Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Līga Ausekle: Svētku maltīte ir patīkams papildinājums, nevis galvenā nodarbe

Līga Ausekle: Svētku maltīte ir patīkams papildinājums, nevis galvenā nodarbe
Foto: Andris Gertsons
28.12.2013 07:00

Līga Ausekle, Uztura speciāliste

Atslēgvārdi

Ziemassvētku
un gadu mijas svinēšana, kas lielākoties saistās ar jaukiem brīžiem, dažreiz pārvēršas cīņā ar pārēšanos. Daudziem tā liekas kā neiespējamā misijā, jo galdi lūzt no
pārpilnības.

Ir daudz iespēju, kā
svētku dienās nesēdēt tikai pie galda – tās var būt pastaigas pa mežu
vai vietām pilsētā, kuras ikdienā nesanāk aplūkot, tās var būt rotaļas kopā ar
bērniem, slēpošanas trases vai slidotavas apmeklējums, arī dejas vai peldēšana
baseinā. Fiziskās aktivitātes ne tikai nāks par labu veselībai, neļaujot
ieslīgt nepārtrauktās ēšanas un dzeršanas režīmā, bet veicinās ģimenes kopības
izjūtu.

Lai svētki nebeigtos ar sliktu sajūtu, daži
ieteikumi, lai nepārēstos:

– Gatavojot pievienojiet mazāk sāls, izmēģiniet jaunas
garšvielas – gan svaigas, gan kaltētas. Turklāt ne vienmēr sāls uzlabo ēdiena
garšu, dažkārt tā to nomāc.

– Izvēlieties
mazākus šķīvjus un ēdiet mazākas porcijas. Daudzreiz cilvēki ar
“acīm” mēdz pārvērtēt ēdiena daudzumu, ko tie spēs apēst.

– Nav ieteicams ēst pārāk karstu vai pārāk
aukstu ēdienu.

– Ļoti svarīgi ir ēdienu izbaudīt, nevis
to ātri, ātri apēst

– Pirms ēdienreizes var izdzert glāzi ūdens, kas, lai
arī nedaudz, bet tomēr mazinās lielo kāri uz ēdienu.

– Gatavojot ēdienus, izmēģiniet jaunas salātu mērces,
kuras gatavotas uz augu eļļas bāzes (lietot nedaudz), klāt pievienojot dažādas
garšvielas;

– Galdā noteikti vajadzētu likt arī svaigus dārzeņus un
augļus – tie ir produkti, kuri apēsti pat lielā daudzumā nerada to smaguma sajūtu, ko žāvējumi,
kūpinājumi, kotletes un citi tradicionālie svētku gardumi.

–  Apsveicami ir
lielāki pārtraukumi ēšanas laikā, varbūt izejam ārā svaigā gaisā, jo
Ziemassvētku laiks jau ir īpašs gan pilsētā, gan laukos.

Galvenais —
atcerēties, ka svētku maltīte ir patīkams svētku papildinājums, nevis
galvenā nodarbe.

Ja nu tomēr
arī šoreiz apņemšanās pie svētku galda nepārēsties ir beigusies ar fiasko – visu
var labot, ja dara to ar prātu, pamazām. Piemēram, nākamajā dienā cenšoties ēst
vieglākus ēdienus, samazināt smagu ēdienu daudzumu, priekšroku dodot dārzeņiem,
dārzeņu zupām un lapu slātiem, kā arī palielinot dārzeņu un izdzertā šķidruma
daudzumu ( līdz 2 litri).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz