Piektdiena, 10. maijs Maija, Paija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2011. gadā ostā par 10,8 procentiem palielinājies kravu apgrozījums

2011. gadā ostā par 10,8 procentiem  palielinājies kravu apgrozījums
11.01.2012 11:11

Atslēgvārdi

2011. gadā Liepājas ostas stividorkompānijas pārkrāvušas 4 856 937,6 tonnas, kas ir par 10,8 % vairāk nekā gadu iepriekš un par 7,9 % vairāk nekā plānots, informē SEZ sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Lielāko kravu apgrozījuma pieaugumu deva beramkravas, kas saistīts ar ostas padziļināšanu un beramkravu terminālu paplašināšanu. 

2011. gadā turpinājās ES Kohēzijas fonda projekts “Liepājas ostas padziļināšana”, kas ļāva uzstādīt vairākus jaunus rekordus – pie 51. piestātnes pietauvojās pirmais panamax klases kuģis, kura iegrime sasniedza 10,2 m (līdz šim lielākā iegrime kuģiem Liepājas ostā bija 9,6 m), uz Turciju aizceļoja lielākā metāllūžņu krava – 37,2 tūkst., kuras īpašnieks bija pašmāju kompānija “Tolmets”. Arī kravu apgrozījums 2011. gadā bija sasniedza 4,86 milj. tonnu, kas ir viens no lielākajiem atjaunotās ostas vēsturē (iepriekš lielākais bija 2003. gadā – 4,86 milj. tonnu, kas bija saistīts ar īpaši labvēlīgiem tirgus apstākļiem kokmateriālu un šķeldas tirgū). 

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Guntars Krieviņš: “Nenoliedzami  kravu apgrozījuma pieaugumu  veicināja veiksmīga sadarbība ar uzņēmējiem, kas ostas padziļināšanu izmantoja, lai attīstītu terminālus un varētu apkalpot lielākus kuģus. Liepājas osta nostiprina savas pozīcijas tirgū, spējot nodrošināt konkurētspējīgus, kvalitatīvus pakalpojumus, bet katra pārkrautā tonna veicina liepājnieku un pilsētas labklājību.”

2011. gadā līdz ar divu beramkravu terminālu paplašināšanu beramkravas nostiprināja savas pozīcijas Liepājas ostā un  palielināja to īpatsvaru līdz 49 %, sasniedzot 2,4 milj. tonnu apgrozījumu. No visām beramkravām labība un labības produkti veido 1,45 milj. tonnu, kas ir par 25,9% vairāk nekā gadu iepriekš. 2011. gadā labība un labības produkti veido 30 % no visām kravām. Turpat dubultojies cementa kravu apgrozījums – 545,2 tūkst. tonnu, kā arī palielinājušies koksnes šķeldas kravu apjomi.

Otra lielākā kravu grupa – 39% – Liepājas ostā 2011. gadā bija ģenerālkravas – 1899,0 tūkst. tonnas, kas gan ir nedaudz mazāk kā gadu iepriekš. Tas saistīts ar tirgus situāciju kokmateriālu tirgū. Pārkrauto kokmateriālu apjomi samazinājušies ir par nepilniem 30%.

Lejamkravas Liepājas ostā veido 11% un 2011. gadā pārkrautas ir 558,2 tūkst tonnas, kas ir par 1,3% mazāk kā 2010. gadā.

2011. gadā līdz ar veiksmīgu prāmju satiksmi palielinājies ir pasažieru skaits, bet samazinājies ir kuģu skaits. Guntars Krieviņš vēlreiz uzsver, ka kuģu skaits ir sarucis, bet tie līdz ar ostas padziļināšanu ir kļuvuši lielāki. Panamax un handimax klases kuģi nākotnē būs ikdiena. 

Lielākā ostas stividorkompānijas LSEZ AS ”Liepājas osta LM” 2011. gadā pārkrāvusi 1 695 208,9 tonnas, kas par 12, 6 % vairāk nekā 2010. Gadā, bet otra lielākā kompānija ”Liepaja Bulk terminal” pārkrāvusi  820 287,5 tonnas, kas ir par 6,7% vairāk nekā gadu iepriekš.

2012. gadā balstoties uz stividorkompāniju prognozēm Liepājas ostā  plānots 5 milj. tonnu apgrozījums. Šogad turpināsies un noslēgsies ostas padziļināšanas projekts un plānots uzsākt arī Karostas kanāla attīrīšanas projektu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz