Kas izaug – to burkā
Durbeniece Evija Kopštāle apņēmusies apliecināt, ka Latvijā var tāpat kā Vācijā – turpat zemnieku saimniecībā izveidot nelielu pārstrādes cehu un tajā saražoto tirgot. Viņas saimniecībā kopš jūlija ražo simtprocentīgi dabīgus dārzeņu un ogu konservus.
“Varbūt varam izspiest trīs simtus burku dienā, bet vairāk gan ne,” E. Kopštāle norāda, ka viņas mērķis nekādā ziņā nav radīt lielu uzņēmumu. Lielajiem nozares spēlētājiem, tādiem kā “Spilva” vai “Pure Food”, Latvijas tirgus jau sen par šauru un tie atraduši stabilas eksporta iespējas, saka durbeniece. Bet tādiem nelieliem uzņēmumiem kā SIA “Evi&Jo” būtu visas iespējas atrast savu vietu iekšējā tirgū. Ja vien valsts politika un tās institūciju darbība liktu iespējami maz šķēršļu šāda biznesa attīstībai.
“Katrā pagastā varētu būt viens tāds neliels cehs,” domā uzņēmēja. Viņa pārliecinājusies, ka šāda biznesa uzsākšana neizmaksā nemaz tik dārgi, ja, piemēram, autoklāvu nepērk vis no dārgām Eiropas firmām, bet atrod meistarus, kas to prot uzkonstruēt tepat Latvijā.
Ar savu uzņēmējdarbību E. Kopštāle sāka nodarboties pēc tam, kad aizgāja no pašvaldību darba. Pēdējos gadus viņas vārds bija zināms tieši saistībā ar to – bijusi Liepājas Rajona padomes priekšsēdētāja padomniece, Grobiņas Pilsētas domes Attīstības nodaļas vadītāja, Durbes Novada domes projektu vadītāja.
Taču izrādās, ka pirmā E. Kopštāles profesija ir pārtikas tehnoloģe – amats iegūts Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Un šo darbu viņa arī iepriekš strādājusi. Taču nu nolēmusi ne vien izmantot šīs zināšanas receptūras izstrādē un ražošanas procesa nodrošināšanā, bet arī beidzot uzsākt pašas biznesu.
Dinas Beltas rakstu varat izlasīt šodienas laikraksta “Kurzemes Vārds” numurā.