Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gurķi – burciņās un salātos

Gurķi – burciņās un salātos
19.08.2010 11:00

Atslēgvārdi

Ar Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāju Leldi Vīksnu tiekamies skaistā dienā – viņas dzimšanas dienā! Un pašceptā rulete tiek arī uz mana kārā zoba. Garšīgi! “Kolēģus cenšos lutināt savos svētkos, bet ne vienmēr sanāk laika,” smaidot atzīst Lelde, bet gatavot viņai patīk ļoti.

Leldes gatavošanas prasmi visvairāk novērtē, protams, viņas trīs vīrieši – dēli un vīrs. Tā kā daudz laika paņem darbs, Lelde iemanījusies ēdienu pagatavot tā, lai pietiek vairākām dienām. “Svētdienas ir tās, kad varu kārtīgi nodoties vaļaspriekam,” pastāsta Lelde. “Mana mamma ļoti labi gatavo, arī omīte. Īsti nezinu no kā man šī prasme, jo arī tētis, kopš devies pensijā, gatavo izcili. Viņš pat varētu atvērt kādu restorānu, jo vienmēr izdomā visādas jaunas receptes un eksperimentē.”

Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja visādus gardumus gatavo arī ziemai, un šobrīd ir īstais gurķu marinēšanas un skābēšanas laiks. “Šogad padevusies laba gurķu raža gan manai mammai, gan vīramātei, un viņas mums pieved klāt,” priecājas vadītāja. Ar dažām receptēm, kā sagatavo ziemai šo vērtīgo dārzeni, Lelde padalās arī ar mums!

Gurķu marinēšana
Burkā saliek piedevas – mārrutku sakni vai lapu, nedaudz upeņu lapas, pāris lauru lapas, smaržīgos piparus, nedaudz koriandru. Pēc tam burkā kārto gurķus. Tad pielej nedaudz etiķi (tā vietā var izmantot arī citronskābi). Kad viss sagatavots, noslēgumā pāri lej uzvārītu ūdeni, kurā izšķīdināta sāls un cukurs.

Gurķi mārrutkos
Nepieciešams: 2 kg gurķi, 0.5 kg cukurs, 5 ēd.k.sāls, 200 g “Spilvas” mārrutki, 300 g galda etiķis
Pagatavošana: Gurķus sagriež šķēlēs, pievienot cukuru, sāli, mārrutkus, etiķi, tad samaisa un liek burciņās.

Uncle ben’s latviešu gaumē
Nepieciešams: 2 kg gabaliņos sagriezta kabača, 5 paprikas, 10 vidēji sīpoli, 1 litrs ūdens, 1 gl.eļļas, 0.5 gl. 9% etiķa, 1 gl.cukura, 1,5 ēd.k.sāls (var mazliet vairāk), 350 g tomātu pastas, asumam var piebērt melnos maltos piparus

Pagatavošana: Savāra ūdeni ar eļļu, tomātu pastu, cukuru, sāli, etiķi. Ieber kubiņos sagrieztu kabaci un vāra 10 min no vārīšanās brīža. Pievieno gabaliņos sagrieztu papriku, vāra 10 min. Pievieno sasmalcinātus sīpolus un vāra 10 min. Karstu pilda burkās un vāku virsū!

Leldes piebilde: Garšo lieliski! Var ēst gan kā salātus, gan arī likt klāt citiem ēdieniem. Piemēram, mēs uz pannas apcepam vistas vai cūkas gaļu un, kad tā ir pietiekami mīksta, liekam šo klāt un uzsildām. Pēc tam ēdam kopā ar pirms tam izvārītiem rīsiem. Taču, jāpiebilst, ka šī recepte nav manis pašas izdomāta, bet gan internetā noskatīta.

________________

Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz