Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā ātri un vienkārši pagatavot gardu kafiju mājas apstākļos?

Kafija daudziem cilvēkiem ir kā rituāls, ar ko iesākt dienu. Bieži vien tiek uzskatīts, ka ideālu kafiju iespējams baudīt vien kafijas grauzdētavās jeb speciālās kafejnīcās, tomēr, zinot pareizos knifiņus, gardu kafiju iespējams gatavot arī mājas apstākļos, turklāt to iespējams izdarīt arī bez kafijas automāta. Veic šos piecus vienkāršos soļus un baudi gardāko kafiju, neizejot no mājas!

Kā ātri un vienkārši pagatavot gardu kafiju mājas apstākļos?
Foto: Publicitātes
28.05.2021 15:47

Apmaksāta informācija

Sagatavo kafiju

Īsti kafijas mīļotāji uzskata, ka gardāko kafiju iespējams baudīt tieši no svaigām kafijas pupiņām, taču, protams, vari izmantot jau samaltu kafiju – rēķinies, ka atvērts maltās kafijas iepakojums ar laiku zaudē savu garšas buķeti, tādēļ pārliecinies, ka kafija nav stāvējusi pārāk ilgi.

Ja tomēr izmanto svaigas kafijas pupiņas, maļot ņem vērā, kādu garšu vēlies baudīt, jo smalkāks malums nodrošinās saldāku kafiju, savukārt rupjāks – rūgtāku kafiju. Kafijas pupiņu malšanai nepieciešamas dzirnaviņas, pirms lietošanas vienmēr jāpārliecinās, vai tās ir tīras un nekādā veidā neietekmēs kafijas garšu.

Nomēri nepieciešamo kafijas daudzumu

Standarta kafijas attiecība ir aptuveni 8-10 grami maltas kafijas (2 tējkarotes) uz 100-150 ml ūdens. Ja nepieciešams, nebaidies pievienot vairāk kafijas, lai iegūtu izteiksmīgāku garšu. Precīzi nomērīt kafijas daudzumu iespējams, izmantojot parasto virtuves mērkrūzi vai virtuves svarus.

Sagatavo ūdeni

Ūdeni ieteicams sagatavot tikai pēc tam, kad pilnībā sagatavota kafija. Ūdens temperatūra ir svarīgākais faktors, no kā atkarīga kafijas garša – ja vēlies baudīt mazāk izteiksmīgu un rūgtāku garšu, ber kafiju zemākas temperatūras ūdenī, savukārt, ja vēlies baudīt izteiksmīgu garšu ar vairākām buķetēm, ber kafiju augstākas temperatūras ūdenī. Tiek uzskatīts, ka ideālā ūdens temperatūra kafijas pagatavošanai ir aptuveni 92 – 95 grādi.

Kafijas un ūdens sajaukšana ir hidrolīzes process, kurā no kafijas tiek izvadīti dažādi savienojumi. Šajā procesā ļoti svarīga ir arī ūdens kvalitāte – jo mazāk minerālvielu ūdenī, jo labāk. Tā kā krāna ūdens kvalitāte dažādās pilsētās ir atšķirīga, iespējams, vēlēsies iegādāties ūdens filtru.

Nekad nevāri vienu ūdeni vairākas reizes, pat, ja tējkannā ūdens paliek pāri! Uzsildot ūdeni, ļauj tam aptuveni 30 sekundes pastāvēt. Vienmērīgām, lēnām kustībām samaisi kafiju ar ūdeni un ļauj maisījumam nostāvēties vēl 30 sekundes.

Ja nepieciešams, pievieno pienu

Piena pievienošana ir vienkāršāka nekā ūdens pievienošana – to var pievienot gan aukstu, gan siltu, tomēr ņem vērā, ka silta piena putošana ir vieglāka un prasa daudz mazāk laika. Ja izvēlies pienu karsēt, dari to katliņā uz plīts vai mikroviļņu krāsnī. Ja vēlies baudīt pēc iespējas kvalitatīvāku garšu, iespējams, vēlēsies iegādāties konditorejas termometru, jo pienu nekādā gadījumā nedrīkst vārīt! Centies noturēt to zem 70 grādu temperatūras, jo tā ir temperatūra, kad mainās piena garša un struktūra.

Lai pagatavotu kafijas dzērienus ar pienu, Tev var noderēt arī speciāls piena putotājs vai piena putošanas slotiņa. Kad piens uzsildīts un uzputots, nelej pienu kafijā, bet dari otrādi – lej kafiju pienā. Tādā veidā dzēriens jau uzreiz būs gatavs baudīšanai.

Baudi kafiju

Ņem vērā – jo ilgāk maisījums nostāvēsies, jo vairāk mainīsies kafijas garšas buķete. Ja sākumā nespēj sagaršot to, kas bija paredzēts, ļauj kafijai nostāvēties vēl nedaudz. Karstas kafijas garša vienmēr būs izteiksmīgāka un intensīvāka. Kafiju vari baudīt savā mīļākajā krūzītē vai ņemt to līdzi termosā.

Atvieglo savu ikdienu un uztici kafijas pagatavošanu, kā arī citus saimniecības darbus ierīcēm – espresso kafijas automāti mājai, kā arī cita veida sadzīves tehnika pieejama interneta veikalā Elkor.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz