgvārdi

Rakstu sērijā par ēdieniem, ko var pagatavot no dabas veltēm, kas šobrīd rodamas dārzos un mežos, arī portāla liepajniekiem.lv darbinieki vēlas padalīties ar ko garšīgu no savām recepšu kladītēm. Ņemiet to par labu, un lai labi garšo!

Rudens dārzeņu sacepums ar rīsiem (garšīgais eksperiments)
Nepieciešams: 4 paciņas “Valdo” rīsu, divas ēdamkarotes augu eļļas, 4 lieli tomāti, 4 lielas dažādu krāsu paprikas, 4 vidēja lieluma burkāni, 1 vidēji liels sīpols, sāls un pipari pēc garšas, nedaudz tomātu mērces.
Lienes Andersones piebilde: vislabāk ir ņemt dārzeņus no paša dārza.

Pagatavošana: Sālsūdenī izvāra rīsus (lai tie nav pavisam mīksti). Dārzeņus nomazgā. Tomātus un papriku sagriež lielos gabalos, burkānus – ripiņās. Smalki sagriež sīpolu.

Uzkarsē pannu un uzej augu eļļu. Kad eļļa uzkarsusi, uz pannas uzber sīpolus un burkānus. Ik pa laikam apmaisot, tos apcep uz lēnas uguns, kamēr burkāni paliek dzeltenīgi un sīpoli ir zeltaini brūni. Pēc tam liek cepties papriku un tomātus. Pannai uzliek vāku, lai viss mazliet pasautējas. Pēc tam pieber klāt rīsus un visu samaisa. Pievieno sāli, piparus un nedaudz tomātu mērci. Pannai atkal uzliek vāku, lai viss sautējas. Visu ik pa laikam apmaisa, lai nepiedegtu. Sautē tik ilgi, kamēr rīsi ir mīksti.

Ēdienu pasniedz siltu ar krējumu un zaļumiem. Var arī ēst kopā ar marinētiem vai svaigiem gurķiem.

Lienes Andersones piebilde: Sacepumam var likt klāt arī kūpinātas vistas gaļu. To liek sacepumā reizē ar papriku un tomātiem.

 

Slinkā krēmzupa
Nepieciešams: 2 – 3 burkāni, puķkāposts, brokolis, “Dzintara” kausētais siers ar lasi, paciņa saldētas garneles, ķiploks, sāls, vegeta
Pagatavošana: Uz pannas apcep sarīvētus burkānus ar sasmalcinātu ķiploku, tāpat apcep arī gabalos sagrieztu puķkāpostu un brokoli, pievieno vegetu. Katliņā ar verdošu ūdeni liek apceptos burkānus, puķkāpostu, brokoli un turpina vārīt. Pēc garšas pievieno sāli. Kad zupa gandrīz gatava, tai pievieno uz pannas atlaidinātas garneles, kuras ar visu sulu piejauc klāt zupai un pašās beigās zupā izkausē “Dzintara” sieru. Tad nu viss gatavs un lai labi garšo!

Lauras Škubertes piebilde: Pie zupas var pagatavot klāt gardas maizītes. Ar to pašu “Dzintara” sieru apsmērē baltmaizes šķēlītes un apcep cepeškrāsnī, kamēr siers pakūst. Turklāt zupa ir viegli pagatavojama arī ziemas mēnešos, jo var izmantot sasaldētos dārzeņus.

 

Gurķi maisiņā
Nepieciešams: 1 kg gurķu, 5 ķiploku daiviņas, pušķītis pāraugušu diļļu, 1 ēdamkarote sāls.
Pagatavošana: Sasmalcina dilles, un sīki sagriež ķiplokus. Gurķiem var arī nogriez galiņus, ja vēlas, lai garšvielas vairāk sasūcas dārzenī. Tad visu saliek plastmasas maisiņā, aizsien ciet un spēcīgi sakrata līdz sastāvdaļas ir savā starpā sadraudzējušās. Maisiņu liek iekšā ledusskapī, un pēc diennakts gurķi ir ēdami.

Paula Kaufmaņa piebilde: Ļoti garšīgi! Recepte nav manis paša izdomāta, bet citur noskatīta. Gurķus var sagriezt arī gabaliņos, tādējādi tos var ēst jau pēc pāris stundām.

 

Kabaču ikri
Nepieciešams: 4 nelieli kabači, 3 tomāti, 2-3 burkāni, 1-2 daiviņas ķiploki, eļļa, sāls, pipari
Pagatavošana: Nomizotus kabačus sagriež nelielos kubiciņos, arī burkānus. Tos abus ieber katliņā, ielej glāzi ūdens, un sautē līdz brīdim, kad kabači gatavi (aptuveni 30 minūtes). Pēc tam pievieno sagrieztus tomātus, 1-2 ēd.k. eļļu, sāli un piparus pēc garšas. Vēl kādu laiciņu pasautē. Pašās beigās pieliek klāt smalki sagrieztus ķiplokus. Pasniedz atdzesētā veidā.

Katjas Simaškinas piebilde: Šo ēdienu nav obligāti uzreiz jāēd. Var likt burciņās un ēst kaut novembrī!


Bekas karbonādes mundierī jeb viltotā karbonāde
Nepieciešams: bekas un/vai baravikas, sāls, pipari, dilles, olas, milti, eļļa
Pagatavošana: Sēņu micītes sagriež tā, kā griež tomātus šķēlēs, sapiparo un sasāla. Sagriež dillītes, bļodiņā sakuļ olas, šķīvī ieber miltus. Sēņu šķēles apviļā olās, tad dillītēs un pēcāk miltos. Uz spēcīgi sakarsētas pannas lej eļļu un liek virsū “karbonādītes”.

Lauras Drēziņas piebilde: Varen garšīgs paēdiens! Tikai vajag daudz sēņu ar palielām micēm un, protams, netārpainas, kas nav biežs sēņotāju guvums, tāpēc nav ne vainas arī mini karbonādītēm, kas gan prasīs vairāk laika, bet rezultāts sevi attaisno.

_________________

Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz