Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Latvijas U-17 meiteņu izlases trenere Alilujeva: Būs interesanti novērtēt savu varēšanu PČ uz citu basketbola skolu fona

Latvijas U-17 meiteņu izlases trenere Alilujeva: Būs interesanti novērtēt savu varēšanu PČ uz citu basketbola skolu fona
Foto: Mārtiņš Sīlis
21.04.2016 17:13

LETA

Atslēgvārdi

Latvijas U-17 izlases basketbolistes pirmo reizi piedalīsies pasaules čempionātā (PČ), tāpēc būs interesanti novērtēt savu varēšanu uz citu basketbola skolu fona, uzskata komandas galvenā trenere Līga Alilujeva.

Latvijas U-17 izlases trenere ceturtdien nosauca 23 kandidātes (1999.dzimšanas gads un jaunākas), kuras maija otrajā pusē tiks uzaicinātas uz treniņnometni.

Jau ziņots, ka Latvijas meiteņu komanda pirmo reizi piedalīsies pasaules U-17 čempionātā, kas no 22.jūnija līdz otrajam jūlijam risināsies Spānijas pilsētā Saragosā, kur apakšgrupas turnīrā latviešu pretinieces būs Japānas, Kanādas un Nigērijas izlases.

“Būs interesanti novērtēt savu varēšanu uz citu basketbola skolu fona. Iespējas spēlēt ar Amerikas, Āzijas un Āfrikas komandām gadās ļoti reti, tāpēc gan mēs treneri, gan meitenes tiksim pie unikālas pieredzes. Turklāt būs ne tikai interesanti, bet arī pietiekami sarežģīti. Kanādas izlase uzvarējusi Amerikas čempionātā, Japāna un Nigērija ir savu kontinentu vicečempiones,” Latvijas Basketbola savienība citē Alilujevu.

“Čempionāta reglaments īpašu uzsvaru liek uz ceturto spēli ar kaimiņgrupas vienību, jo neatkarīgi no vietas apakšgrupas turnīra tabulā ikvienai komandai ir iespēja ar uzvaru astotdaļfinālā iegūt tiesības cīnīties par medaļām. Mums būs darīšana ar kādu no B grupas komandām – Austrāliju, Ķīnu, Franciju vai Meksiku. Nav sliktākais variants, ja salīdzina, piemēram, ar C grupas kvartetu. Bet, lai cik svarīga būtu veiksme izlozē, galvenais uzdevums ir labi sagatavoties un nopelnīt veiksmi laukumā,” piebilda trenere.

C apakšgrupā spēlēs ASV, Itālijas, Čehijas un Dienvidkorejas meitenes, bet D grupā sacentīsies Spānijas, Brazīlijas, Mali un Portugāles izlases.

“Iespējas tiks dotas visām kandidātēm – gan tām, kuras pērn Eiropas čempionātā izcīnīja piekto vietu un ceļazīmi uz pasaules čempionātu, gan tām, kuras palika ārpus izlases. Novērtēsim, kas mainījies gada laikā. Nedomāju, ka pārmaiņas būs radikālas, tomēr ir pērn izlasē nespēlējušas meitenes, kuras tagad reāli var pretendēt uz vietu komandā. Došu iespēju parādīt sevi darbā,” norādīja Alilujeva.

Komanda gatavošanos sāks tūlīt pēc Latvijas Jaunatnes līgas finālturnīra, kas U-17 grupā notiks no 13. līdz 15.maijam. “Pusotru nedēļu atvēlēsim fiziskās sagatavotības nometnei, bet 25.maijā sāksim trenēties basketbola zālē. Pirmo desmit dienu laikā izvērtēsim kandidātes un pēc ceturtā jūnija ierindā paliks 15 spēlētājas. Domājot par finansēm, trenēsimies Rīgā, kas iznāks lētāk, nekā rīkot treniņnometnes citur,” pastāstīja Latvijas U-17 izlases galvenā trenere.

“Iespējams, nebūsim pilnā sastāvā jau no pirmās dienas, jo meitenēm vēl būs jāpabeidz skolas darbi. Arī Itālijā šosezon spēlējošā Aleksa Gulbe atgriezīsies tikai jūnija sākumā,” piebilda Alilujeva.

“Diemžēl ir problēmas ar pārbaudes spēlēm. Jūnija sākumā spēlēsim ar mūsu U-20 izlasi, bet 16. un 17.jūnijā Rīgā viesosies Igaunijas U-18 izlase. Vēl gaidām atbildi no baltkrievietēm. Diemžēl daudzās kaimiņvalstīs U-18 izlases sāks trenēties tikai tad, kad mēs jau spēlēsim pasaules čempionātā, bet ar U-17 izlasēm vienoties nav izdevies. Domāsim, kā likvidēt spēļu badu,” atklāja trenere.

Šajā sezonā Latvijas U-17 spēlētājas Alilujevas vadībā janvāra sākumā Tallinā piedalījās Baltijas jūras kausa izcīņā, kur U-18 izlašu grupā ierindojās trešajā vietā.

“Ir informācija, ka, piemēram, Gulbei sezonas otrā puse bijusi labāka nekā pats sākums. Savā ziņā pozitīvs efekts bija arī Tallinas turnīram – Aleksa pati juta, ka nav tik labā formā, kā gribētos. Priekšstats par spēlētāju varēšanu ir. Īpaši par meitenēm, kuras spēlējušas Latvijas un Igaunijas apvienotajā līgā. Tomēr būtu pāragri steigties ar skaļiem secinājumiem,” atzina trenere.

Alilujevas palīgi pērn Eiropas čempionātā Ainārs Čukste un Kaspars Mājenieks šovasar vadīs attiecīgi U-18 un U-16 izlases, tāpēc talkā nāks Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) finālistes “Vega 1″/”Liepāja” galvenais treneris Armands Misus un “Aldaris” Latvijas Basketbola līgas (LBL) kluba “Jēkabpils” trenera palīgs Kristaps Zeids.

“Ar U-18 un U-16 izlašu treneriem ir vienošanās, ka visas uzaicinātās kandidātes vispirms būs U-17 izlases rīcībā, bet citām komandām pievienosies vēlāk. Vai nu pēc atbrīvošanas no mūsu izlases sastāva, vai pēc pasaules čempionāta,” pastāstīja Alilujeva.

Latvijas meitenes ceļazīmi uz pasaules U-17 čempionātu izcīnīja pērn Eiropas U-16 kadetu čempionātā, kur treneres Alilujevas vadībā basketbolistes uzvarēja piecās spēlēs no deviņām un izcīnīja piekto vietu.

Pasaules U-17 čempionāts meiteņu komandām tiek rīkots kopš 2010.gada un šogad risināsies ceturto reizi. Pirmajos divos turnīros piedalījās 12 komandas, bet pirms diviem gadiem komandu skaits tika palielināts par divām vienībām. Visas trīs reizes par čempionēm kļuvušas ASV izlases basketbolistes.

Šī būs otrā reize, kad Latvijas jaunās basketbolistes startē pasaules čempionātā, jo 2003.gadā līdzīgā turnīrā piedalījās Latvijas U-21 izlase, kas ieņēma astoto vietu. Toreiz komandā spēlēja tādas sportistes kā Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Aija Brumermane un citas.

Savukārt Latvijas puiši pasaules čempionātos ir spēlējuši divas reizes U-19 vecuma turnīrā, kurā 1999.gadā tika iegūta devītā, bet 2011.gadā desmitā vieta.

Latvijas U-17 meiteņu basketbola izlases kandidātes pasaules čempionātam:

Nikola Ozola (Jūrmala U-16), Jete Nulle (Rīga/”Rīdzene” U-16), Amanda Bērziņa (Saldus), Marianna Kļaviņa (Rīga/”Rīdzene”), Māra Mote (Cēsis U-16), Annija Pozņaka (3.BJSS), Ieva Tīmane (Rīga/”Rīdzene”), Sindija Smirnova (Jelgava), Hilda Dārta Snipe (Rīga/”Rīdzene”), Luīze Šepte (Ventspils), Kecija Keita Salcēviča (Rīga/”Rīdzene”), Rebeka Nagle (Rīga/”Rīdzene”), Diāna Dude (Jelgava), Liza Čumika (Daugavpils), Aleksa Gulbe (Ankona, Itālija), Sabīne Lipe (Liepāja), Katrīna Kārkle (Jelgava), Karīna Dimitruka (Valmiera), Janeta Rozentāle (Jelgava U-16), Amanda Švedenberga (Jūrmala U-16), Alise Markova (Rīga/TTP-1), Laura Medere (Rīga/TTP-1), Emīlija Krista Grava (Cēsis).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz