Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Degustācijā cienā ar pieneņu vīnu

Degustācijā cienā ar pieneņu vīnu
03.08.2011 07:01

Atslēgvārdi

Pagājušās nedēļas nogalē Sabiles Vīna svētkos notika pirmais Latvijā licencēto vīna darītavu produkcijas degustācija. Tās laikā sanākušajiem bija iespēja nogaršot un iegādāties pašmāju ražotāju darītos vīnus. Svētkos piedalījās arī Liepājas puses novadu ražotāji.

Sabiles Kultūras namā notikušajā vīna degustācijā piedalījās pieci tirgotāji, kuri ieguvuši licenci savas produkcijas tālākai izplatīšanai. Lielākoties pārdevēji piedāvāja iegādāties augļu vīnus. Durbes novada uzņēmēja Evija Kopštāle stāsta, ka pārdoto vīnu galvenais elements ir āboli, kuriem tiek pievienoti dažādi citi komponenti, piemēram, ķirši, aronijas. Durbeniece bija vienīgā, kura degustācijā pārstāvēja Kurzemes lejasdaļu. Viņa pircējiem piedāvāja nogaršot un iegādāties trīs dažādus vīnus – sauso ābolu un upeņu, pussaldo ābolu un aroniju un pieneņu ziedu vīnu. Pēdējais izpelnījies visvairāk uzslavu. Kopumā uzņēmējai izdevies notirgot aptuveni 70 pudeļu saražotās produkcijas, taču viņa smej, ka diezgan daudz vēl arī esot izdzēruši degustētāji.

E. Kopštāle uzskata, ka Latvijā vēl tā īsti nav iespējas nodarboties ar vīnogu vīna darīšanu. Tas prasa lielus līdzekļus, bet vietējais pircējs ne vienmēr ir gatavs maksāt vairāk un kvalitatīvas, dabīgas vietējās produkcijas vietā labāk izvēlas nopirkt kādu lētu spāņu vai itāļu meistarojumu.

Vēl Sabiles svētku laikā divas dienas notika pirmā starptautiskā Baltijas – Skandināvijas vīndaru konference. Tās laikā Rūmenes muižā notika konkurss, kurā žūrija sešu cilvēku sastāvā vērtēja vīnus, kas raudzēti no Latvijā audzētām vīnogām. Dalībnieku vidū bija arī Durbes novada saimniecības “Miervalži” īpašnieks Jurijs Petrovs, kuram vīnogu audzēšana ir hobijs. Kopā ar sievu Inesi vīnogas sākuši audzēt aptuveni pirms sešiem gadiem, pirmā raža ienākusies pērn. Uz konkursu aizvests no otrās ražas darītais deserta vīns. Lai arī godalgotās vietas viņa darītajam vīnam šoreiz gāja secen, saimniecības īpašnieki par to īpaši nebēdā. “Galvenais ir pieredze,” pastāstīja Jurija sieva Inese.

Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrības valdes loceklis Mārtiņš Barkāns norāda, ka žūrijas locekļi kopumā bijuši ļoti patīkami pārsteigti par vīnu kvalitāti un garšas buķetēm. Viņš piebilst, ka aptuveni septiņi no 29 piedāvātajiem vīniem pat tīri labi varētu konkurēt ar pasaules klases līmeņa darinājumiem.

Daira Šteinberga,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz