Kārums pie rīta kafijas
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Ir ļaudis, kuri savu rītu nevar iedomāties bez sātīgām brokastīm, bet ir tādi, kuriem pietiek tikai ar krūzi kafijas un kādu saldumiņu, lai tikai pēc kāda laika ieturētos kārtīgāk. Ko pagatavot gardu un saldu, bet bez cukura un baltajiem miltiem?
Veikalos pērkot cepumus vai citus līdzīgus konditorejas izstrādājumus un pētot etiķetes, skaidri redzams, ka daudziem produktiem pievienots ļoti daudz cukura un arī augu tauki. Vai no tiem var izvairīties? Var, ja vien gatavo mājās. Protams, tas prasa laiku un darbošanos, bet galvenais, ka rezultāts sanāk veselīgs.
Sēklu cepumu recepti atradu internetā. Tur, kā zināms, atliek tikai izvēlēties, kurš variants labāk patīk, jo piedāvājums gana plašs. Nolēmu pārbaudīt recepti ar pavisam vienkāršu nosaukumu “Brokastu cepumi”, kuros nav citu taukvielu kā vien zemesriekstu sviests. Tā kā sastāvdaļu daudz un daudzas norādītas gramos, ļoti svarīgi, lai mājās būtu precīzi svari. Vēl tikpat būtisks ir vai nu blenderis, vai virtuves kombains, kurā sajaukt galvenās sastāvdaļas, jo, piemēram, zemesriekstu sviests un medus ir biezi un smagnēji. Protams, var visu maisīt bļodā ar karoti, bet tas prasīs vairāk laika un spēka.
Pirms cepumus likt cepeškrāsnī, tā obligāti jāuzsilda. Cepšanas laiks ir īss – atkarībā no biezuma tie jācep tikai 15–20 minūtes.
No receptē dotajām sastāvdaļām sanāks tieši tik cepumu, lai to pie kafijas pietiktu pieciem darba dienu rītiem.
RECEPTE
Brokastu cepumi
1 ola, 1 liels banāns, 100 g auzu miltu, 40 g auzu pārslu, 3 ēdamkarotes medus (var ar kaudzi), 3 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta (var ar kaudzi), 30 g kvalitatīvu rozīņu, 50 g kaltētu dzērveņu, 40 g ķirbja sēklu, šķipsna sāls un vaniļas cukurs pēc garšas.
Vispirms rozīnes un dzērvenes ieber bļodiņā un pārlej ar vārošu ūdeni, lai ogas noskalojas un nedaudz uzbriest. Blenderī 100 g auzu pārslu samaļ miltos. Tiem pievieno olu un pieliek gabalos sagrieztu banānu. Turpat vēl klāt zemesriekstu sviestu, medu, sāli un vaniļas cukuru pēc garšas. Kārtīgi samaļ viendabīgā masā.
Bļodā ietecina sakulto masu un pieliek notecinātas izmirkušās ogas un 40 g nesasmalcināto auzu pārslu. Pieber ķirbju sēklas. Samaisa.
Pannā ieklāj cepamo papīru un ar karoti liek mīklas piciņas, tās izlīdzina plakanas. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 15–20 minūtes.
Jāatzīst, ka nolēmu paeksperimentēt, lai cepumi sanāktu dažādi. Kad puse no sagatavotās mīklas jau bija uzlikta uz plāts, pāri palikušajā masā papildus iemaisīju 2 ēdamkarotes sezama sēkliņu un ēdamkaroti mandeļu skaidiņu. Sanāca divu veidu cepumi. Tiešām garšīgi!