Trešdiena, 29. janvāris Valērijs, Aivars

Ita Cērmane: Taupīgums, ne skopums liek burkot, saldēt, kaltēt

Ita Cērmane: Taupīgums, ne skopums liek burkot, saldēt, kaltēt
Foto: Jānis Vecbrālis
01.09.2018 07:00

Ita Cērmane, žurnāliste

Šodien, kad sēžu pie datora un rakstu šīs rindas, aiz loga stipri līst. Mazliet skumji, jo biju cerējusi vakarā vismaz uz pusstundiņu ieskriet mežā, lai palūkotos, vai nav izdīgusi nākamā baravicēnu un apšu kundziņu kārta… No otras puses: lai līst, sēnes augs jo raženāk!

Lietus laikā piemērots brīdis pārdomām, ko vēl varētu pievienot ”kraukļa krājumiem”. Šogad Dabas māte necerēti dāsna, līdz ar ko krājumus ziemai savām rokām var sagatavot arī tie, kuriem, tāpat kā man, nav savs stūrītis zemes.

Savvaļā ogas un sēnes taču varam vākt par baltu velti! Un ar Feisbuka palīdzību pie dārza labumiem var tikt par simbolisku cenu vai pat par paldies, jo ir taču ļaudis, kuriem roka neceļas ļaut vērtībām iet zudībā…

Esmu no tās paaudzes, kas pret ēdamlietām izturas ar ļoti lielu cieņu. Līdzīgi domājošie sapratīs bez komentāriem; pārējiem varu paskaidrot, ka bija laiks, kad vienīgie zaļumi ziemā bija burkās samarinētais un sasālītais, kā arī uz plīts sakaltētais. Jo bez blata nebija ne moderno iekārtu, nedz siltzemju augļu ziemas vidū…

Protams, teju katrā virtuvē šovasar vārījās zaptes grāpis un ierindā kā zaldātiņi stājās dažādu kompotu, salātu un marinējumu burkas. Feisbukā labprāt papildinos ar jaunām idejām un tāpat dalos ar savām. Un tāpēc atļaušos arī te neturēt sveci zem pūra…

Pavasarī nodzinu skopumu un investēju nepilnus 30 eiro augļu žāvēšanas aparātā. Protams, sākumā bija bažas: kā nu būs!? Kā jau ar visām jaunām iekārtām un iespējām. Nu varu teikt: bija vērts. Kārbās ir rabarberu sukādes, burciņās sicīliešu kārums – kaltēti tomāti eļļā. Zemenes un plūmes uzskatīju par izšķērdību žāvēt – zemenes pārvērtās zaptē, bet plūmes ieželējās.

Bet nupat laiks gudro mašīnu atkal iedarbināt. Rindā stājas bumbieri un āboli.

Sašķēlē un liec, lai žūst. Cukuru nevajag, bet ir pievienotā vērtība – visa māja smaržo. Un vēl jau būs dzērvenes, kuras jau žāvētā veidā veikalā grēcīgi dārgas, un cidoniju un ķirbju sukādes. Un vēl un vēl, jo kaltēt var arī tējas, garšaugus un sēnes.

Sēņu laiks tiem, kam sēņošana ir vaļasprieks, ir saspringts. Miegam atliek maz laika, jo jāpaspēj taču ne vien ”medījumu” atrast un mājās nogādāt, bet arī steigšus pārstrādāt. Tāpēc varu pačukstēt, ka baravikas, apšu kungi un citas bekas lieliski uzglabājamas sasaldētā veidā. Nevajag ne vārīt, ne cept. Atliek notīrīt un ielikt saldētavā. Bet ziemā būs kā svaigas. Gailenes gan šādi neieteikšu glabāt – svaigas sasaldētas šīs sēnes ir rūgtas. Gailenes pirms sasaldēšanas vēlams apcept.

Un vēl jau priekšā pīlādžu laiks! Sula ir ne vien lielisks līdzeklis organisma imunitātes stiprināšanai, bet arī ātrā palīdzība, ja gadījies saaukstēties vai noķert kādu vīrusu. Bet tiem, kuriem šo sūro rudens ogu sula šķiet par spīvu, varu ieteikt alternatīvu: ogas samaļ (ja nav gaļas maļamās mašīnas, kā man, tad sablenderē), samaisa ar cukuru, sapilda mazās burciņās un kā lācēns Pūks ik pa brīdim ielaiza pa karotītei. Gardi un vērtīgi.

Kāpēc to visu stāstu? Pirmkārt, laikam tāpēc, ka šogad daba pasniedz tik dāsnas veltes un nespēju noturēties pretī kārdinājumam tās ievākt. Kā smejos: esmu nevis skopa, bet taupīga gan. Otrkārt, pašam gatavojot konservus, sukādes, ievārījumus utt., ir milzu gandarījums par paveikto. Treškārt, protams, ekonomija. Ceturtkārt,

mēs taču zinām, ko un kā burciņās un saldētavā liekam, cik to ļauno ”E” tur klāt.

Tāpēc ikvienam iesaku vismaz pamēģināt. Jā, šis āķis lūpā gan prasa upurus – brīvā laika deficītu, negulētas naktis un, iespējams, arī pārmetumus no mājiniekiem, bet, ticiet man, ir tā vērts. Tie paši mājinieki vēlāk novērtēs. Un ne tikai, jo šādi var arī oriģinālas dāvanas sarūpēt. Un Ziemassvētki diemžēl nav aiz kalniem, kā zināms, laiks skrien vēja spārniem…

Sadarbībā ar

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Aizmirsu paroli