Ziemassvētku smaržas radītājas – piparkūkas
Liepājas Universitātes studiju programmas “Kultūras vadība” direktore un tradicionālās kultūras lektore Lauma Veita saka, ka katriem svētkiem piemīt sava smarža, un Ziemassvētkiem tā ir piparkūku smarža.
Viņas krājumos ir divas piparkūku receptes – kraukšķīgo un mīksto piparkūku recepte. Ir pienācis pēdējais laiks, lai izceptu piparkūkas un mājās ienāktu svētku noskaņa.
Kraukšķināmās jeb īstās, trauslās piparkūkas
Sastāvs: 100 g sviesta, 100 g cukura, 100 g cukura dedzināšanai, 100 g medus vai mežrozīšu sīrupa (var dalīt daļās), 2 olu dzeltenumi, 400 g milti, 1 tējkarote cepamā pulvera vai briežraga sāls, garšvielas – pipari, kanēlis, muskatrieksts, koriandrs.
Pagatavošana: Uz pannas sadedzina cukuru. Pēc tam pievieno sviestu, cukuru. Medu uzkarsē līdz vārīšanai, 5 minūtes padzesē. Pievieno pusi miltus un samaisa. Atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pieliek garšvielas, olu dzeltenumu un atlikušos miltus un labi samīca. Atstāj uz 2–3 dienām. Tad izrullē, izspiež formas, smērē ar olu, rotā un cep cepeškrāsnī 200 grādos.
Riekstu mīkstās piparkūkas
Sastāvs: 125 g cukura, 500 g milti, 250g medus vai mežrozīšu sīrupa, 300 g grauzdētu un sakapātu riekstu, 200 g rozīņu, 6 olas, 100g sviests, 1 ēdamkarote cepamā pulvera, garšvielas: kanēlis, muskatrieksts, pipari, koriandrs.
Pagatavošana: Sadedzina cukuru, izkausē sviestu, medu, mazliet padzesē. Pieliek olas, garšvielas, rozīnes un riekstus visu kārtīgi samaisa. Ieber miltus, cepamo pulveri un samaisa. Pannu izklāj ar pergamentu, lej mīklu un cep cepeškrāsnī 200 grādos.
Laumas piebilde: Šīs piparkūkas iznāks mīkstas kā kēkss.
____________________
Padalies arī tu ar kādu gardu recepti, ko parasti gatavo Ziemassvētkos! Tie var būt speķa pīrādziņi ar interesantu pildījumu, rauši, piparkūkas, salāti utt. Savas receptes sūti uz [email protected].