Pirmdiena, 26. jūlijs Ance, Anna, Annija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Ziemassvētku smaržas radītājas – piparkūkas

Ziemassvētku smaržas radītājas – piparkūkas
21.12.2010 07:09

Atslēgvārdi

Liepājas Universitātes studiju programmas “Kultūras vadība” direktore un tradicionālās kultūras lektore Lauma Veita saka, ka katriem svētkiem piemīt sava smarža, un Ziemassvētkiem tā ir piparkūku smarža.

Viņas krājumos ir divas piparkūku receptes – kraukšķīgo un mīksto piparkūku recepte. Ir pienācis pēdējais laiks, lai izceptu piparkūkas un mājās ienāktu svētku noskaņa.

Kraukšķināmās jeb īstās, trauslās piparkūkas

Sastāvs: 100 g sviesta, 100 g cukura, 100 g cukura dedzināšanai, 100 g medus vai mežrozīšu sīrupa (var dalīt daļās), 2 olu dzeltenumi, 400 g milti, 1 tējkarote cepamā pulvera vai briežraga sāls, garšvielas – pipari, kanēlis, muskatrieksts, koriandrs.

Pagatavošana: Uz pannas sadedzina cukuru. Pēc tam pievieno sviestu, cukuru. Medu uzkarsē līdz vārīšanai, 5 minūtes padzesē.  Pievieno pusi miltus un samaisa. Atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pieliek garšvielas, olu dzeltenumu un atlikušos miltus un labi samīca. Atstāj uz 2–3 dienām. Tad izrullē, izspiež formas, smērē ar olu, rotā un cep cepeškrāsnī 200 grādos.

Riekstu mīkstās piparkūkas

Sastāvs: 125 g cukura, 500 g milti, 250g medus vai mežrozīšu sīrupa, 300 g grauzdētu un sakapātu riekstu, 200 g rozīņu, 6 olas, 100g sviests, 1 ēdamkarote cepamā pulvera, garšvielas: kanēlis, muskatrieksts, pipari, koriandrs.

Pagatavošana: Sadedzina cukuru, izkausē sviestu, medu, mazliet padzesē. Pieliek olas, garšvielas, rozīnes un riekstus visu kārtīgi samaisa. Ieber miltus, cepamo pulveri un samaisa. Pannu izklāj ar pergamentu, lej mīklu un cep cepeškrāsnī 200 grādos.

Laumas piebilde: Šīs piparkūkas iznāks mīkstas kā kēkss.

____________________

Padalies arī tu ar kādu gardu recepti, ko parasti gatavo Ziemassvētkos! Tie var būt speķa pīrādziņi ar interesantu pildījumu, rauši, piparkūkas, salāti utt.  Savas receptes sūti uz ligita@liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz