Senlatviešu virtuves brīnumi mūsu galdā
"Kurzemes Vārds"
Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņi un pasniedzēji, sadzirdot UNESCO Latvijas
Nacionālās komisijas aicinājumu apzināt un izcelt lokālo kultūras mantojumu,
aicināja ēdināšanas uzņēmumu, pašvaldības, tūrisma informācijas biroju un
kultūras iestāžu pārstāvjus izgaršot Lejaskurzemes kulinārā mantojuma pērles.
Topošie
ēdināšanas speciālisti kopā ar skolotājām Veltu Cīpu un Agritu Šulci un
viesnīcas “Europa City
Amrita” šefpavāru Rolandu Lukjanovu
piedāvāja viesiem 12 dažādu ēdienu senlatviešu stilā. Ēdienkartē bija lēveru
uzkodas, pladiņu zupa, pavēderes rulete, cepta bukstiņu biezputra, sklandrauši
un citi labumi, ar kuru pagatavošanu labi tika galā otrā kursa pavāru
specialitātes audzēkņi. Viņiem palīdzēja pieredzējuši meistari.
Bet pasniegšanas
mākslā trenējās ceturtā kursa ēdināšanas pakalpojumu specialitātes audzēkņi
pasniedzējas Initas Dižgalves vadībā. Restorānu “Piano”,
“Oskars”, “Upe”, “Barons Bumbier’s”,
“Medus”, “Jūrnieka ligzda” pārstāvji interesējās par
gatavošanas knifiem un pārrunāja iespēju iekļaut ēdienus savās ēdienkartēs.
Viesi visus ēdienus atzina par garšīgiem un ar interesi uzklausīja Veltas Cīpas
stāstu par to pagatavošanu. Interesantākais ēdiens un visvienkāršāk
pagatavojamais izrādījās kunkelīne,
jo vajag tikai pienā ielikt skābus ābolus, pievienot cukuru, un ēdiens gatavs.
Jaunpiena pudiņu ar ogu mērci ēdāji atzina par līdzvērtīgu slavenajam itāļu
desertam panna kota.