Sēklas ceļš līdz cienastam
"Kurzemes Vārds"
Ezerkrasta sākumskolas dārzā norisinājās jauks pasākums. Bērni un viņu skolotāji baudīja jauko laiku un piedalījās dažādās aktivitātēs. “Esam viena no 50 Latvijas izglītības iestādēm, kas piedalās Eiropas EKO skolu projektā “Ēdam atbildīgi”, kuru koordinē skolotāja Sarmīte Goldmane,” ar notiekošo tuvāk iepazīstināja skolas direktores vietniece ārpusklases darbā Aiga Griniece. “Projekta mērķis – izzināt un izprast, kā mūsu ēšanas paradumi ietekmē pasauli. Pārtikas izvēle atstāj ietekmi uz klimata pārmaiņām, zemes un ūdens resursu izmantošanu. Projekta uzdevums ir vērst uzmanību uz sezonālas un vietējas pārtikas biežāku izmantošanu, kā arī mazināt pārtikas daudzuma nonākšanu atkritumos.”
Pasākums ar moto – “Sēkla, stādiņš, zaļumiņš, mūsu galdā cienastiņš” bija projekta noslēgums. Marta beigās un aprīļa sākumā klases izlozēja, kādus garšaugus un zaļumus būs jāaudzē. Uz palodzēm izveidoja nelielus dārziņus, zēni un meitenes rūpējās par laistīšanu, rušināšanu. Vērojot dīgšanas un augšanas procesu, bērni izzināja, kur un kā var lietot šo augu. Noslēguma sarīkojumā bija iekārtota arī izstāde, kurā bija apskatāmi jau krietni paaugušies stādi un izlasāma klāt pieliktā informācija par attiecīgo garšaugu un tā lietojumu. Savukārt bērni piedalījās dažādās aktivitātēs, kuru sarīkošanā iesaistījās arī vecāki.
Pavisam bija jāiziet trīspadsmit darbnīcas, kurās skolēni veica garšu detektīva uzdevumus, nosakot garšaugu nosaukumu, atpazina dažādas sēklas, stāstīja, kas nepieciešams, lai pagatavotu veselīgu zupu, mācījās pagatavot veselīgu putru brokastīm, degustēja pašceptās maizes un veselīgos našķus, gatavoja sviestmaizes ar zaļumiem un citus interesantus uzdevumus. Noslēgumā izsolē pie saviem īpašniekiem tika 8 ķirbju stādiņi, kuru īpašnieki apņēmās vasarā par tiem rūpēties.