Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Želeja par godu hokejam

Želeja par godu hokejam
03.06.2009 07:03

Atslēgvārdi

Pēc vairākiem gadu desmitiem, kas aizvadīti medicīnā, Aija Kalve maina profesiju un 58 gadu vecumā absolvē Liepājas Pedagoģijas akadēmiju, iegūstot sociālās rehabilitētājas arodu.

Un atzīst, ka ēdiena gatavošanas prasme un pieredze labi noder ikdienas darbā Liepājas Sociālā dienesta institūcijā.

No agras jaunības līdz pat šodienai Aijas galvenais pamatprincips ēst gatavošanā ir tukša virtuve. Tieši tāpēc lielākā daļa kulinārijas šedevru tapuši naktīs vai vēlās vakara stundās, kad ģimene jau devusies pie miera.

“Steigā un satraukumā gatavojot, man nekad nesanāk garšīgi!” viņa iesaucas. “Cenšos to darīt ar mieru un mīlestību pret ēdējiem. Man ir svarīgi, lai tas, ko esmu pagatavojusi, garšotu. Nav lielāka prieka, ja kāds vēlas papildu porciju vai baudīto uzslavē, tātad arī mani!”

Laikam ritot, daudz kas ir mainījies – gan ēdienkarte, produktu pieejamība, gan pati ēšanas filozofija. Piemēram, savulaik kafejnīcās un restorānos ļoti iecienīts bija tāds ēdiens kā “Cālis tabakā”, ko tagad varētu salīdzināt ar kaut ko līdzīgu grilētai vistai. Pēdējos gados savas korekcijas ieviesis arī dabīgais dietologs – holesterīns un liekais svars. Tāpēc no uztura pilnīgi tiek izslēgtas mērces ar miltiem, to vietā lietojot dažādus salātus un citas piedevas, atbilstoši gadalaikam.

Taču ilgus gadus A. Kalve bija galvenais šefpavārs plašam pulkam ēdēju, jo  ģimene dzīvoja kopā ar vecākiem.

“Tēvs ļoti slavēja manis vārītās zupas. Tas man tā patika! Viena no iecienītākajām mūsu mājās bija soļanka,” atceras apņēmīgā sieviete. Netika rēķināts ne virtuvē pavadītais laiks, ne miegam atņemtās stundas. Tika cepti arī dažādi našķi no smilšu un biskvīta mīklas. Gatavoti saldie ēdieni – buberts, peldošās salas, uzpūteņi utt. Starp kolēģēm ātrajā palīdzībā bija izveidojies tāds kā kulinārijas pulciņš, kura lokā centās ēst pašu gatavoto un cepto, tādējādi aprobējot jaunas idejas un receptes. Vēl šodien Kalvju ģimenes svētku galdā stabilu vietu ieņem “Šarlote” – biskvīta mīkla ar āboliem, kas ir ātri, viegli un lēti pagatavojama!

Lielā cieņā gan starp pieaugušajiem, gan bērniem un nu jau mazbērniem ir arī penciņi – visādas pankūkas. Gan plānās, gan mazās, gan pildītas, gan ar ievārījumu.

Tagad, kad bērni ligzdiņu atstājuši, saimniekošanai virtuvē tiek atvēlēts daudz mazāk laika. Tiek piedomāts, lai tas būtu ekonomiski arī  finanšu ziņā. Reizēm gan pie plīts sanāk padarboties ilgāk, taču tā, lai pēc tam divas dienas par ēdienu nebūtu jāsatraucas. Tiek sagatavoti pusfabrikāti, kas pēc tam tikai jāpabeidz, lai varētu celt vakariņu galdā. Piemēram, izvāra vistas buljonu. Pirmajā dienā izņem daļu gaļas, apvārta olā, panē rīvmaizē un apcep. To var ēst gan ar rīsiem, gan kartupeļiem. Nākamai dienai paliek buljons, kurā pēc patikas var likt, ko katrs vēlas – svaigus kāpostus, nūdeles utt.

Bet svētku reizēs, kad pulcējas visa saime, īpaši tiek respektēta mazbērnu ēdienkarte. Taču, kā atzīst mana sarunbiedre, atteikusies no tradīcijas piekraut pilnu galdu, jo pēc tam nedēļu nezina, kā to visu apēst. Tā vecmāmiņas 60. dzimšanas diena tika svinēta pēc Karlsona devīzes – 60 tortes un viena svecīte –, galdā tika likti 60 saldo groziņu, kuriem pa vidu lepni gozējās viena svece. Kā jaunāko debiju kulinārijā var minēt želeju “Latvijas karogs”. Par godu mūsu hokeja komandai – sarkanbalta trīskārtaina želeja no dzērvenēm un piena. Izdevās ļoti garšīga, un Aijas ģimene ir pārliecināta, ka kaut vai tā mūsu hokejistiem neklātienē ir palīdzējusi!

Ābolkūka “Šarlote”

5 olas, šķipsniņa sāls, nedaudz vaniļas cukura, glāze (200ml) cukura. To visu saputo ļoti stingrās putās, tā lai apjoms dubultojas. Tad iejauc glāzi miltu un labi visu izmaisa. Kamēr gatavo mīklu, karsē pannu ar augstām malām, kurā ielietas 2–3 ēdamkarotes eļļas. Sakarsētā pannā ieber rīvmaizi, grozot to, izkliedē pa visu pannas virsmu. Tad karstā pannā ber nomizotus, sagrieztus ābolus un tiem virsū liek mīklu. Cep 180 grādos 20 minūtes gan augšu, gan apakšu. Tad vēl 20 minūtes tikai apakšu. Cepšanas laikā nedrīkst vērt vaļā cepeškrāsns durvis! Kad kūka izcepusies, apgriežot pannu otrādi, tā pati izkrīt un āboli atrodas augšdaļā.

Grūbu salāti

1 glāze grūbas, ūdens tā, lai nosedz grūbas, – uzvāra un nolej. Tā dara trīs reizes, pēc tam vāra grūbas līdz gatavībai, nolej ūdeni un atdzesē. Atdzisušām grūbām pievieno sīki sagrieztu kūpinātu vistu, puravus, marinētus šampinjonus un majonēzi. Vistu var aizvietot ar liesu gaļu vai arī desu. Te nu katra saimniece ar izvēlētajiem produktiem var kombinēt un eksperimentēt.

Gunita Boka,
“Kurzemes Vārds”

Aijai Kalvei ir daudzu gadu pieredze kā galvenajam šefpavāram plašam pulkam ēdēju, jo ģimene dzīvoja kopā ar vecākiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz