Trešdiena, 8. aprīlis Dana, Dans, Danute, Edgars

Kā garšo tradīcijas? Vienkāršas latviešu ēdienu receptes

Kā garšo tradīcijas? Vienkāršas latviešu ēdienu receptes
Foto: Pexels from Pixabay
11.01.2020 07:03

"Kurzemes Vārds"

Nacionālā virtuve uzskatāma par jebkuras valsts bagātību, un Latvija patiesi var lepoties ar savu kulināro mantojumu. Viens no veidiem, kā to iepazīt, ir pavārgrāmatas.

Gan ikdienai, gan svētku galdam

Uzskata, ka apskaužamo latviešu virtuves daudzveidību veicinājusi valsts bagātā vēsture un citu nacionālo ēdienu – vācu, skandināvu u.c. – ietekme, kā arī unikālais klimats, kurā var izbaudīt visus četrus gadalaikus. Tas nosaka gan latviešu virtuves sezonalitāti, gan meža, gan pašu dārzā izaudzēto velšu plašu izmantošanu. Bet vai mēs neaizmirstam par šo mantojumu, aizraujoties ar jauniem produktiem, garšām un ēdienu filozofijām? Vai nezaudējam šajā informācijas pārsātinātajā pasaulē laika gaitā pārbaudītās ēdienu pagatavošanas tradīcijas un klasiskās receptes?

No šī viedokļa īsts sava veida kamertonis, kas palīdz noskaņot garšas kārpiņas, ir izdevniecības “Avots” 1986. gadā izdotā Ņinas Masiļūnes un Anitas Pasopas grāmata “Latviešu ēdieni”. Gandrīz triju desmitu kulinārijas grāmatu autori Ņinu Masiļūni dēvē par latviešu kulinārijas leģendu, bet Anita Pasopa bija slavenās Kaucmindes mājsaimniecības skolas absolvente. Starp citu, šo autoru kulinārijas grāmatas vēl joprojām tiek atkārtoti izdotas un ļoti pieprasītas.

Kaut gan grāmata “Latviešu ēdieni” jau kļuvusi par bibliogrāfisku retumu, tajā aprakstītās receptes nebūt nav novecojušas. Lūk, piemēram, piena zupa ar dārzeņiem. Sagrieztos dārzeņus – burkānus, kartupeļus, puķkāpostus – novāra, pieliek zaļos zirnīšus un, kad tie kļūst mīksti, pielej pienu, pieliek sviesta piciņu, sāli un vēlreiz uzvāra. Pēc vēlēšanās zupai var pievienot sakapātas dilles vai pētersīļus.

Interesanta ir reņģe kurzemnieku gaumē. No iekšām un asakām attīrītu kūpinātu reņģi sajauc ar izmērcētu baltmaizi, pievieno nedaudz krējuma un izkausēta sviesta, olu, sāli un piparus. Gatavo masu izklāj ar sviestu ieziestā veidnē un cep cepeškrāsnī 15–20 minūtes. Ēdienu pasniedz veidnē, dekorējot ar svaigiem zaļumiem.

Gan pusdienās, gan vakariņās var pasniegt zirņu biezeni ar kefīru. Gatavo to šādi: izmērcētus zirņus vāra, līdz tie gatavi, un samaļ gaļasmašīnā. Kastrolī sviestā apcep sakapātus lokus, pievieno zirņu masai, pielej pienu, pieber sāli un maisot nedaudz pakarsē uz lēnas uguns.

Un, protams, latviešu virtuvi nav iespējams iedomāties bez saldajiem ēdieniem. Ir nācies lasīt par to, ka netaisnīgi aizmirsts ir mannas putraimu buberts. Šo ēdienu uzskatīja par obligātu kāzu galdam Kurzemē, bet tā pagatavošanas recepte ir vienkārša – karstā pienā smalkā strūkliņā ieber mannas putraimus un ļauj tiem piebriest, pieber sāli. Olas dzeltenumu sakuļ ar vienu ēdamkaroti cukura, kam piebērta klāt sarīvēta citrona miziņa vai vanilīns, un nelielās porcijās iemaisa karstajā biezputrā. Olas baltumu sakuļ stingrās putās un piejauc nedaudz atdzisušai biezputrai. Pasniedz bubertu ar dzērveņu vai sarkano jāņogu mērci.

Ļoti krāšņs ēdiens – rupjmaizes un biezpiena kārtojums. Sakaltušu rupjmaizi sarīvē uz rīves, pievieno nedaudz cukura un apcep uz pannas sviestā. Biezpienu izrīvē caur sietu, pieliek cukuru, sarīvētu citrona miziņu un saputotu saldo krējumu. Traukā pa kārtai liek maizi, ievārījumu un biezpienu. Virsū uzber rupjmaizes drupačas, dekorē ar saputoto saldo krējumu, dzērveņu ogām.

RECEPTES

Liellopu gaļas ruletītes

Būs vajadzīgi: 150 g liellopu gaļas mīkstuma, sāls, maltie pipari, 10 g tauku, 10 g burkānu, 10 g sīpolu, 5 g pētersīļu (saknes), 5 g kviešu miltu, 15 g krējuma, ūdens vai buljons.

Pildījumam: 20 g kūpināta speķa, 10 g sīpolu, 10 g rudzu maizes (klona).

Gaļu sagriež pēc iespējas lielākos gabalos 1 cm biezumā, izklapē, pieliek sāli un piparus. Uz vienas malas uzliek tējkaroti pildījuma un gaļu satin ruletē. Ruletītes liek izkausētos taukos un apbrūnina. Tad ieliek kastrolī, pielej vārītu ūdeni vai buljonu, pievieno sagrieztos sīpolus, burkānus, pētersīļus un sautē līdz gatavībai.

Pildījuma sagatavošana: smalki sagrieztu kūpināto speķi apcep kopā ar sakapātiem sīpoliem, pieliek sarīvētu vai smalki sagrieztu maizi, apmaisa un vēlreiz uzsilda.

Saldā desa

Būs vajadzīgi: 400 g “Jubilejas” cepumu, 150 g sviesta, 1 glāze cukura, 2 olas, 50 g kakao pulvera, ogu esence vai konjaks.

Cepumus sadrupina gabaliņos, pārlej ar karstu mērci, samaisa, liek uz pergamenta papīra vai folijas, izveido desas formu, stingri ietin un noliek ledusskapī sastingt.

Pirms pasniegšanas iztin no papīra un sagriež slīpās ripiņās.

Mērces pagatavošana: 150 g sviesta ieliek katliņā, samaisa ar 1 glāzi cukura, pievieno 2 olas un maisot karsē, kamēr cukurs izkūst. Tad pievieno 50 g kakao pulvera, mazliet esences (ogu) vai konjaka.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz