Lai nodrošinātu ērtu vietnes izmantošanu un uzlabotu šīs vietnes veiktspēju un funkcionalitāti, mēs izmantojam sīkdatnes. Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā. Turpināt Vairāk informācijas

Pirmdiena, 18. novembris

Vārdadiena: Aleksandrs, Brīve, Doloresa

Dzintra Bernarde: Ja mājās nav siltu pīrādziņu smaržas, nav arī svētku sajūtas  (10)

Atslēgvārdi līgošana | ligo svētki | tradīcijas

Foto: Egons Zīverts

Agrāk, Līgo vakaram pošoties, cilvēki paši sēja sieru, taisīja alu, bet mūsdienās jau tas viss ir dažādos variantos pieejams veikalos. Turklāt alus vai siera gatavošana ir ļoti laikietilpīgs process un mūsdienu aizņemtajiem cilvēkiem nereti vienkārši neizdodas izbrīvēt laiku tādām lietām.

Atceros no savas bērnības, ka manas omītes brālis gan uz Līgo svētkiem, gan ikdienā brūvēja īstu miežu alu. Kad aizbraucām pie viņa, vienmēr lielas, lielas alus mucas stāvēja. Cilvēki pie viņa brauca no tuvākiem un tālākiem pagastiem, lai saņemtu pašbrūvētu miežu alu, gan kāzu svinībām, gan citiem svētkiem.

Onkuļa māja bija pašā ceļa malā un atminos, kā pie mājas piestāj autobuss un visi, kas autobusā, iedzer pa aliņam, savādāk autobuss garām mājai netiek. Arī mana mamma stāstījusi par Līgo svinēšanu, kad līgotāji gāja no mājas uz māju un laukos darbi bija saplānoti tā, ka Līgo svētkus var svinēt teju vai nedēļu.

Protams, kā jau svētki, arī Līgo svinēšana saistās ar gardu ēšanu. Ja Ziemassvētkos galdā jābūt deviņiem ēdieniem, tad Līgo svētku neiztrūkstošas sastāvdaļas ir vien siers un alus. Ja siera siešana šķiet sarežģīts darbs, vienkāršāka lieta, ko katrs var pagatavot, ir biezpiens. Kāda garša ir pašu taisītam biezpienam! Tik garšīgs, salds un bez skābuma, kas parasti ir veikalā nopērkamajiem biezpieniem.

Tāpat mūsu ģimenes Līgo svētki nav iedomājami bez pašu ceptiem pīrādziņiem un plātsmaizēm, sašlika cepšanas un mājās gatavotiem mazsālītiem gurķīšiem. Vienmēr paši marinējam gaļu, nu arī dēls pārņēmis šo tradīciju un pats taisa marinādes. Mēs gaļas marinēšanai taisām sāls, etiķa, cukura un piparu marinādi. Un liekam klāt ļoti daudz sīpolu. Sākumā gaļas gabaliņus samīca kopā ar sīpoliem un tad pārlej marinādi un atstāj, lai ievelkas. Pilnīgi pietiek, ja gaļu iemarinē iepriekšējā dienā. Protams, tagad ir tik daudz dažādas modernas marinādes ar majonēzēm, kefīriem utt., bet man vislabāk patīk šis variants ar etiķa marinādi un sīpoliem.

Neiztrūkstoša Līgo svētku galda sastāvdaļa ir arī pašu gatavoti mazsālīti gurķīši. Tagad jau tik agri nopērkami jaunie gurķi, ka vēl labu laiku pirms Līgo dienas mūsmājās jau tiek ēsti mazsālīti gurķīši. Šī ir lieta, ko var ātri un vienkārši pagatavot jebkurš.

Kā Līgo svētkos, tā arī jebkuros citos svētkos mūsu mājās tiek cepti pīrādziņi un plātsmaizes. Ja mājās nav izcepti silti un smaržīgi pīrādziņi, nav arī svētku noskaņas. Tāpēc nevieni svētki nepaiet bez pīrāgu cepšanas un neiztrūkstošā svētku aromāta mājās.


  • Komentāri (10)
  • 0
+ skatīt visus Atlikušie simboli: 500

Pievieno komentāru

liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Portālā aizliegts ievietot:
- personas godu un cieņu aizskarošu, draudošu, apmelojošu informāciju;
-musināt uz rasu vai etnisko neiecietību;
-komentārus, kas neatbilst Latvijas Republikas likumdošanai;
- komerciāla rakstura informāciju vai jebkāda veida reklāmu un aģitāciju.

Noteikumu neievērošanas gadījumā, liepajniekiem.lv patur tiesības komentārus dzēst, slēgt iespēju komentēt un ziņot tiesībsargājošām iestādēm.

Uzmanību!!!
Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Viedokļi

Saistītās ziņas

Pamanīji neatbilstošu saturu? Būsim pateicīgi, ka par to informēsi mūs!