liepajniekiem.lv
Jaunā “Teika” – atbrauca un iemīlēja
To, ka savulaik Lielajā ielā 7 bija liepājnieku iecienītais restorāns ”Teika”, joprojām atceras daudzi. Kopš maija vidus tajās pašās telpās un ar tādu pašu nosaukumu trīs uzņēmīgi jauni cilvēki atvēra ēdināšanas uzņēmumu, kura moto ”Vieta, kur būt”.
Sarunā piedalās divi no trim līdzīpašniekiem Edgars un Beatrise Miķelsoni. Trešais ir Uģis Aleksāns. ”Mēs ar Uģi abi esam no Limbažiem un draugi kopš bērnības, tagad uzņēmuma līdzīpašnieki. Pavāra profesiju es apguvu Valmierā. Vēlāk strādāju restorānos ”Rossini” un ”Lidojošā varde”.
Tad, nezinādams ne angļu, ne spāņu valodu, aizbraucu uz Spāniju. Tur restorānā ”Magna Cafe” nostrādāju gandrīz 15 gadus, apguvu spāņu valodu, un man piedāvāja šī restorāna šefpavāra amatu,” pastāsta Edgars.
Spānija kļuva par vietu, kur iepazinās un palika kopā limbažnieks un Beatrise no Līvāniem.
Abi stāsta, ka pēdējos gadus visu laiku nepārejoši urdīja sajūta, ka tomēr jābrauc atpakaļ uz Latviju un jāsāk pašiem sava lieta. Tas bija Uģis, kurš pirmais ievēroja brīvās restorāna telpas Liepājas centrā, un dzīve strauji mainījās.
”Mums ar Liepāju agrāk nebija bijusi nekāda saistība, bet – kāpēc lai tā nebūtu šī pilsēta,”
saka Edgars un Beatrise, kurai jau ir desmit gadu pieredze viesmīles darbā. Viņa ir arī viena no viesmīlēm ”Teikā”.
Lēmuma pieņemšana par pārcelšanos no Spānijas uz Liepāju notika ļoti ātri, un divu nedēļu laikā viņi jau bija atgriezušies dzimtenē. No vienas puses, tas bija kā lēciens nezināmajā, no otras – izsapņotas idejas par savu ēdināšanas uzņēmumu piepildījums.
Kopīgiem spēkiem ķērās pie telpu atsvaidzināšanas, iekārtošanas.
”Kamēr viss pirms atvēršanas nebija pabeigts, sakārtots, te uz vietas strādājām dienu un nakti,”
atceroties smaida Beatrise.
”Teikas” piedāvājumā pārsvarā ir Vidusjūras zemju ēdieni. ”Tas, kas mums pašiem garšo,” norāda Edgars un Beatrise. Liepājnieki un viesi novērtējuši uz vietas gatavotās pastas, picas.
Ēdieni top no nulles, bez pusfabrikātu izmantošanas. ”Daudzi cilvēki uz restorānu iet paēst ko īpašu – to, ko negrib vai neprot mājās pagatavot paši. Mēs piedāvājam nobaudīt saulainās Spānijas un Itālijas virtuves garšas,” stāsta Edgars.
Interesants fakts – ”Teikā” saldējumu pasniedz vecajos, pat vēsturiskajos vecās kafejnīcas traukos, kuriem augšējā daļa no metāla, bet apakšā kājiņa no plastmasas.
Jaunie uzņēmēji konkurenci sauc par vajadzīgu un veselīgu lietu. Esot prieks, ka ir tik daudz uzņēmīgu cilvēku un rodas, strādā jauni uzņēmumi.
Strādā visa ģimene
”Nē, nosaukums ”Pasta burgers” nav saistīts ar blakus esošo Pasta ielu,” skaidro jūnija beigās atvērtās kafejnīcas bārmene un viesmīle Zaiga Bredovska, kura kopā ar vīru Viesturu Bredovski ir arī uzņēmuma līdzīpašnieki.
”Man pašam vienmēr patikusi un padevusies ēdienu gatavošana. Ļoti labprāt ēdienu gatavojām mājās. Jo – kuram gan nepatīk garšīgi paēst!
Virtuvē palīdzēja bērni, un vidējā meita Ieva nolēma apgūt pavāres profesiju. Pirms pandēmijas viņa strādāja restorānā kādā Rīgas viesnīcā, bet tad aizbrauca strādāt uz ārzemēm un tur iepazinās ar mūsu topošo znotu Kristu, arī pavāru. Nu viņi abi ir galvenās personas kafejnīcas ”Pasta burgers” virtuvē,” teic Viesturs.
Doma par sava ģimenes ēdināšanas uzņēmuma atvēršanu konkrētas aprises ieguva pērn, kad ģimene ceļoja pa Portugāli. Mājās visi atbrauca ar nopietnu vēlmi rīkoties. Iegādājās un sāka remontu telpās F. Brīvzemnieka ielā 33.
Ļoti daudz ko darījuši tikai saviem spēkiem. Jāizceļ meitas Agates veikums – apgleznotā siena kafejnīcas telpā.
Z. Bredovska turpina: ”Iesaistīšanās ēdināšanas biznesā mums ir pavisam jauns izaicinājums, bet, neskatoties uz nopietnajām, obligātajām papīru lietām, visas atbildīgās, kontrolējošās institūcijas bija patiesi pretimnākošas un laipnas. Atzīšu, mani tas pārsteidza un radīja priekšstatu, ka pilsētā jaunos uzņēmējus atbalsta. Mums ir arī Rīgas pieredze. Tur viss notiek tik grūti un ilgi…”
Tā kā Ievai un Kristam ir profesionālas zināšanas un pavāra darba pieredze, viņi varētu izveidot un piedāvāt izcilu ēdienkarti, taču apspriežoties palikuši pie samērā neliela piedāvājuma: 10 dažādu veidu burgeriem, 5 dažādiem pastas ēdieniem, tanī skaitā viena veģetāra, un Cēzara salātiem 4 variācijās. Ir, protams, kafija un deserti.
Viesturs norāda uz būtisku lietu, kas šo jauno ēdināšanas vietu pozitīvā ziņā atšķir no vienas otras restorānu ķēdes, proti, visas burgeros, pastās un salātos izmantotās mērces (izņemot kečupu), tiek gatavotas uz vietas nelielajā virtuvē, nevis pirktas veikalā.
”Mūsu koncepcija ir piedāvāt to, kas mums pašiem garšo un ko novērtējam kā kvalitatīvu – kā produktu, tā galarezultātā ēdienu.
Kotletes, kas burgeros, pašu gatavotas, vistas gaļas nageti arī,” lepojas saimnieki.
”Deserti ir Ievas kaislība. Viņas radītajai siera kūkai jau radies pastāvīgo ēdāju pulciņš. Krists ir izcils mērču meistars. Viņam savas receptes, ar kurām ne ar vienu nedalās,” teic uzņēmēji. Katrs darot labāko, ko prot.
Kādi secinājumi gūti, kopš kafejnīca atvērta? Ir grūti sākt, kļūt par uzņēmēju, ja nav investīciju. Konkurence norūda. Ja pašiem ir pārliecība, ka piedāvātais ēdiens ir kvalitatīvs un garšīgs, tad arī klienti nāks un atgriezīsies.
Roņu ielas galā “Siil”
”Meklējām plašākas telpas. Tuvu jūrai, bet ne pie pašas jūras,” savu stāstu sāk viens no kafejnīcas-bāra ”Siil” līdzīpašniekiem Raivis Kurgans.
Kopā ar kolēģiem kokteiļbārā ”Wood Stock” jau labu laiku auklējuši ideju un vēlmi tikt pie vēl vienām un plašākām telpām, kur varētu iekārtot virtuvi, lai piedāvātu ēdināšanu.
Kad radās iespēja īrēt telpas gandrīz pie pašas jūras Roņu ielas galā, komanda pie darba ķērās ar vajadzīgo iedvesmu, lai agrākās zvejnieku kolhoza ”Boļševiks” caurlaides telpas pārveidotu par stilīgu ēdināšanas vietu.
Plašā telpa iekārtota pašu spēkiem un nākošgad varētu tapt vasaras dārzs pagalma pusē.
Pirmie apmeklētāji jauno kafejnīcu varēja novērtēt jūnija nogalē. ”Sākumā, protams, taustījāmies, izmēģinot, kas apmeklētājiem ēdienkartē vislabāk patiks. Tā nav plaša, bet garšīga.
Mūsu gatavoto cūkgaļas ribiņu BBQ mērces glazūrā slava jau klejo pa pilsētu un atvilina jaunus klientus…”
paskaidro Raivis.
Tagad, kad vēl vienas un plašākas telpas, būs iespēja piedāvāt siltos ēdienus, uzkodas, kā arī apkalpot korporatīvos pasākumus.
Ar attīstību saistīto ideju ir daudz. Ziemā būs muzikāli vakari, tematiskās ballītes, vīna vakari, jo telpas to atļauj. Plānots, ka darba dienās ātri varēs paēst biznesa pusdienas, bet svētdienās – laiskas brokastis.
Tā kā saistība ar kokteiļu bāru ”Wood Stock” jo cieša, par dzērienu daudzveidību un kvalitāti nebūs jāsūdzas.
Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.