Ziemassvētkos gatavo sātīgi un bagātīgi
Tuvojas Ziemassvētki. Daudziem tas saistās ar dāvanām, kopā būšanu, taču visam ir vienojošs elements – svētku galds ar ēdieniem, lai nākamajā gadā būtu pārticība.
Nauris Rasa (20) ir pavārs viesnīcas “Europa City Amrita” restorānā. Viņš padalās ar interesantām, noderīgām un garšīgām Ziemassvētku ēdienu receptēm. “Ziemassvētki man un manai ģimenei ir ļoti nozīmīgi svētki. Tas ir laiks, kad visa ģimene sanāk kopā pie svētku galda un labi pavada laiku kopā,” stāsta Nauris, kurš neslēpj, ka galds uz svētkiem tiek klāts bagātīgi. Pie galda ģimene sēžas pēc tam, kad ir atgriezušies no baznīcas.
Ziemassvētku dārzeņu sautējums ar garšaugiem
Nauris Ziemassvētkos iesaka pagatavot neaizmirstami garšīgu dārzeņu sautējumu ar garšaugiem.
Sastāvs: 800 g vārītu kartupeļu, 700 g tomātu, 4 ķiploku daiviņas, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu, 1 tējkarote bazilika, 1 tējkarote timiāna, 1 lauru lapa, 1 liela tējkarote sāls, 1 tējkarote melno piparu, 2 ēdamkarotes eļļas.
Pagatavošana: Kartupeļi jānomizo un, tāpat kā tomātus, jāsagriež šķēlēs. Ķiplokus sajauc ar baziliku, timiānu un sasmalcinātu lauru lapu. Dārzeņu šķēles pamīšus kārto ietaukotā cepamtraukā un katrai kārtai uzkaisa sāli un piparus. To visu pārlej ar eļļu. Sacepumam uzliek foliju un cep cepeškrāsnī apmēram pusstundu 200 grādos. Tad ēdienu var pasniegt svētku galdā!
Pelēkie zirņi ar speķa mērci
Svētkos neiztikt arī bez latviešu tradicionālajiem ēdieniem. Viens no tiem, ko iesaka arī Nauris, ir pelēkie zirņi ar speķa mērci.
Sastāvs: 1 kg melno zirņu, 300g caurauguša speķa, 1 sīpols, 100 g 35% saldā krējuma, 100 g skābā krējuma, sāls, pipari.
Nauris pastāsta, kā šo ēdienu pareizi jāpagatavo. ”Zirņus pa nakti izmērcē ūdenī. Ūdeni nomaina un vāra zirņus sālsūdenī, kamēr tie mīksti,” viņš stāsta, taču īpaši esot jāprot pagatavot mērce. Portāls ir pārliecinājies, ka pagatavot mērci pareizi prot ne katrs, tādēļ Nauris stāsta savu metodi – mērcei speķi un sīpolus jāsagriež smalki kubiņos un jāapcep uz sakarsētas pannas. Pēc tam var pievienot sāli, piparus. Pārlej ar saldo un skābo krējumu. ”Viss maisījums mazliet jāpavāra, lai mērce mazliet sabiezētu,” piebilst Nauris.
Gatavos zirņus ber māla bļodiņās un pārlej ar speķa mērci. ”Šis ēdiens garšo vienlīdz labi kā silts, tā arī atdzesēts,” saka Nauris, novēlot visiem svētkos labu apetīti.
Liene Andersone
_________________
Padalies arī tu ar kādu gardu recepti, ko parasti gatavo Ziemassvētkos! Tie var būt speķa pīrādziņi ar interesantu pildījumu, rauši, piparkūkas, salāti utt. Savas receptes sūti uz [email protected].