Lai nodrošinātu ērtu vietnes izmantošanu un uzlabotu šīs vietnes veiktspēju un funkcionalitāti, mēs izmantojam sīkdatnes. Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā. Turpināt Vairāk informācijas

Ceturtdiena, 19. jūlijs

+20°C
Vējš: Z 3.5 m/s
Laika ziņas Liepājā

Vārdadiena: Digna, Jautrīte, Kamila

Viltotais zaķis ar kanēli  (3)

Atslēgvārdi ēdiens | vaļasprieks

Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas speciāliste Marlēna Kapitonova, vēl dzīvojot kopā ar vecākiem, labprāt iespējami bieži iesaistījusies ēst gatavošanas procesā.

Nu jau vairākus gadus viņai jāgādā par pašas ligzdiņu kopā ar dzīvesbiedru Arti, un Marlēna ar lielu prieku nopietnu uzsvaru liek arī uz virtuves aprīkošanu un saimniekošanas gudrībām.

Marlēna uzskata, ka pavārmākslu noteikti pārmantojusi no savas mammas, kurai ļoti patīk darboties virtuvē, gatavojot arī pavisam īpašus ēdienus, gandrīz pat profesionālā līmenī. Noteikti jāpiemin arī  vecaistēvs, kurš par lielu pārsteigumu daudziem bijis liels kulinārs.

Viņa atceras: "Opaps cepa visdažādākos cepumiņus, sēnītes, riekstiņus utt. Jāatzīmē, ka pirms 20 – 30 gadiem šis fakts nereti izraisīja izbrīnu apkārtējos. Taču opīša gardumi savulaik labi garšoja gan ārstiem, ko tas apmeklēja, gan citiem speciālistiem."

Uzsākot patstāvīgas dzīves gaitas, bija jāmācās arī iepirkties. Tāpēc tagad viņa bieži piedomā, kuru gaļas gabaliņu izvēlētos māmiņa. Reizēm nepieciešams arī piezvanīt, jo bez padoma nu nekādi! Dzīves pamatprincipus, arī ēšanas, mēs pārmantojam no savas ģimenes – pārliecināta ir mana sarunbiedre. Viņa uzskata, ka katrai saimniecei jāprot pagatavot rauga mīkla. Mamma gan šo recepti nedaudz pārveidojusi, lai tā būtu samērā liesa un ne dārga. No tās var cept gan saldos, gan sāļos izstrādājumus, kuri saglabājas mīksti pat vairāku dienu garumā. Tie, piemēram, var būt gan šampinjonu pīrādziņi (sīki sagrieztas sēnes, saceptas ar sīpoliem, pipariem un sāli), gan ievārījuma smalkmaizītes.

Kā tas jauniem cilvēkiem piederas, īpaši aizraujoties ar dažādiem augļiem, saldumiem un citiem našķiem, kā arī dārzeņiem un ogām.

"Es noteikti uzvarētu zemeņu vai ķiršu ēšanas sacensībās," M. Kapitonova smejas. "Arī tomātus man var piedāvāt jebkurā diennakts stundā, neatteikšos. Tiem man vienmēr ļoti garšojuši."

Taču iecienījuši arī īpaši un dažādi pagatavotu vistu fileju. Jaunā saimniece sevišķi piedomā, lai ēdienkarte nebūtu vienmuļa, un atzīst, ka tas nemaz nav tik viegli izdarāms. Tādēļ arī bieži un labprāt izmēģina ko jaunu. Turklāt ar pārliecību, ka pirmoreiz viss izdodas labāk, jo pavada iesācēja veiksme. Jaunākais eksperiments bijusi tomātu zupa un sāļā plātsmaize ar tomātiem un šampinjoniem. Šādās reizēs uz vakariņām nereti tiekot aicināti arī vecāki, kuri sagatavoto cienastu vienmēr novērtējuši atzinīgi.

Jaunas receptes tiek meklētas arī internetā, aizgūtas no ceļojumiem, gan no darba kolēģēm. Tā burvīgu uzkodu recepti – laša puķītes – arī nesen ieteica kāda no darbabiedrēm. Svaigu lasi (var arī mencu) apm. 300 – 400 g sagriež sīkos gabaliņos, pieliek 2 – 3 ēdamkarotes kartupeļu miltu, 2 olas, dilles un majonēzi (ne vairāk kā puspaciņu), jo tā piedod pikantumu un skābenumu. Visu samaisa. Sakarsētā eļļā uz pannas ar ēdamkaroti liek nelielas pankūciņas un cep gaiši brūnas. Garšīgs siltais ēdiens, gan laba uzkoda un glīts izskats.

Kā jau daudzām sievietēm arī Marlēnas darbdiena beidzas jau vakarpusē, tādēļ tiek piedomāts, lai, gatavoto mazliet pamainot, var ēst arī nākamajā dienā. Nereti tiekot cepts viltotais zaķis.

"Vispirms ēdam siltu ar kartupeļiem. Pēc tam veiksmīgi var griezt šķēlēs un likt uz maizes," viņa turpina stāstījumu. "Maltai gaļai, kas paredzēta vai nu kotletēm, vai viltotajam zaķim, iesaku pievienot mazliet kanēļa. Ļoti īpatnēja un austrumnieciska garša. Šo garšvielu var uzbērt, arī cepot vistu. Baudījums būs ideāls." Savos atklājumos dalās M. Kapitonova.

Vistas fileja angļu sinepēs

1 vistas fileju (ja ir 1 – 2 ēdēji) sagriež sīkās strēmelītēs, apcep eļļā viegli brūnas, pievieno 1 – 3 daiviņas ķiploku, sāli, piparus un tējkaroti karija. Visu uz mazas uguns turpina cept. Kamēr cepas, glāzi piena samaisa ar ēdamkaroti miltu, pievieno ēdamkaroti vai pat nedaudz vairāk angļu sinepes un pārlej gaļai. Ja mērce šķiet par maz vai par biezu, pievieno vēl pienu.

Ungārijā baudīta gulašzupa

500 g liellopu vai cūkgaļu sagriež sīkos gabaliņos, apcep viegli brūnus un noliek bļodiņā. 100 g sīpolu sautē eļļā gaiši brūnus. Katliņā ieliek atpakaļ gaļu, pieber sāli, piparus, 5 g ķimenes, garšvielu gulašam un visu uz mazas uguns vēl pasautē. Pēc tam pievieno 2 litrus ūdens (var vairāk, jo tas var novārīties arī par daudz), pievieno 2 – 3 smalki sagrieztus kartupeļus, 2 burkānus un sarīvētu vai sīki sagrieztu pētersīļa sakni, noteikti 1 –1,5 ēdamkaroti sarkano saldās paprikas pulveri un vāra līdz gaļa mīksta. Zupa ir īpaši garšīga nākamajā dienā, kad garšvielas sasūkušās kartupeļos un burkānos. Zupai jābūt sarkanīgi brūnai un pikantai. Pasniedz ar skābu krējumu.

Makaronu sacepums

Izvāra makaronus (jebkurus). Šampinjonus sacep ar maziem vistas filejas gabaliņiem, rīvētiem burkāniem, kariju u.c. garšvielām. Maisījumu liek vienā vai vairākās kārtās (atkarīgs no trauka lieluma un ēdēju skaita). Visu pārlej ar pienu, kas sakults ar olām un rīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 – 40 minūtes.

Gunita Boka,
"Kurzemes Vārds"

Marlēna Kapitonova saimniekojot liek lietā gan pārmantotas, gan pašas pieredzē izmēģinātas receptes.

  • Komentāri (3)
  • 0
+ skatīt visus Atlikušie simboli: 500

Pievieno komentāru

liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Portālā aizliegts ievietot:
- personas godu un cieņu aizskarošu, draudošu, apmelojošu informāciju;
-musināt uz rasu vai etnisko neiecietību;
-komentārus, kas neatbilst Latvijas Republikas likumdošanai;
- komerciāla rakstura informāciju vai jebkāda veida reklāmu un aģitāciju.

Noteikumu neievērošanas gadījumā, liepajniekiem.lv patur tiesības komentārus dzēst, slēgt iespēju komentēt un ziņot tiesībsargājošām iestādēm.

Uzmanību!!!
Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Aktīvā zona

Saistītās ziņas

Pamanīji neatbilstošu saturu? Būsim pateicīgi, ka par to informēsi mūs!