Piektdiena, 28. februāris Skaidrīte, Justs, Skaidra

Sens norvēģu ēdiens “Forikol” – vienkāršs kā cirvis

Sens norvēģu ēdiens “Forikol” – vienkāršs kā cirvis
04.02.2020 16:17

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Stāsta liepājnieks Tālivaldis Rudbērzs:
– Kad, ejot cauri Pētertirgus skārņiem, ieraudzīju, ka gaļas stendā pārdod jēra gaļu, atcerējos savu labu paziņu norvēģi Bjornu Akselu un to, kā viņš uz uguns lielā čuguna katlā mums, viesiem, savā dzimtenē vārīja ēdienu pēc senas norvēģu receptes. Viņš ciena un pārzina savas tautas tradīcijas, vēsturi.

Receptē galvenās sastāvdaļas ir jēra gaļa un svaigi kāposti. Nopirku kilogramu jēra gaļas, kilogramu kāpostu un arī mājās pagatavoju “Forikol”. Šis ēdiens, kā smējās pats Bjorns, ir vienkāršs kā cirvis, jo tajā maz sastāvdaļu. Nekādu smalkumu un pārmērību, jo senatnē ļaudis ēda vienkārši un to, ko varēja dabūt.

Jēram un kāpostiem jābūt attiecībā 1 pret 1. Piemēram, kilograms gaļas, kilograms kāpostu. Sautējamā traukā ieliek gabalos sagrieztu jēra gaļu (ar kauliņiem) un lielās, biezās šķēlēs sagrieztu kāpostu. Pielej 300–350 g ūdens un pieber divas tējkarotes piparu. Senatnē sāli neizmantoja, bet kādu šķipsnu var pielikt. Tas receptē arī viss.

Jāatzīst, ka es ēdienu vēl papildināju ar vairākām ķiploka daiviņām un lauru lapām. Saturu uzvāra un tad uz pavisam mazas uguns sautē divas, divarpus stundas, kamēr gaļa mīksta un atdalās no kauliem. Ēd ar vārītiem kartupeļiem.

8 komentāri

2020-02-05 12:53

Cālis: Pēc manas garšas vajadzētu vēl saujiņu ķimeņu. Tās jēra gaļai noņem nepatīkamo tauku sajūtu.

2020-02-05 13:49

janis: Edu so edienu Norvegija, svaigi pagatavotu, tiesam loti, loti garsigs.

2020-02-05 18:35

gardedis: surstromming ir interesanta garsa. tas gan laikam zviedru ediens skaitas

2020-02-05 20:32

fu: Nepievilcīgs izskats ēdienam.

2020-02-05 22:26

vinnijs: nepatīk neēd un nekladzini

2020-02-06 15:29

Ehh: Piekrītu fu, ediena izskatam ari ir nozīme, šeit izskatās kā ediena paliekas uz šķīvja...

2020-02-06 20:54

to vinnijs: Ikviens drīkst izteikties. Skaidrs? Ēdiens nav smuks. Izskatās vecs un negaršīgs. Gaļa cīpslaina. Kāosts izskatā pēc trauku lupatas. Vienīgi kartupeļus var apēst.
Latviešiem ir savi gardi un glīti noformēti ēdieni. Norvēģu ēdieni -fufelis!

2020-02-09 19:13

Made: Gatavoju un loti garsoja :)

1/500

Liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Uzmanību!

Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Sadarbībā ar

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Aizmirsu paroli