Lai nodrošinātu ērtu vietnes izmantošanu un uzlabotu šīs vietnes veiktspēju un funkcionalitāti, mēs izmantojam sīkdatnes. Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā. Turpināt Vairāk informācijas

Pirmdiena, 19. novembris

+4°C
Vējš: ZA 7.6 m/s
Laika ziņas Liepājā

Vārdadiena: Betija, Elizabete, Liza, Līze

Arī Rucavas baltais sviests iegūst Eiropas aizsardzību  (24)

Atslēgvārdi rucavas baltais sviests | rucava

Foto: Egons Zīverts

Arī Rucavas baltais sviests ieguvis īpašo Eiropas Savienības (ES) aizsardzību – iekļauts ES aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā (AĢIN), informē Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā. Šādu lēmumu pieņēmusi ES, kas apstiprinājusi kopumā divu pārtikas produktu iekļaušanu AĢIN. Līdztekus Rucavas baltajam sviestam ES aizsardzību ieguvusi arī Spānijas desa "Morcilla de Burgos".  

Rucavas baltais sviests ir gatavots pa pusei no taukiem, ar skābenu garšu. Tradicionāli to ēd tūliņ pēc uzkulšanas kopā ar vārītiem kartupeļiem vai uz rudzu maizes. Tā ražošanas metode nav mainījusies kopš 19. gadsimta, un to vēl šodien gatavo saskaņā ar recepti, kas pārmantota no paaudzes paaudzē, informē EK pārstāvniecībā Latvijā.

Šie jaunie nosaukumi papildinās vairāk nekā 1430 produktus, kas Eiropā jau aizsargāti ar dažādām kvalitātes zīmēm. No Latvijas produktiem līdz šim ES aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir ierakstīti Carnikavas nēģi. Savukārt tradicionālo produktu reģistrā iekļauti arī sklandrauši, salināta rudzu rupjmaize, kā arī Jāņu siers. Bet Eiropas Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā iekļauti Latvijas lielie pelēkie zirņi.

Zemkopības ministrija Rucavas balto sviestu iekļaušanai ES aizsargātajai ģeogrāfiskās izcelsmes norādei pieteica 2016.gada pirmajā pusē.

Rucavas baltā sviesta gatavošanā netiek atdalītas piena sūkalas. Ražošana notiek mājsaimniecības apstākļos pēc tradicionālas metodes – krējumu maisot ar koka karoti pulksteņrādītāju kustības virzienā. Tiklīdz sāk atdalīties pirmie sūkalu pilieni, tā trauku liek sildīt uz plīts vai karsta ūdens peldē un krējumu maisa, līdz iegūst mīkstu, plastisku, nedaudz spīdīgu un viendabīgu masu.

  • Komentāri (24)
  • 0
+ skatīt visus Atlikušie simboli: 500

Pievieno komentāru

liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Portālā aizliegts ievietot:
- personas godu un cieņu aizskarošu, draudošu, apmelojošu informāciju;
-musināt uz rasu vai etnisko neiecietību;
-komentārus, kas neatbilst Latvijas Republikas likumdošanai;
- komerciāla rakstura informāciju vai jebkāda veida reklāmu un aģitāciju.

Noteikumu neievērošanas gadījumā, liepajniekiem.lv patur tiesības komentārus dzēst, slēgt iespēju komentēt un ziņot tiesībsargājošām iestādēm.

Uzmanību!!!
Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Bizness

Saistītās ziņas

Pamanīji neatbilstošu saturu? Būsim pateicīgi, ka par to informēsi mūs!