Lai nodrošinātu ērtu vietnes izmantošanu un uzlabotu šīs vietnes veiktspēju un funkcionalitāti, mēs izmantojam sīkdatnes. Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā. Turpināt Vairāk informācijas

Ceturtdiena, 19. jūlijs

+19°C
Vējš: ZA 3.7 m/s
Laika ziņas Liepājā

Vārdadiena: Digna, Jautrīte, Kamila

Dzintra Kopštāle: Vairs neesam aktīvi marinētāji un ievārījumu gatavotāji  (6)

Atslēgvārdi ziemas krājumi | marinējumi | ievārījumi | dzintra kopštāle

Foto: Egons Zīverts

Pašlaik tikai sācies laiks, kad dārzos nogatavojas ievārījumiem piemērotās ogas un augļi, kā arī marinējamie dārzeņi. Agrāk marinēt un gatavot ievārījumus šajā periodā bija aktuālāk, bet, laikam ejot, dārzeņi un ogas kļuvuši pieejamāki cilvēkiem. Tos mēs veikalos varam iegādāties visu cauru gadu. Ja vēlamies, varam iemarinēt dārzeņus un izvārīt ievārījumu arī ziemā.

Manuprāt, latvieši senāk bija ļoti aktīvi marinētāji un ievārījumu gatavotāji. Tagad, cik esmu dzirdējusi no draugiem un paziņām, ģimenes, kuras ir lielas un kurām ir vieta, kur uzglabāt konservus, marinē gurķus un vāra ievārījumus. Taču, tā kā tagad viss ir pieejams veikalā un nav vairs nevienam tādi pagrabi un vietas, kur konservus glabāt, domāju, ka tādos apmēros, kā agrāk gatavoja ziemas krājumus, vairs negatavo neviens. Mūsdienās pārsvarā gatavo īpašās marinējumu un ievārījumu receptes, kas ģimenei garšo un ir iecienītas. 

Atzīšos, ka man pašai vairs nesanāk laika ziemas krājumu veidošanai. Manai mammai ļoti patīk marinēt gurķus un viņa mums samarinēja tos tā, ka pietika visai ģimenei.

Mūsdienās ir dažāda veida marinādes, kādas agrāk netika pielietotas. Piemēram, gurķus diennakti turēt olīveļļā, daudz ķiplokos un sarkanajos piparos. Tos sagriež garenos gabalos. Manai ģimenei šāda veida gurķīši ir ļoti iecienīti. Vēl rudeņos manā ģimenē tiek taisīti dažāda veida lečo.

Savukārt ogas es pārsvarā sasaldēju saldētavā. Protams, tiek vārīti zemeņu un aveņu ievārījumi. Šobrīd ir aktuālas svaigas ogas. Senos laikos nebija tādas iespējas ogas uzglabāt sasaldētas. Bet tagad, kad vien iegribas, tās var izņemt no saldētavas un pagatavot - vai nu svaigā veidā, vai izvārīt ievārījumu.

Es saldēju visa veida ogas, pat ērkšķogas. Saldētavas ir ļoti ērtas ziemas krājumu veidošanai. Viens no plusiem ir tas, ka nav jādomā par burkām, kur tās salikt. Vienīgi saldētava nepieciešama Ietilpīga.

Atceros, agrāk tika vārīti ievārījumi, kuru attiecība bija kilograms ogu pret kilogramu cukura. Tāpēc, lai ilgāk uzglabātos. Ievārījumi sanāca ļoti saldi. Bet tagad tādi netiek vārīti. Tagad, jebkurā laikā var izņemt no saldētavas ogas, pielikt tām klāt cukuru un sablenderēt.

Es pati vāru zemeņu un aveņu zapti. Tā kā strādāju par šefpavāri, esmu novērojusi, ka cilvēkiem patīk pasūtīt pankūkas. Klientiem patīk tās ēst ar garšīgu un labas kvalitātes ievārījumu, tāpēc mēs gatavojam paštaisītu ievārījumu.

Mājās gatavotajam ievārījumam ir atšķirība no veikalā pagatavotā. Domāju, veikalā nopērkamajam ievārījumam tiek pievienots kaut kas, lai ievārījums labi saglabātos un neveidotos rūgšanas process. Mēs jau arī nezinām, kur tiek ņemtas ogas rūpnieciski ražotajiem ievārījumiem.

Zinu, ka daudzi vāra ievārījumu ar speciālo ievārījuma cukuru, bet man tāds šķiet nedabīgs un rezultātā sanāk līdzīgs veikalā nopērkamajam. Man tāds neliekas mājīgs, tāpēc es vāru ar parasto cukuru. Tad var just atšķirību, jo ievārījums kļūst ļoti aromātisks un gards.

Gatavojot marinējumus un ievārījumus, protams, jāatceras un jāpiedomā arī par drošību. Vārot ievārījumu no cukura, veidojas ļoti karsts tvaiks. No šī tvaika ļoti jāsargājas. Arī es pati esmu apdedzinājusies neuzmanības dēļ.

Protams, gatavojot krājumus ziemai, nav arī garantija, ka viss izdosies garšīgs un labi saglabāsies. Arī pieredzējušām saimniecēm gadās visādi. 

  • Komentāri (6)
  • 0
+ skatīt visus Atlikušie simboli: 500

Pievieno komentāru

liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Portālā aizliegts ievietot:
- personas godu un cieņu aizskarošu, draudošu, apmelojošu informāciju;
-musināt uz rasu vai etnisko neiecietību;
-komentārus, kas neatbilst Latvijas Republikas likumdošanai;
- komerciāla rakstura informāciju vai jebkāda veida reklāmu un aģitāciju.

Noteikumu neievērošanas gadījumā, liepajniekiem.lv patur tiesības komentārus dzēst, slēgt iespēju komentēt un ziņot tiesībsargājošām iestādēm.

Uzmanību!!!
Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Viedokļi

Saistītās ziņas

Pamanīji neatbilstošu saturu? Būsim pateicīgi, ka par to informēsi mūs!