Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Ideju bodē” varēs arī veselīgi paēst

“Ideju bodē” varēs arī veselīgi paēst
Foto: "Ideju bod"
07.05.2016 07:09

liepajniekiem.lv

No šodienas, 7.maija, radošajā telpā “Ideju bode” varēs arī garšīgi un veselīgi paēst. Galdā tiks celts tas, kas būs sezonāli atbilstošs mūsu platuma grādiem. Bez tā, ka skaidros, kāpēc ir svarīgi ēst pārtiku bez ķīmijas, idejas autore Krista Kalnarāja centīsies arī lauzt mītu, ka vārdu salikums “veselīgs ēdiens” nenozīmē, ka tas ir kaut kas šausmīgi dārgs.

“Mēs strādāsim pēc bistro principa,” divas dienas pirms ēstuves atvēršanas, ar jauno vietu iepazīstina K.Kalnarāja, skaidrojot: “Ko tajā dienā uztaisīs, to arī apēdīs, un rīt gatavos atkal ko citu.” Neko nesaldēšot, neuzglabāšot, netiks izmantota mikroviļņu krāsns. Ēdienkartē uzsvars būs likts uz zupām. “Man pašai garšo zupas,” teic Krista, un piebilst, ka Liepājā tieši šim ēdienam ir maza izvēle. “Rīgā, piemēram, ir pat zupas bāri,” viņa zina teikt. “Varēs pieēst klāt tepat uz vietas ceptu maizīti, kam virsū uzsmērēts sviests vai siers. Man liekas, ka būs ļoti garšīgi. Plus piedāvāsim arī svaigus salātus, svaigi spiestas sulas.”

“Esmu pieredzējusi, ka cilvēki, saskaroties ar vārdu salikumu “veselīgs ēdiens”, to asociē ar salātlapu graušanu vai Indiju, tās ajūrvēdisko virtuvi. Bet manā saprašanā veselīga ēšana ir tā, kur maksimāli iztiek bez ķimikālijām un galdā ceļ to, kas tobrīd izaudzis mūsu platuma grādos,” norāda K.Kalnarāja, pastāstot, ka ir jau noslēgtas vienošanās ar zemnieku saimniecībām un bioloģiskās pārtikas audzētājiem par viņu produkcijas piegādi.

“Tā kā “Ideju bode” prezentē Liepāju, Kurzemi, tāpat mēģināsim izmantot tos zemniekus un audzētājus, kas atrodas mums tepat apkārt,” skaidroja veselīgās ēstuves idejas autore Krista. “”Ideju bode” arī būs kā punkts, kur visu piegādāto eko pārtiku varēs arī nopirkt. Ko vien zemnieki un audzētāji piedāvās, to šeit varēs iegādāties. Mums ir svarīgi, lai tādu pašu ēdienu, ko gatavosim šeit, cilvēki var uztaisīt arī paši sev mājās.”

Tā kā ēkai, kurā “Ideju bode” dzīvo, ir arī plašs pagalms, tajā tiks ierīkotas dārzeņu un garšaugu dobes, kā arī stādīti augļkoki un ogu krūmi. Viss saražotais, protams, tiks izmantots turpat bistro veselīgu ēdienu pagatavošanai. To, kā strādās pavārs, ikviens varēs redzēt, jo, kā sacīja Krista, “Ideju bodē” būs atvērta tipa virtuve.

K.Kalnarāja uzsver, ka noteikti nevēloties konkurēt ar tām ēstuvēm, kafejnīcām un restorāniem, kuri jau pilsētā ir, turklāt – piedāvājums ir pietiekami plašs, katra gaumei un interesēm. “Te nebūs dārgs, ekskluzīvs restorāns vai kārtējā kafejnīca. Mēs principā piedāvāsim strādājošiem cilvēkiem ātri un veselīgi paēst par ļoti saprātīgām cenām. Jo vēlos lauzt mītu, ka veselīgs ēdiens uzreiz nenozīmē cenu reiz divi. Nesaprotu, kāpēc tiek mākslīgi uzturēts mīts, ka tas ir kaut kas šausmīgi dārgs.”

Tāpat kā līdz šim “Ideju bodē” darbosies arī veikals.

“Turpināsim šeit rādīt kino, notiks koncerti, lekcijas, izstāžu atklāšanas,” Krista pastāsta, ka viss tas, kas rīkots līdz šim, arī saglabāsies, tikai klāt vēl nāks opcija – garšīgi paēst. Līdz ar to “Ideju bode” savā ziņā kļūs par multifunkcionālu vietu – piemērotu, kā ēdienu meistarklašu rīkošanai, tā izstāžu atklāšanai.

Lai darbošanās jaunatklātajā virtuvē nekaitētu gleznām un pārējiem unikālajiem mākslinieku radītajiem darbiem, īpaši padomāts par ventilāciju un vēdināšans sistēmu. “Viss būs kārtībā,” pārliecinoši teic “Ideju bodes” saimniece. Ar laiku tiks mainītas arī ieejas durvis, lai, ienākot iekšā, cilvēks uzreiz varētu nonākt bistro, nelīkumojot par “Ideju bodes” telpām.

“”Ideju bodei” rudenī palika trīs gadi. Likās, ka ir pienācis brīdis, kaut ko mainīt, bija vajadzīgs kaut kāds pavērsiens. Taisni tobrīd ēkas īpašnieki veica nozīmīgus konservācijas darbus, sakārtojot nama ārējo fasādi un pagalmu, un jautāja, vai arī mēs visā tajā piedalīsimies. Nācās strauji pieņemt lēmumu, un tā kā galvā doma par veselīgo ēdināšanu bija, sapratu, ka šis ir īstais brīdis to realizēt,” atminas K.Kalnarāja, uz to pamudinājis arī daudzo cilvēku teiktais, ka viņiem gribētos, lai kaut kas tāds būtu. “Ļoti daudz ir cilvēku, kuri saprot, ko nozīmē veselīgi ēst, kas tas ir un kāpēc to vajag. Šeit būs viena saliņa, vietiņa, kur šie cilvēki varēs nākt un paēst,” cer Krista.

K.Kalnarāja piekrīt, ka vērt vaļā ēstuvi – tas ir viens no dārgākajiem veidiem, kā vispār saimniekot. “Regulāri Rīgā lasāms, ka beidz pastāvēt kafejnīca, tiek izpārdots tās īpašums. Taču es nebaidos. Lēmumu esmu pieņēmusi, tagad atliek tikai darīt.” Bistro atvēršanā ieguldīti arī Mazo un vidējo komersantu projektu konkursā iegūtie 3250 eiro. Tā esot pavisam niecīga daļa no kopējām izmaksām, teic Krista, pilno summu neatklājot.

K.Kalnarāja neslēpj, ka sabiedrībā aizvien vēl valda skepse par “Ideju bodes” atrašanās vietu. “Daudzi saka, ka esam tālu no centra un līdz ar to atkļūt nevar. Bet tā nav! Ne par velti tepat ir Olimpiskais centrs, arī 5.vidusskola, “Zilie brīnumi”,” norādot uz saviem kaimiņiem, saka Krista, priecājoties, ka atrodas tieši Jaunliepājā.

“Pilsētas centrā konkurence ir sīvāka, piebraukt ar auto grūtāk, visur maksas stāvvietas. Mums nebūtu iespēja nomaksāt īri.”

Lai arī šodien bistro piedzīvo atvēršanas svētkus, K.Kalnarāja norāda, ka vēl daudz visādu sīkumu un mazu darbiņu, kas vēl tikai pabeidzami. “Sāksim pamazām, un virzīsimies uz priekšu,” optimistiski saka Krista, priecājoties, ka cilvēkiem tagad būs izvēles iespēja, kur un kā pusdienot. Kāpēc ir svarīgi ēst veselīgi? “Tad nebūs jālieto visādi medikamenti,” atbild apņēmīgā sieviete. “Ēdiens ir jāuztver kā zāles. Tas jau sen pierādīts, ka ēdiens kalpo tam, lai tu varētu uzturēt savu ķermeni pēc iespējas labākā formā. Ēst veselīgi – to nevajag uztvert kā kaut kādu modes lietu. Tā ir elementāra lieta. Ja tu sevi mīli, tu rūpējies par savu ķermeni un tu domā arī par to, ko tu tajā ieliec.” 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz