Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sākas konservēšanas laiks. Padomi garšīgiem konservējumiem

Sākas konservēšanas laiks. Padomi garšīgiem konservējumiem
Foto: Ilustratīvs
08.08.2020 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Šobrīd, kad vasara griežas uz otru pusi, strauji ienākas dārzeņi un ogas. Visu, ko nevar apēst svaigu, jāsagatavo, jāliek burciņās un jānoglabā ziemai. Lai konservējumi būtu gan garšīgi, gan aromātiski, tiem noteikti jāpieliek garšvielas.

Tikai sajaucot krāsas, mākslinieks iegūst vislabākos toņus savai gleznai. Pievienojot ēdienam garšvielas, tas kļūst interesantāks, aromātiskāks. Kā stāsta uzņēmuma “Santa Maria” mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa, tad dārzeņu konservēšana un ievārījumu, čatniju, kompotu gatavošana vasarā ir īpaši aktuāla. I.  Auziņa: “Pašu gatavotam ievārījumam piemīt veikalā nenopērkams aromāts, bet dārzā augušie gurķi prasīt prasās pēc pikantas marinādes.

Gatavojot precīzi soli pa solim pēc receptes norādēm, ievārījums vai marinēti dārzeņi izdosies pat iesācējiem!” Marinēšanai var izmantot klasiskās receptes, kur labs aromāts un garša būs galvenokārt atkarīga no kvalitatīvām lauru lapām un pipariem. Piemēram, savu popularitāti daudzās ģimenēs joprojām nezaudē tomāti želejā. Taču var izmēģināt arī jaunas receptes un garšvielas. Marinēt var gandrīz visu – mazos plūmju tomātiņus kadiķogu marinādē, gurķus ar ķiplokiem un sinepju sēklām vai citronzāli un čili, bietes ar ķimenēm un baziliku, sviesta ķirbjus ar lauru lapām, pipariem un krustnagliņām utt.

UZZIŅAI

  • Melnie pipari ir vispopulārākā un izplatītākā garšviela pasaulē. Tos pat dēvē par garšvielu karaļiem. Melno piparu graudiem piemīt kārdinošs aromāts, un tie piešķir ēdienam lielisku, pikantu garšu. Pievieno gandrīz visām marinādēm. Vērts izmēģināt arī smaržīgos piparus.
  • Lauru lapas – aromātiskas un nedaudz rūgtas. Tās satur lielu daudzumu eugenola, kas piešķir krustnagliņām līdzīgu, saldu aromātu. Lauru lapas izmanto dažādās marinādēs. Jāņem vērā, ka lauru lapu garša ar pārējām sastāvdaļām ēdienā sajaucas lēnām.
  • Kanēļkoka miza noderēs ābolu ievārījumam. Kad ievārījums gatavs, burciņā ievieto kanēļkoka mizu. Savukārt marinētām zemenēm noderēs malts kanēlis.
  • Ingvers sader ar marinādēm, eksotisko augļu marmelādēm, ievārījumiem. Izmanto notīrītu un samaltu sakni. Jāatceras, ka sāļiem ēdieniem ingvers jāpievieno uzmanīgi, saldiem – pēc garšas.
  • Krustnagliņas ir mūžzaļa koka sausie, neatvērušies pumpuri, ko vāc ar rokām, tikko tie sāk sārtoties. Novāktos pumpurus kaltē. Krustnagliņām piemīt asa, bet patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas labi iederas marinādēs un kompotos, ievārījumos.
  • Sinepju sēklas pievieno gurķu un dārzeņu marinādēm.
  • Vaniļas cukurs. Vaniļa ir tropu augs, kāpelējoša orhideja. Tās leknais stumbrs sasniedz 10–15 metru augstumu. Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts. Ar to var piešķirt citādas garšas notis ievārījumiem, kompotiem, marmelādēm.

Avots: santamariaworld.com

PIEREDZE

Stila studijas “GA Studio” saimniece, meikapa meistare Gita Abramčika katru vasaru ģimenei gatavo visdažādākos labumus ziemai. Viņa pastāstīja, ka pirmie konservi jau tapuši – asorti no pirmajiem mazajiem tomātiņiem, gurķīšiem, pipariņiem. Tos pārlej ar marinādi, ko gatavo no 1 litra ūdens, 1 karotes sāls, 1,5 karotēm cukura un 1 karotes etiķa esences.

Šogad pirmo reizi pagatavojusi jāņogu čatniju. Ļoti garšīgs pie gaļas ēdieniem, taču lieliski noder, arī marinējot gaļu, kas sanāk mīksta un aromātiska.

RECEPTES

Tomāti kadiķogu un lauru lapu marinādē

Vajadzēs 800 g tomātu, 30 “Santa Maria” kadiķogu, 8 lauru lapas, 1 tējk. malta čili, 360 ml rapšu eļļas, 10 daiviņas ķiploku un svaigu baziliku.

Tomātus sagriež 1 cm biezās šķēlēs un liek uz cepešplāts. Nomizo un sagriež ķiplokus, pārkaisa tomātiem. Saberž kadiķogas un arī pārkaisa tomātiem. Uzber čili un sāli. Pārlej visam eļļu un cep 8 minūtes līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Sakārto tomātus burkā kārtās, pa vidu pievienojot lauru lapas un sagrieztu baziliku. Uzlej no cepšanas pāri palikušo eļļu. Garšos izcili ar gaļas ēdieniem.

Rudens salāti

Salātiem sastāvdaļas ņem apmēram vienādās proporcijās vai arī liek vairāk to, kas labāk garšo. Tad katru reizi būs citādāka garša. Vajadzēs apmēram 2 kilogramus tomātu. Tos sablendē vai samaļ un masu ielej lielā katlā. Sagriež sīpolus, burkānus, papriku, baklažānu vai kabaci. Sagriež dažādus zaļumus: pētersīļus, selerijas, baziliku, timiānu. Katlu ar tomātiem liek uz uguns un sāk cept atsevišķi eļļā visus sagrieztos dārzeņus. Kad viena dārzeņu porcija ir apcepta, to pievieno tomātu biezenim. Pašās beigās pieliek sagrieztos zaļumus, vienu 0,5 l burciņu tomātu pastas, sāli un piparus pēc katra paša garšas izjūtas. Visu sautē 15 minūtes un pilda burkās.

Kabaču salāti

Trīs lielus kabačus nomizo, izņem mīkstumu un sēklas, sarīvē uz rupjas rīves. 1 glāzi eļļas ielej katlā un uzkarsē, tad pievieno kabačus. Sarīvē apmēram puskilogramu burkānu, pievieno kabačiem. Smalki sagriež sīpolu un 4 paprikas pākstis. Vāra, līdz rodas sula. Pieber sāli, cukuru, piparus pēc garšas. Vāra 15 minūtes un tad pievieno 1 litru tomātu mērces. Vāra vēl 20 minūtes. Vārīšanas beigās pielej ēdamkaroti etiķa esences. Pilda burkās un aizvāko.

Zupas komplekts

Vajadzēs 1 kg vārītu biešu, 1 kg burkānu, 1 kg sīpolu, 1 kg tomātu, 200 g cukura, 10 ķiploka daiviņas, zaļumus (pētersīļi, selerijas, dilles), 2 tējkarotes sāls, 1 tējkaroti melno piparu, augu eļļu.

Vispirms novāra bietes. Tad padzisušas sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Arī burkānus sarīvē, sīpolus smalki sagriež. Pannā apcep sīpolus kopā ar burkāniem un bietēm. Tomātus noblanšē, noņem miziņu, sagriež mazos gabaliņos. Katlā liek apceptos burkānus, bietes un sīpolus, pievieno tomātus, sasmalcinātus zaļumus, pielej eļļu un sautē aptuveni 10–15 minūtes. Pieber cukuru, sāli, piparus, pievieno ķiplokus (saspiestus ar ķiploku spiedi). Visu pasautē vēl dažas minūtes un karstu pilda burkās, aizvāko. No minētā daudzuma sanāk 8 puslitra burciņas.

Gurķi tomātos

Vajadzēs 5 kg gurķu, 1/2 l tomātu mērces, pusglāzi cukura, 2 ēd.k. ar kaudzi sāls, 100 g 9% etiķa, 100 g ķiploku.
Gurķus nomazgā, nomizo (var arī nemizot) un sagriež ripiņās. Sagrieztajiem gurķiem pievieno tomātu mērci, cukuru, sāli, etiķi un sagrieztus vai izspiestus ķiplokus. Samaisa un uz 1 stundu atstāj ievilkties. Tad visu liek katlā un maisot karsē, līdz “uzmet burbuli” jeb gandrīz sāk vārīties. Pilda burkās, aizvāko un ļauj atdzist. Uzglabā pagrabā vai ledusskapī.

Kanēļa bumbieri

Vajadzēs1 kg bumbieru, 1 gab. “Santa Maria” kanēļkoka mizas,1 tējk. “Santa Maria” vaniļas cukura, 1 citronu, 300 g cukura, 500 ml ūdens.

Katliņā uzvāra sīrupu no ūdens un cukura, uz pusi pārgriezta citrona, vaniļas cukura un kanēļkoka mizas. Bumbierus nomizo, izņem sēklas un sagriež 4 vai 6 daļās, liek sīrupā un vāra 6–8 minūtes, līdz bumbieri pamazām kļūst it kā caurspīdīgi. Izņem citronu un pārējo pilda rūpīgi iztīrītās burkās, aizvāko. Ja šos konservus paredzēts glabāt ziemai, tad burkas jāpasterizē. Var gatavot citu variantu, sīrupam pievienojot “Santa Maria” karstvīna garšvielu maisījumu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz