Otrdiena, 27. jūlijs Marta, Dita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

… un vēderā ielīst malks karsta dzēriena

… un vēderā ielīst malks karsta dzēriena
14.12.2010 17:17

Atslēgvārdi

Kad aukstums kniebj degunos un cimdiņos nepaslēptos pirkstos, gribas sasildīties ar ko siltu. Derētu malks karsta dzēriena, – pieļauju, ka kāds nosalušais šādā brīdī nodomā. Vairāki Liepājas bārmeņi iesaka dzērienus, ar ko atdzīvināt sastingušo organismu no iekšpuses.

Kokteiļbāra “Red Sun Buffet” bārmenis Edgars Kaspars apstiprina, ka, iestājoties aukstajam ziemas laikam, apmeklētāji labprāt izvēlas karstos dzērienus, dažādus gardus kokteiļus, kas pagatavoti vai nu no sulas, vai kam klāt vēl pievienots kas stiprāks mundrumam un omas uzlabošanai. “Dzērieni ar jumtiņu palīdz atgūt zaudēto siltumu un liek asinīm ātrāk cirkulēt,” pastāsta Kaspars. Šobrīd apmeklētāju vidū visiecienītākie karstie dzērieni, protams, ir tēja un karstvīns.

Parasti bārmenis kādā vēsākā vakarā pirms miega pagatavo kādu siltāku dzērienu, piemēram, uzsildītu citrusa sulu ar rumu, ko iesaka arī portāla lasītājiem: “Uzsilda apelsīnu sulu, var arī mikroviļņu krāsnī, pielej nedaudz gaišo rumu un kādu ogu sīrupu.”

Edgara ieteiktais dzēriens
“Džins ar karstu ābolu sulu”
Džins
Ābolu sula
Apelsīna gabaliņš
Kanēļu standziņa
Divas krustnagliņas

Šo dzērienu var pagatavot arī bez džina, tad sanāks bezalkoholisks dzēriens.

Latvijas 1.rokkafejnīcas bārmenis Raivis Lākuts reti kad mājās gatavo karstos dzērienus. Bet, ja uznāk kāre, tad visbiežāk karstvīnu. “Veikalā nopērku savu iecienītāko pudeli vīna un uzsildu, pievienoju krustnagliņas un kanēļa standziņas,” savu recepti pastāsta Raivis. Viņš neizvēlas uzreiz gatavu karstvīnu, jo tā ir foršāk. Stikla glāzi ar gardo šķidrumu var sildīt arī mikroviļņu krāsnī, galvenais, lai traukam nav apzeltītas maliņas.

Viņš darbā novērojis, ka cilvēki vairāk izvēlas to karstos dzērienus, kam tomēr ir pievienots kas stiprāks, piemēram, groku vai upeņu sulu ar balzamu. Un ņem, protams, tos, kas sanāk lētāk.

Raivja ieteiktie dzērieni:
“Perfect peach” (alkoholisks)
50 persiku liķieris
dzērveņu sula
augļi
persiku sīrups

“Kad lietus un vējš sitas logos” (bezalkoholisks)
Žāvēti āboli
Medus
Svaiga citronu sula
Garšvielas (kanēļa standziņa, krustnagliņas)
Karsts ūdens

Mūzikas kluba ”Fontaine Palace” bārmenis Arnis Dīcmanis novērojis, ka karstajiem dzērieniem ir sezonāls raksturs, un ziema ir tas gadalaiks, kad var izvērsties plašāk. Viņaprāt, var eksperimentēt ar gandrīz visām sulām – ābolu, upeņu, vīnogu, apelsīnu. No alkohola pateicīgs ir rums, balzams, brendijs. ”Konjaks ir par smalku, lai ar kaut ko maisītu kopā,” smaidot norāda Arnis, piebilstot, ka tirgotāji parasti nav sajūsmā, ka viņu ražojums tiek ar kaut ko jaukts, bet cilvēkiem garšo. Lai sasildītos, var pagatavot groku – tēju ar šņabi, kas ir visai populārs dzēriens. Taču ar visiem šiem karstajiem dzērieniem esiet uzmanīgi, brīdina bārmenis. Malks pēc malka, jo kas tad tur ir, un attopies, ka esi jau pamatīgi iesilis.

”Ja tas notiek bieži, tad tas ir kaitinoši,” saka bārmenis par apmeklētāju uzsaukumu: ”Pārsteidz mani!”, taču viņš reizē atzīst, ka tā ir radušies vairāki jauni un interesanti dzērieni.

Kad Arnis jūt, ka nav labi un saaukstēšanās simptomi ir klāt, viņš uzsilda (ne uzvāra!) apelsīnu sulu un pievieno mazliet tobasko mērci. ”Ļoti garšo!” atzīstas vīrietis, un priecājas, ka atradis labu antivielu. “Tad, kad uztaisu citiem, bieži vien prasa, vai tur ir alkohols klāt. Atbildu, ka nav.” 

Arņa ieteiktais dzēriens:
”Louie’s Hot Punch” (strong)
50 ml rums
200 ml upeņu sula
medus
cukurs
kanēlis

P.S. Intervijas laikā Arnis pagatavo divu veidu dzērienus ar karsto alu. Vienā glāzē ar karsto tvaiku (vislabāk ir sildīt uz plīts, jo dzēriens stipri puto) uzsildītajam alum pievieno citronu un ēdamkaroti medus vai cukura, otrā – ābolu sulu (proporcijās pusi uz pusi) un kanēli. Jāatzīst, ka šie dzērieni nevienam no mums tā īsti pie sirds negāja, taču varbūt kādam garšo. Pavisam cita lieta bija ”Louie’s Hot Punch”. Gards! To var taisīt arī bez ruma, tad būs bezalkoholisks padzēriens.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz