Padomi, kā pareizi uzglabāt produktus ledusskapī un novērst pārtikas zudumus
Daudzas mājsaimniecības uzglabā pārtiku nepareizi, kā rezultātā nākas to izšķērdēt – produkti sabojājas vai tos jāizmet, jo derīguma termiņš ir beidzies. Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem, katru gadu aptuveni viena trešdaļa jeb 1,3 miljardi tonnu no visā pasaulē saražotās pārtikas aiziet zudumā vai tiek izšķērdēta ražošanas procesā.
liepajniekiem.lv
Elektropreču ražotāja “Samsung” veiktā pētījuma dati atklāj, ka pārtikas zudumus veicina galvenokārt nepilnvērtīgās iedzīvotāju zināšanas par pārtikas uzglabāšanas pamatprincipiem. Patērētājiem trūkst izpratnes, vai konkrētais produkts piemērots uzglabāšanai ledusskapī, ārpus tā, kā arī informācija par produktu derīguma termiņu.
Augšējais plaukts
Ledusskapja augšējie plaukti vispiemērotākie būs produktiem, kuriem vienmēr jābūt atdzesētiem, piemēram, piena produktiem. Tāpat šajos plauktos ieteicams uzglabāt gatavās maltītes.
Apakšējais plaukts
Visvēsākā temperatūra ir ledusskapja apakšējos plauktos. Tajos jāuzglabā pārtika, kas viegli un ātri bojājas.
Ikviens auglis un dārzenis ir atšķirīgs, tāpēc svarīgi pārzināt visbiežāk izmantoto produktu uzglabāšanas pamatprincipus.
Piemēram, nenogatavojušies avokado, persiki un melones jāuzglabā istabas temperatūrā. Kad sasniegta vēlamā gatavības pakāpe, tos var ievietot ledusskapja apakšējos plauktos. Tādejādi palielināsies to uzglabāšanas laiks.
Apakšējās atvilktnes
Mitruma līmenim ledusskapī ir tikpat liela nozīme kā temperatūrai. Augļi un dārzeņi ātri bojājas un tiem ir specifiskas uzglabāšanas prasības. Tāpēc ieteicams tos uzglabāt ledusskapja atvilktnēs ar regulējamiem mitruma režīmiem, lai nodrošinātu optimālus uzglabāšanas apstākļus.
Mitruma zudumus var mazināt atvilktnes ar regulējamu mitruma līmeni. Tajās iespējams palielināt mitruma līmeni līdz pat 80% , nodrošinot, ka dārzeņi uzglabāsies ilgāk svaigi, nesavītīs un saglabās savu tekstūru. Piemēram, šādi zemenes iespējams uzglabāt līdz divām reizēm ilgāk.
Jēlu gaļu, mājputnu gaļu un zivis vislabāk uzglabāt ledusskapja apakšējās atvilktnēs vai plauktā. Ieteicams pārliecināties, ka produkti ievietoti noslēgtos traukos vai pārtikas uzglabāšanai piemērotos maisiņos, lai novērstu nepatīkamu aromātu izplatīšanos un šķidruma veidošanos, kas veicinātu citu produktu piesārņojumu un bojāšanos.
Ledusskapja durvis
Mērces, kečupa, majonēzes uzglabāšanai nav nepieciešama ļoti zema temperatūra. Šos pārtikas produktus var uzglabāt ledusskapja durvīs un tie vienmēr būs pārredzami.
Svarīgi pārzināt ledusskapja iekšējo izkārtojumu, kā arī to pielāgot, balstoties uz iegādāto pārtikas produktu apjomu un dažādību, lai izvairītos no pārtikas zudumiem.