Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Vēl vienu “Napoleonu”, lūdzu!”

“Vēl vienu “Napoleonu”, lūdzu!”
15.04.2009 07:04

Atslēgvārdi

Iepazīstoties ar sirmo kundzi, daudzi neviltotā izbrīnā groza galvas, jo Gvendas Beģes dzīvesveids ir neparasti aktīvs. Ļoti daudz laika aizņem dziesma – darbīgā sieviete dzied gan folkloras kopā, gan dažādos ansambļos un jau 40 gadu garumā korī “Kursa”. Viņai nav svešs arī  internets – komunicēšana populārajā portālā www. draugiem.lv, zolītes spēlēšana ar virtuālajiem pretiniekiem utt. Taču šoreiz runāsim par kūkām!

Jo nevar vairs saskaitīt, cik daudz ļaužu priecējušas Gvendas ceptās tortes un smalkmaizītes.

Aizraušanās, kas izvērtusies jau turpat 50 gadu garumā, aizsākusies jaunībā, kad viņa bijusi bieža viešņa kolēģes Ainas mājās. Draudzenes māmiņa cepusi tik garšīgas tortes, ka jaunietei radusies vēlēšanās pamēģināt, vai arī viņa tā varētu. Pamēģinājusi, un izdevies! Ļoti garšojis arī ciemos uzaicinātajiem draugiem, kas mudinājuši cept vēl un vēl. Tā, var teikt, tā lieta aizgājusi!

Garo gadu gaitā izcepts nesaskaitāms daudzums dažādu biskvīta toršu, “Napoleona kūku”, groziņi ar dažādiem pildījumiem un, protams, zaķauši. Jāatzīmē, ka Gvendas kundzes zaķaušiem piemīt īpaša garša un aromāts. Nemanot var notiesāt prāvu daudzumu kārumu, kas paši kūst uz mēles. Cepšanas prasmi viņa pilnveidojusi visa mūža garumā un dara to joprojām.

Tapusi torte hokeja laukuma formā, arī kā automašīna, grāmata un pat volejbola bumba. Tāpat var veidot torti arī no atsevišķiem gadskaitļiem. Un to visu viņa pamanās veikt, izmantojot tikai dabīgās izejvielas – miltus, cukuru, olas, margarīnu, sviestu, pienu un saldo krējumu. Garšvielām noder citroni, vanilīna cukurs, kakao, dažreiz arī šokolāde! Un, protams, ievārījumi, kurus pati saimniece sagatavo lielos daudzumos, jo skaidri zināms, ka vajadzību garajā gadā būs daudz. Paziņas un draugi, kuriem ir lauku īpašumi un augļu dārzi, mēdz atvest pa maisam ābolu vai aliču, kas pārtaps skābenā ievārījumā, un, kā zināms, saldajās tortēs tie labi iederas.

Tomēr dzīves lielā mīlestība G.Beģei ir un paliek dziesma. Tai veltīts viss mūžs. Pateicoties dziesmai, daudz izdevies arī ceļot. Un svešās zemēs darbīgā pensionāre vienmēr centusies nogaršot vietējos gardumus. Taču tā arī līdz šim nevienu recepti nav nošpikojusi. Nepatīkot un atturot tas, ka klāt ir pievienotas ļoti daudzas ķīmiskas vielas.

Gadījies arī pa kādam kuriozam, galvenokārt ar gadu skaitļiem. “Reiz kādu jaunieti pārvērtu par cienījama vecumu kungu, jo, garnējot torti, gluži vienkārši sajaucu vietām ciparus. Tad nu glābu situāciju, kā vien spēju, un viss beidzās labi!” viņa smejoties atceras. Un turpina: “Nav tā, ka man kaut ko patiktu cept vairāk, kaut ko mazāk. Vienīgi “Napoleona kūka” paņem ļoti  daudz laika. Uz katru kārtu jārēķina vismaz stunda. Taču maniem draugiem lielākoties tieši šis kārums ļoti garšo, bet mans ikdienas ritms ir samērā saspringts un straujš, tāpēc jāņem vien palīgā nakts stundas.”

Bet, ja ciemos gaidāmi mazbērni, tad neiztikt bez rollkūkas, kurai ir vislielākā piekrišana ģimenē.

Taču, ja viesu pulkā ir pati Gvenda, skaidri zināms, bez ciemkukuļa – tortes vai zaķaušiem – viņa nenāks. Pie tā visi ir pieradināti, un citādi nemaz nevarot būt! Tas viņai sagādā lielu prieku un gandarījumu, un, ja vēl pievieno pašas izgatavotu dāvanu vai uzraksta veltījumu dzejas formā, saviļņojums ir abpusējs.

Gadu gaitā sakrājies cilvēku pulciņš, kuri savās svētku reizēs vēlas viesus pacienāt ar gardajām tortēm, un atkal palīdzība tiek lūgta G.Beģei. Viņa nekad neatsaka. Kaut arī ir gadījies, ka vienas dienas laikā uzrodas pat četri gribētāji! Pati saimniece saka: “Visam, ko tu dari, vajag mīlestību pielikt klāt. Tad arī izdodas! Ja cilvēki tādā brīdī pie manis vēršas, acīmredzot esmu viņiem nepieciešama.”

Miltu plācenīši

Ja vēlas ietaupīt, kas šajā laikā ir īpaši svarīgi, uz ātru roku var izvārīt miltu plācenīšus.

No miltiem un ūdens izgatavo pacietu mīklu. Ar rokām plēš pa gabaliņam un saujās izveido nelielus plācenīšus. Tos liek vārošā ūdenī, kuram pievienots kubiciņš buljona, un vāra, kamēr plācenīši uzpeld. Tad tos ar putu karoti izņem un novieto uz šķīvja. Var pārliet tikai ar krējumu vai arī kubiciņos sagrieztu un apceptu cauraugušu cūkas gaļu.

Zaķauši

Lai izvārītu 1,5 kg zaķaušu, nepieciešams 1,5 litri eļļas. 250 g margarīna “Eve” (zeltītā iepakojumā, kas jāizkausē), 1 kg miltus sajauc ar 150 g cukura un 2 paciņām vācu cepamo pulveri. Aptuveni 1,5 l auksta ūdens lej pamīšus ar izkausēto margarīnu (lai mīkla nesapluktu) sagatavoto miltu maisījumā. Veikli visu samīca un atstāj mīklu pusstundu uzbriest. Tad veido zaķaušu formas un liek uzkarsētā eļļā vārīties. Gatavus pārkaisa ar pūdercukuru, kas sajaukts ar vanilīnu.

Biskvīta torte

Vajadzīgie produkti, lai izceptu apm. 2,5 kg smagu torti: 15 olas, cukurs – 350 g krēmam un 15 ēdamkarotes biskvītam, milti – 3 ēdamkarotes krēmam un 15 strīķētas ēdamkarotes biskvītam, 0,7 l piena, 4 paciņas = 0,8 kg sviesta (vislabāk putojas “Tukuma Light”), 1 citrons, 1 paciņa vanilīna, 1 ēdamkarote kakao, 0,5 l burciņa ievārījuma (labāk skābenu, mājās gatavotu).

Vispirms gatavo krēmu: katliņā ielej 0,7 l pienu un karsē. Bļodiņā ieber 350 g cukura un 3 pilnas ēdamkarotes miltu. Pierīvē 1 citrona mizu un visu kārtīgi izmaisa. Kad piens uzkarsējies, nedaudz uzlej uz sagatavotā miltu un cukura maisījuma. Tad to krietni izklapē, lai veidotos pankūku biezuma mīkla. Kad piens uzvārās, tajā ielej sagatavoto masu un nepārtraukti maisa, līdz tā sabiezē. Vārīt nevajag. Gatavo masu atdzesē un mazliet siltai (tā, lai sviests nekūst, bet paliek mīkstāks) pievieno sviestu un saputo. (Ilgi nedrīkst putot, jo tad tas paliek graudains). Gatavo krēmu noliek un ķeras pie cepšanas.

Tortei vajadzīgas 3 ripas, kuras cep atsevišķi. Emaljētā bļodiņā iesit 5 olas (kopā ar baltumu) un pieber 5 ēdamkarotes cukura un siltā ūdens peldē puto, līdz masa divkāršojas (tikai lai nekļūst pārāk karsta). Tad bļodiņu izņem no karstās peldes un turpina putot apmēram 10 minūtes, līdz masa kļūst krējuma biezumā. Tad iesijā 5 strīķētas ēdamkarotes miltu un viegli izmaisa. Šo masu lej ietaukotā un karstā pannā. Un tā, līdz visas 3 ripas izceptas. Katra cepas apmēram 10 minūtes. Kamēr viena ripa cepas, puto nākamo.

Tagad var ķerties pie tortes veidošanas. Pirmajai – apakšējai – ripai smērē biezu krēma kārtu, dažreiz papildinot ar riekstiem vai banāna šķēlītēm. Otro kārtu apsmērē ar sagatavoto ievārījumu. Trešajai kārtai krēmu smērē ne sevišķi biezā kārtā, kam pievienots kakao. Tad apsmērē tortes ārējās malas un apklāj ar drupačām, bet darba nobeigumā jāparedz laiks tortes greznošanai.

Gunita Boka,
“Kurzemes Vārds”

Gvenda Beģe ir pazīstama ar savām tortēm un zaķaušiem, kuru recepte ir pavisam īpaša.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz